Cine-a girat ascensiunea lui Călin Georgescu, personajul a bulversat România după ce a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din noiembrie 2024.
Cine-a girat ascensiunea lui Călin Georgescu
Majoritatea votanților, chiar și mulți dintre cei care l-au ales, se întrebau atunci cine este Călin Georgescu.
Unii, însă, știau foarte bine cine e Călin Georgescu. De-a lungul ultimelor trei decenii, candidatul Georgescu a fost partener într-un ONG cu Mircea Toma (CNA), a făcut parte din anturajul guvernatorului Mugur Isărescu, a făcut conferințe de presă împreună cu primarul Klaus Iohannis și a fost promovat de Dan Voiculescu.
La un moment dat, președintele Traian Băsescu a fost la un pas de a-l numi în funcția de prim-ministru al României, în timp ce Mircea Geoană se declara „un partener și un aliat” al Alianței Profesioniștilor pentru Progres, organizație condusă de același Călin Georgescu.
Dezvoltare durabilă cu primarul Iohannis
Activistul Mircea Toma, membru CNA, a fost asociat cu Călin Georgescu în asociația „Delta Dunării”, fondată în 1996. DeFapt.ro a dezvăluit că din această asociație făceau parte mai mulți masoni din Loja „Delta Dunării”.
În anii 2000, Georgescu se afișa și cu primarul de Sibiu Klaus Iohannis. Pe 5 martie 2003, cotidianul „Tribuna” arăta că Iohannis se întâlnea cu Călin Georgescu sub egida Agenda 21.
Într-un articol cu titlul „ONU ne învață cum să atragem investițiile”, ziariștii din Sibiu scriau că „reprezentantul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în România, Soknan Han Jung, și directorul Centrului Național de Dezvoltare Durabilă, Călin Georgescu, au discutat cu primarul Sibiului, Klaus Iohannis, despre implementarea <Agendei 21>.
La conferința de presă, Călin Georgescu a explicat că menirea programului este de a dezvolta în administrația locală structuri capabile să atragă investiții majore în descentralizarea administrației și în parteneriate publice/private”.
Alianța Profesioniștilor pentru Progres
Pe 14 iunie 2009, Călin Georgescu a lansat manifestul Alianței Profesioniștilor pentru Progres.
Aceasta era o organizație care a luat naștere la inițiativa mai multor cetățeni influenți ai momentului: Justin Capră, Sergiu Celac, Florian Colceag, Mihnea Constantinescu, Dumitru Costin, Dragoș Frumosu, Călin Georgescu, Dan Gheorghiu, acad. Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române, acad. Cristian Hera, Bogdan Hossu, Cristian Pârvan, Cristian Pîrvulescu, Florin Pogonaru, Laurenţiu Plosceanu, Dan Puric, Septimiu Stoica, Vasile Stroe și Ștefan Varfalvi.
Sergiu Celac este cel care l-a angajat pe Mircea Geoană în ministerul Afacerilor Externe.
Găzduit de Academia Română
Lansarea acestei organizații a avut loc în Aula Magna a Academiei Române, iar moderator al evenmentului a fost Călin Georgescu, pe atunci director executiv al Institutului de Proiecte pentru Inovație și Dezvoltare.
Prezent la dezbatere a fost și Mircea Geoană, în calitate de președinte al Senatului României. Acesta a salutat constituirea Alianței Profesioniștilor pentru Progres, sub conducerea lui Călin Georgescu, declarându-se „un partener și un aliat” al acestei noi organizații.
La același eveniment a fost prezent și Attila Korodi, fost ministru al Mediului și Dezvoltării Durabile.
Promovat de Dan Voiculescu, în calculele lui Băsescu
Trei săptămâni mai târziu, Călin Georgescu era promovat în ziarul Jurnalul Național (JN), controlat de Dan Voiculescu, sub titlul „Profesioniștii strâng rândurile pentru România”.
Apoi, în august 2011, JN a preluat un interviu din romaniapress.ro în care Călin Georgescu era considerat „tehnocratul lui Băsescu”. Potrivit lui Ioan Oltean, fost secretar general al PDL, chiar lideri ai acestui partid i-ar fi propus președintelui Traian Băsescu să îl numească premier pe Călin Georgescu.
„Călin Georgescu nu este un personaj necunoscut. El este un personaj cunoscut pentru că a apărut de numeroase ori în viața publică din România. Prin anul 2012 el făcea parte dintr-un număr de personaje, personalități avute în vedere pentru o funcție de prim ministru”, declara recent Ioan Olteanu.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.