Premierul Marcel Ciolacu va face, joi, spectacol cu deblocarea investițiilor OMV în Marea Neagră. Presa a fost invitată joi dimineața, la Palatul Victoria, la „evenimentul organizat în data de 22 iunie 2023 la Palatul Victoria”.
„Premierul Marcel Ciolacu va susține declarații de presă referitoare la proiectul Neptun Deep, alături de reprezentanți ai companiilor OMV Petrom și Romgaz”, a anunțat Executivul.
Ciolacu face spectacol cu deblocarea investițiilor OMV
Ce se preface Ciolacu că uită este că era vicepremier în guvernul Tudose când Executivul a promovat, în 2017, o lege offshore care a blocat investițiile în extragerea gazelor din Marea Neagră. Mai mult, deputatul Ciolacu a votat pentru această lege de două ori: atât la primul vot în Camera Deputaților, cât și ulterior, după ce legea a fost respinsă de președintele Iohannis și a trecut din nou prin circuitul parlamentar.
În plus, în 2019, Marcel Ciolacu, la acel moment deja președintele PSD, se opunea dur modificării OUG 114/2018, un alt act legislativ din regimul Dragnea care a dat lovitura de grație companiilor care doreau să extragă gaze din Marea Neagră. „PSD a contestat azi la CCR atât pe formă, cât și pe fond proiectul de modificare a OUG 114! Așa cum am promis, sancționăm acest nou derapaj al Guvernului. Angajarea răspunderii Guvernului asupra proiectului de modificare a OUG 114, în condițiile în care acesta era și pe ordinea de zi a Parlamentului, este un demers profund neconstituțional”, anunța el, la 30 decembrie 2019.
PSD n-are curaj să voteze moștenirea lui Dragnea
Însă, deși PSD este acum în majoritate, OUG 114/2018 este blocată la Camera Deputaților – unde Marcel Ciolacu a fost președinte – din martie 2019.
Ce spunea deputatul Virgil Popescu, fost ministru al Energiei, înainte de votul final la legea offshore promovată de Liviu Dragnea: „Prin acest proiect de lege, alungaţi investitorii şi continuaţi să-i alungaţi. Ştiu, o să ziceţi că o să vedem noi în zilele următoare! Eu vă spun că nu cred în minuni, de pe o zi pe alta, şi cred că România a ratat şansa de a deveni un adevărat jucător important energetic, în Europa”.
De altfel, Exxon s-a retras la relativ scurt timp după adoptarea acestui proiect. OMV, partenerul Exxon, a anunțat, în noiembrie 2018, că amână orice decizie privind investițiile în offshore-ul românesc.
Popescu: Cea mai gravă reacţie a fost retragerea firmei Exxon
În noiembrie 2022, Virgil Popescu spunea despre OUG 114/2018 (pe care Ciolacu o apăra, în 2019): „În 2019 se gândea cineva la războiul din 2022? Se gândea cineva la manipularea preţului la gaze naturale? Se gândea cineva la aşa ceva? Nu se gândea nimeni. Nu ştiu de ce a făcut-o. Sau pot să intuiesc de ce a făcut-o, pentru că reacţia imediată a fost îngheţarea investiţiilor şi cea mai gravă reacţie a fost retragerea firmei Exxon din Marea Neagră, blocarea investiţiilor Exxon OMV în perimetrul Neptun din Marea Neagră. Gândiţi-vă ce s-ar fi întâmplat dacă acest lucru nu exista. Se lua decizia de investiţii în 2018 şi peste patru ani, în 2022, când avem nevoie de gaze, România era exportator net şi România avea gazele ei”.
Abia în iulie 2022 a fost adoptată o nouă lege offshore.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.