Programul „Masa Sănătoasă în şcoli”. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat luni că începând cu anul şcolar 2022-2023 la nivelul sistemului naţional de învăţământ se propune instituirea Programului Naţional Integrat „Masa Sănătoasă în şcoli 2022-2027” pentru sprijinirea participării la educaţie a tuturor copiilor.
Ministrul Educaţiei a spus că Programul „Masa Sănătoasă în şcoli” va fi implementat, în parteneriat, de Ministerul Educaţiei şi Ministerul Agriculturii, având surse de finanţare asigurate din bugetul naţional, fonduri externe nerambursabile şi rambursabile.
Programul „Masa Sănătoasă în şcoli”
„Includerea unităţilor de învăţământ preuniversitar în program se va realiza pe baza unor criterii aprobate de Ministerul Educaţiei, prioritizând şcolile cu vulnerabilitate mare şi medie din perspectiva abandonului şcolar. Ministerul Educaţiei va monitoriza indicatorii de eficienţă şi impact pentru Programul naţional integrat „Masa sănătoasă în şcoli”.
Pentru Programul Naţional Integrat „Masa Sănătoasă în şcoli 2022-2027″ se constituie un grup de lucru la nivelul guvernului (Ministerul Educaţiei, Ministerul Agriculturii, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Finanţelor şi Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene)”, a afirmat Cîmpeanu.
Potrivit acestuia, se doreşte ca masa să fie asigurată folosind produse agroalimentare româneşti, în colaborare cu Ministerul Agriculturii – inclusiv batoane nutritive Bio.
Finanţarea programului pentru 5 ani va fi de un miliard de euro
Criteriile vor fi stabilite de către Ministerul Educaţiei, luând în considerare „vulnerabilitatea mare şi medie” din perspectiva abandonului şcolar, a menţionat ministrul.
„Aş vrea să spun că prima rundă din Programul de Reducere a Abandonului Şcolar finanţat din PNRR a realizat deja selecţia unui număr de 1.415 şcoli. Pentru cheltuieli cu alte bunuri şi servicii care impun cheltuieli de hrană sunt alocate 45 milioane de euro pentru trei ani (2022 – 2025). Sunt vizaţi elevii de gimnaziu care vor beneficia de o masă sănătoasă în şcoli.
Urmează runda a doua, pentru care numărul estimat ale elevilor de gimnaziu este de 380.000. O altă sursă de finanţare este din fonduri europene. Programul POEO prevede finanţarea unei mese în şcoli 212 milioane euro. Se vor derula proiecte în perioada 2023-2027. Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene trimite în cursul zilei de astăzi aceste solicitări către Comisia Europenă. O altă sursă de finanţare este aceea a Ministerului Agriculturii prin care pentru programul în şcoli are în acest an o finanţare de peste 500 milioane de lei, deci de peste 100 de milioane de euro. Din discuţiile cu Ministerul Agriculturii a rezultat că această finanţare va fi asigurată pe durată de cinci ani a Programului Naţional „Masă Sănătoasă în şcoli”, a susţinut ministrul.
14 milioane de euro pentru Programul „Masă caldă în şcoli”
În ceea ce priveşte programul finanţat din bugetul naţional „Masă caldă în şcoli” pentru care Guvernul a aprobat 14 milioane de euro doar pentru semestrul al doilea al acestui an şcolar, ministrul a spus că acesta ar fi trebuit să se deruleze în 150 de şcoli, însă s-a implementat în 134 de unităţi de învăţământ.
„Din 150 de şcoli, el se derulează în 134 de şcoli. 16 şcoli, deşi au avut finanţare, nu au putut implementa programul „Masă caldă în şcoli”. Este vorba despre 16 şcoli – 3 din judeţul Bihor, o şcoală din judeţul Bacău, două şcoli din judeţul Bistriţa-Năsăud, două şcoli din Bucureşti, două şcoli din Buzău, două şcoli din Hunedoara, o şcoală din Harghita, o şcoală din Mureş, o şcoală din Timiş, o şcoală din Galaţi. Motivele pentru care nu au reuşit implementarea Programului „Masă caldă în şcoli” sunt următoarele: licitaţii blocate, lipsă ofertanţi în localităţile izolate, este vorba firme de catering care nu au considerat că este rentabil economic să se prezinte la licitaţie”, a explicat Cîmpeanu.
El a afirmat că o situaţie specială s-a înregistrat în judeţul Galaţi, unde programul „Masă caldă” nu s-a putut derula, întrucât bugetul nu a fost aprobat.
„Avem şi o situaţie specială în judeţul Galaţi, la Tecuci, în care Programul „Masă caldă” nu s-a putut derula pentru că la această dată nu au bugetul aprobat. (…) De asemenea, mai avem în PNRR, tot în Programul naţional de reducere a abandonului şcolar, o altă linie care vizează finanţarea costurilor de masă şi a altor costuri pentru cel puţin 100 de şcoli mici care au efective sub 50 de elevi”, a declarat ministrul.
Sorin Cîmpeanu a reiterat că începând cu septembrie 2023 Ministerul Educaţiei va introduce în planul de învăţământ al disciplinei „Educaţie pentru viaţă” şi modulul „Educaţie pentru alimentaţie sănătoasă”.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.