/

Cine este Alexei Miller, șeful Gazprom: simbolul corupției și al dependenței Rusiei de exporturile de materii prime

Cine este Alexei Miller, șeful Gazprom Foto: Twitter

Cine este Alexei Miller, șeful Gazprom: simbolul corupției și al dependenței Rusiei de exporturile de materii prime. El este un susținător necondiționat al invaziei din Ucraina și deține, potrivit unor anchete jurnalistice, o avere uriașă.

Cine este Alexei Miller, șeful Gazprom

„În cadrul gazelor naturale, economia politică rusă a încurajat crearea unui centru extrem de corupt, un duopol ineficient al Gazprom – exportatorul de stat de gaze naturale prin conducte, provenit din moștenirea ministerului sovietic al gazelor – și Novatek – un exportator de gaze lichefiate, în curs de dezvoltare, controlat de oligarhi.

Gradul de mită (…) este legendar chiar și după standardele rusești. Ginerele lui Alexei Miller, CEO al Gazprom, gestionează achiziții guvernamentale în valoare de două trilioane de dolari și este co-proprietar al unui penthouse în valoare de aproximativ 800 de milioane de dolari SUA.

CEO-ul însuși a primit una din cele mai mari mite în istoria Rusiei – o distincție destul de dubioasă – sub forma unui palat construit pentru el de către unul dintre contractorii Gazprom.

Rolul Gazprom este să susțină interesele politice ale Kremlinului, mai degrabă decât să opereze ca o afacere cu profit. Prețurile la gaze sunt puternic subvenționate pentru populația rusă, pentru ca astfel să obțină sprijin pentru Kremlin. Aceasta face ca economia Rusiei să fie una din cele mai intensive din punct de vedere energetic.

Rolul Gazprom ca anexă a Kremlinului este reflectat de faptul că exportă doar o treime din producție, păstrând restul pentru vânzare la prețuri subvenționate către populație, în detrimentul profitabilității”, arăta, acum câteva zile, un studiu al Universității Yale privind impactul sancțiunilor asupra economiei ruse.

Citește și: Producția Gazprom s-a prăbușit, în iulie, la cel mai mic nivel din 2008 – Bloomberg. Scădere substanțială și a veniturilor din exporturile de gaze

Palatele Gazprom

Șeful Gazprom, Alexei Miller, s-a născut în 1962 la Leningrad. Din anul 2001, el este președinte al Consiliului de Administrație al concernului rus Gazprom.

În iunie, o investigație a echipei disidentului rus Aleksei Navalni, arăta că banii Gazprom au plătit achiziționarea sau construirea a numeroase palate și moșii neo-baroce de la Marea Neagră până în îndepărtata regiune muntoasă Altai.

„A devenit clar că încă de la începutul guvernării lui Putin, Gazprom a fost o sursă de bogăție personală pentru Putin. Șeful companiei, Alexei Miller, care a lucrat ca secretar al lui Putin mulți ani și un grup de ofițeri de informații au avut control asupra Gazprom. Amploarea banilor expropriați este șocantă”, a arătat un jurnalist care a participat la investigație.

Miller ar deține, prin intermediari, la marginea Moscovei, un conac uriaș, în valoare de 240 de milioane de dolari SUA.

Șeful Gazprom, Alexei Miller, și familia sa dețin, prin intermediari, imobile în Rusia în valoare de 43 de miliarde de ruble, printre care palate situate în regiunea Moscovei, vile și cabane în Soci, hoteluri în Ghelendjik și Altai, scrie Meduza, care citează anchetele Echipei Navalnîi și publicației Proekt.

Aceste palate au fost construite de principalul contractor al Gazprom, Stroigazconsulting, și de proprietarul acestuia, omul de afaceri iordanian Ziad Manasir.

Foto: Navalny.com

Palatul Millerhof, cu o suprafață de aproape trei mii de metri pătrați și un parc de 15 hectare, a devenit cunoscut în 2009 datorită unor fotografii aeriene. Palatul a primit o astfel de poreclă din cauza declarațiilor localnicilor, cum că ar fi fost construit pentru șeful Gazprom. 

Conacul lui Miller Foto: Navalny.com

După cum scriu autorii anchetei, Miller nu a intrat niciodată în Millerhof, posibil din cauza scandalului public, așa că Manasir a construit un alt palat pentru șeful Gazprom, într-un cartier de lux de lângă capitala Rusiei, Greenfield. 

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

2 Comments

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

17:46Ministrul Educației își bate joc de Călin Georgescu: „Are un discurs grevat major de pseudoștiință și pseudoreligie”
14:59Profesorul universitar Cristian Păun explică de ce taxa pe stâlp este mai nocivă decât creșterea TVA: „Se duce mult mai direct în prețul final”
13:20Cristian Preda susține că CEDO nu va admite plângerea lui Georgescu: „Dreptul la alegeri libere prevăzut în Convenția CEDO se referă la legislative”
12:45Ponta se oferă să candideze la președinție și apără „suveraniștii”: „Nu este adevărat că, dacă votezi cu Georgescu, ești anti-european”
10:48După o ceartă într-un bar, a ucis zece persoane, între care doi copii, cu o armă de foc, a rănit alte patru, apoi s-a sinucis, când polițiștii l-au înconjurat (Muntenegru)
10:30VIDEO Explozie ciudată a unei camionete Tesla Cybertruck în fața hotelului Trump din Las Vegas. Un mort, șapte răniți
18:22România poate asigura doar jumătate din necesarul de energie electrică al Moldovei, așa că Energocom cumpără din Ucraina, noaptea
16:04Sistarea furnizării gazului rusesc în UE prin Ucraina este salutată de Polonia, dar criticată vehement de Slovacia
15:53Transnistria a rămas fără apă caldă și căldură după ce Kievul a oprit tranzitarea gazului de la Gazprom prin Ucraina
15:48Codruț, câinele adoptat de Maia Sandu a fugit din curtea Președinției de frica petardelor. A fost găsit după două ore de căutări
15:47Atac înspăimântător la New Orleans: după ce a intrat cu un camion în mulțime, șoferul a coborât și a început să tragă cu arma. Zece morți, zeci de răniți
15:35Premieră în UE: Ungaria pierde un miliard de euro din cauza unor încălcări ale statului de drept
15:29Datoria guvernamentală a depășit 931 de miliarde de lei, echivalentul a 54% din PIB
12:29Magistrații români au încheiat anul 2024 cu o pensie medie de 25.184 de lei, din care 21.945 de lei este subvenția contribuabililor
11:57VIDEO Ciolacu, noi culmi ale penibilului: înainte de Anul Nou, și-a tatuat pe mână „Nu se mărește TVA-ul”. Dar a mărit alte taxe și a înghețat pensiile