/

Ciolacu? Care Ciolacu? Presa americană a ignorat complet vizita premierului român la Washington, nu au apărut nici măcar știri „de coloană” pe subiect

Ciolacu, ignorat total de presa americană
Ciolacu, ignorat total de presa americană (sursa: Facebook/Marcel Ciolacu)

Ciolacu, ignorat total de presa americană. Prima vizită oficială a unui premier român în SUA, din 2016 încoace, nu a avut nici un ecou peste ocean.

Mass media din SUA sunt puțin interesate de România și chiar deloc de recenta vizită a premierului Marcel Ciolacu. Singurele mărturii americane ale trecerii acestuia prin SUA sunt câteva postări seci, pe conturile oficiale de X (fost Twitter) ale oficialilor care l-au primit.

Citește și: FOTO Cine este feblețea lui Ciolacu, ale cărei legături cu statul încep să apară: poza seminud la 17 ani, s-a măritat cu Robert Negoiță la 22 de ani, iar la 27 de ani cu „Mădălin de la Giurgiu”

Pe de altă parte, contul de X al premierului român debordează de postări de la întâlniri: toate, scrise în limba engleză, deși, la întâlnirea cu secretarul de stat american Antony Blinken, Ciolacu a preferat să vorbească în limba română.

Obiective vagi, la plezneală

Pe 2 decembrie, Palatul Victoria anunța vizita premierului Marcel Ciolacu în Statele Unite. Prima vizită oficială a unui premier român, din 2016.

Însă obiectivele anunțate ale acestei vizite erau vagi: avansarea unor proiecte economice comune, creşterea investiţiilor americane în România şi consolidarea sprijinului politic şi de securitate.

Printre înalții oficiali americani cu care acesta avea întâlniri programate s-au numărat secretarul de stat american, Antony Blinken, secretarul apărării, Lloyd Austin, și secretarul pentru energie, Jennifer Granholm.

Citește și: După eșecul de a fi primit la Casa Albă sau de către vicepreședintele SUA, Ciolacu și Mihai Tudose își varsă nervii pe ambasadorul României la Washington

Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, nu a fost disponibilă, cum s-a întâmplat în 2016, când Dacian Cioloș a fost întâmpinat de Joe Biden (pe atunci, vicepreședinte).

Motivul invocat de Executivul român pentru absența Kamalei Harris: aceasta a trebuit să plece la Dubai, la COP28.

Însă vizita lui Harris la COP28 a durat două zile: 1 și 2 decembrie. Iar vizita premierului român s-a încheiat miercuri, 6 decembrie.

Ciolacu, ignorat total de presa americană

Nici un trust media american nu a acordat atenție vizitei premierului român.

Puținele știri ale CNN din ultima perioadă, care au avut cât de cât legătură cu România, au fost un scurt interviu cu Dragoș Tudorache, deputat român în Parlamentul European, despre legislația UE în ceea ce privește Inteligența Artificială și evenimentele din tribune de la meciul de fotbal dintre România și Kosovo, din luna septembrie.

Citește și: ANALIZĂ De ce vizita lui Ciolacu în SUA este un eșec: o comparație cu vizitele la Washington ale altor premieri români. Până și Dăncilă a avut acces la vicepreședintele SUA

În arhivele Fox News, NBC, sau Time, numele premierului român nu există.

Washington Post îl menționează, pe scurt, în trei articole, care fac referire la problema tranzitului cerealelor din Ucraina și la vizitele sale în Kiev și Israel.

Meloni, primită triumfal de Biden

Presa americană a relatat însă pe larg întâlnirea dintre Joe Biden și premierul Italiei, din luna iulie. Giorgia Meloni se afla, precum Marcel Ciolacu, la prima ei vizită oficială în SUA, de când preluase mandatul.

O întâlnire „surprinzătoare” pentru observatori. Deși predecesorii lui Meloni, Mario Draghi și Giuseppe Conte, au fost invitați în mod frecvent la Casa Albă, atât de Biden, cât și de Donald Trump, actualul premier era privită cu scepticism, din cauza înclinațiilor sale pentru extrema dreaptă și poziția de șef al unui partid cu rădăcini neofasciste.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

Totuși, întâlnirea a fost un succes, politic și mediatic.

Potrivit Time, „De la preluarea mandatului în octombrie, liderul italian a depășit cu mult așteptările occidentale și chiar a primit laude pentru pozițiile sale puternice atlantiste. În Meloni, Biden nu va vedea doar un partener pentru a se confrunta cu o Rusie dornică de putere, ci și cu o China în ascensiune”.

Harris l-a refuzat pe Ciolacu, s-a întâlnit cu prim-ministrul din Papua Noua Guinee

CNN a comentat că „prim-ministrul Italiei este un partener puternic în efortul de a ajuta Ucraina”.

În plus, discuțiile dintre Biden și Meloni au avut și alte mize importante: situația din Africa de Nord, China și viitoarea președinție a G7 a Italiei.

Printre premierii invitați de Joe Biden la Casa Albă anul acesta s-au numărat prim-ministrul indian, Narendra Modi, prim-ministrul Regatului Unit, Rishi Sunak, și Mette Frederiksen, premierul danez.

În luna noiembrie, vicepreședintele SUA, Kamala Harris, s-a întâlnit cu prim-ministrul din Papua Noua Guinee, James Marape, pentru discuții despre cooperarea economică din zona pacifică a Asiei.

Fumurescu vorbește de un „handicap” diplomatic

„Vizita premierului în SUA nu este o știre bombă”, a comentat Alin Fumurescu, profesor asociat la Departamentul de Științe Politice al Universității din Huston, referindu-se faptul că presa americană a ignorat complet această vizită.

Excluderea ambasadorului României în SUA, de la întâlnirile politice pe care premierul Marcel Ciolacu le-a avut cu oficialii americani a fost, din punct de vedere diplomatic, o mare greșeală, crede Fumurescu: „Domnul Ciolacu s-a împușcat singur în picior”.

Cât despre faptul că premierul nu a vorbit în limba engleză la întâlnirea sa cu Antony Blinken, Alin Fumurescu comentează că, la nivel înalt, demonstrează un soi de „handicap” diplomatic și lingvistic care „nu dă bine”.

Ciolacu, nici măcar pe X-urile tuturor oficialilor americani

Dacă presa a ignorat total vizita premierului român, câțiva dintre oficialii americani care l-au primit pe Marcel Ciolacu au avut scurte reacții pe conturile X (fost Twitter), de serviciu.

Astfel, secretarul Apărării, Lloyd Austin a comentat: „Mulțumesc premierului român, Marcel Ciolacu și ministrului apărării, Tîlvăr, pentru vizita la Pentagon. Am discutat o serie de chestiuni bilaterale și regionale și ne-am împărtășit viziunea asupra securității din Marea Neagră”.

Antony Blinken a fost mai sec: „M-am întâlnit cu premierul român pentru a discuta parteneriatul strategic dintre SUA și România și despre implicarea noastră de a întări cooperarea în ceea ce privește prioritățile de siguranță, economie, și energie, inclusiv în regiunea Mării Negre.”

Jennifer Granholm, secretarul pentru energie al SUA, nu a menționat în nici un fel întâlnirea sa cu premierul Ciolacu.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

1 Comment

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

09:21O mită de 20.000 de lei luată de funcționari publici nu este suficientă pentru procurori ca să ceară închisoare cu executare. Cum au scăpat doi șpăgari de la Inspectoratul în Construcții
09:09VIDEO Telenovelă: vlogger-ul Makaveli susține că avea o relație cu deputata PSD Cătăuță și crede că are plângeri penale din cauza lui Geoană, care o vizitează în secret pe politiciană
21:22Kamala Harris a acceptat înfrângerea: l-a sunat pe Trump, l-a felicitat și a pomenit importanța unui transfer pașnic al puterii
21:14Furie și frustrare la democrați după înfrângerea dură a Kamalei Harris, toate tunurile sunt pe Biden, căruia i se reproșează că a mințit în legătură cu starea sa de sănătate
21:04Extremiștii din Parlamentul European, petrecere cu muzică și șepci MAGA/MEGA la Bruxelles după victoria lui Trump
20:56Stoianglo și-a revenit abia miercuri după înfrângerea în fața Maiei Sandu, pe care a acuzat-o că și-a „demonstrat disponibilitatea de a manipula, isteriza şi a exercita presiuni”
20:30Supersoliditatea, o nouă stare de agregare a materiei, confirmată de cercetători. Comportamentul unui supersolid, demn de fanteziile SF
19:48Guvernul Ciolacu continuă să investească în stadioane: 33 de milioane de euro pentru Brașov, investiție prin controversata CNI
18:46Bolojan răspunde propunerilor de a fi viitorul premier: „Nu există un salvator (…) Un om cu adevărat responsabil își cunoaște limitele”
17:34Nave rusești lovite de drone ucrainene la 1.500 de km de granițele Ucrainei, în Marea Caspică, potrivit serviciilor de informații militare de la Kiev
17:22Trump a câștigat și votul popular, nu doar pe cel al electorilor: are cinci milioane de voturi în plus față de Kamala Harris
17:13Lista medicamentelor care influențează capacitatea de a conduce autovehicule, stabilită. Rafila: Este recomandat să nu fie folosite înainte de a conduce
17:04Se creează rapid o axă emergentă Rusia – China – Iran – Coreea de Nord, cu implicații strategice profunde, avertizează Australia
16:56Moscova nu poate trece peste victoria Maiei Sandu: ambasadorul moldovean, convocat la MAE rus pentru a i se comunica un protest în legătură cu tratamentul „ostil” aplicat observatorilor ruși
16:46A început marea amnistie fiscală a lui Ciolacu. Numai într-un singur județ, 444 de beneficiari până în prezent