CIA oferă instrucțiuni rușilor care vor să dea informații despre regimul Putin, scrie Washington Post. Agenția le explică rușilor că cea mai bună soluție este Darknet.
Termenul Darknet se referă la comunicarea de pe internet care circulă anonimizată, ceea ce devine posibil, de exemplu, prin intermediul unui browser Tor. Darknetul utilizează tehnologii de criptare, pentru a realiza conexiuni între doi utilizatori nu arbitrar, ci manual și țintit. Un utilizator contactează o altă persoană prin intermediul calculatorului sau echipamentului său mobil, cele două adrese IP fiind conectate direct. În acest fel, cei doi utilizatori pot comunica sau face schimb de date, fără ca alte persoane să le poată urmări comunicarea. Particularitatea: rețeaua personală poate fi extinsă prin alte contacte. Fiecare dintre aceste rețele private rămâne însă decuplată de internetul clasic; utilizatorii sunt între ei.
Pe internet există deci un număr mare de astfel de darkneturi, mai mici sau mai mari.
CIA-ul are un site pe Darknet, iar acesta este accesibil prin browserul Tor.
Tor este o rețea care folosește Darknet, iar site-urile accesibile aici nu pot fi accesate cu un browser clasic. Rețeaua Tor este compusă din site-uri cu extensia .onion.
În anumite părți ale lumii, Facebook nu este disponibil deloc sau numai în formă cenzurată. Pentru a ocoli cenzura și blocarea accesului, din anul 2014 Facebook pune la dispoziție o pagină Tor specială.
CIA oferă instrucțiuni rușilor
Luni, Agenţia Centrală de Informaţii americană a publicat instrucţiuni despre modul în care ruşii pot oferi informaţii în secret folosind un canal criptat către website-ul agenţiei. Speranţa este de a atrage informaţii – şi eventual, de a obţine mai mult acces la secretele oficiale ale Rusiei – de la oameni nemulţumiţi care au încercat să contacteze CIA de când a început războiul, au declarat oficiali americani.
CIA a prezentat instrucţiuni detaliate în limba rusă în trei postări pe reţelele sociale despre cum să folosească browserul de internet Tor, care le permite utilizatorilor să navigheze online în mod anonim, precum şi reţelele private virtuale sau VPN-uri. Paşii vor deschide un canal dedicat către CIA, care este mai sigur decât navigarea către agenţie folosind un browser web obişnuit sau o conexiune la internet obişnuită.
“Nu folosiţi computerul de acasă sau de la birou pentru a intra în contact cu noi”, avertizează agenţia în ghidul său pas cu pas. Pentru a evita supraveghetorii din online, ruşii ar trebui să folosească un VPN care nu are sediul în Rusia, China sau alte ţări considerate “neprietenoase” faţă de Statele Unite. VPN-urile gratuite sunt în general inferioare serviciilor plătite, sfătuieşte CIA, încurajându-şi contactele să caute o versiune premium.
Agenția speră să fie contactată de cei nemulțumiți de război
“Ruşii îngrijoraţi încearcă să atragă atenţia CIA şi am vrut să oferim o modalitate de a ne contacta în siguranţă”, a declarat un oficial CIA, care, ca şi alţii, a vorbit cu condiţia anonimatului pentru a descrie probleme sensibile din acest domeniu.
CIA este obişnuită ca cetăţenii nemulţumiţi sau angajaţii guvernamentali să ofere voluntar informaţii, uneori când se prezintă la ambasadele SUA. Informaţiile, fie că sunt obţinute fizic sau digital, sunt analizate şi verificate, iar oficialii încearcă adesea să stabilească ce acces ar mai putea avea autorii la alte secrete decât cele pe care le aduc, potrivit unor foşti oficiali din serviciile de informaţii familiarizaţi cu procesul.
Noile instrucţiuni se adresează “celor care se simt obligaţi să ne contacteze din cauza războiului nedrept al guvernului rus”, a declarat un purtător de cuvânt al CIA într-un e-mail. “Misiunea noastră globală cere ca indivizii să ne poată contacta în siguranţă de oriunde”, a adăugat el.
Agenţia solicită ca vizitatorii digitali să furnizeze numele lor complet, ţara din care provin, poziţia lor oficială şi “ce acces aveţi la informaţii de interes pentru organizaţia noastră”.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.
[…] Citește și: CIA oferă instrucțiuni rușilor care vor să dea informații despre regimul Putin […]