China vrea să devină o superputere tehnologică și să sugrume Vestul, avertizează șefa cybersecurității din Marea Britanie, Lindy Cameron, care conduce din 2020 National Cyber Security Centre (NCSC), scrie The Times.
Există temeri că, în cazul în care China devine superioară din punct de vedere tehnologic, aceasta ar putea folosi controlul lanțului de aprovizionare pentru a-și bloca concurenții și a sugruma piețele occidentale. Șefii spionajului britanic se tem și că tehnologiile de frontieră, cum ar fi informatica cuantică, industria semiconductorilor și inteligența artificială, ar putea fi transformate în arme.
China vrea să devină o superputere tehnologică și să sugrume Vestul
„China a identificat mai multe tehnologii existente și emergente ca fiind vitale pentru viitoarea sa securitate națională. Și aspiră să devină un lider mondial în stabilirea standardelor tehnologice.
Așadar, trebuie să fim clari: China nu face presiuni doar pentru paritate cu țările occidentale, ci urmărește supremația tehnică. Își va folosi puterea tehnologică ca o pârghie pentru a obține un rol dominant în afacerile globale. Ce înseamnă acest lucru pentru securitatea cibernetică? În mod direct, nu ne putem permite să nu ținem pasul, altfel riscăm ca China să devină puterea predominantă în spațiul cibernetic.
Unii ar putea respinge acest lucru ca fiind exagerat sau alarmist, dar este un risc pe care vă îndemn să îl luați în serios. Pur și simplu nu este un lucru pe care niciunul dintre noi nu îl poate accepta”, urmează să spune Cameron într-un discurs programat la conferința anuală de la Belfast CyberUK.
Efectele dezastruoase ale invadării Taiwanului
„Retorica lui Cameron se potrivește cu evoluția amenințării. Manevrele militare ale Beijingului și agresivitatea crescută în strâmtoarea Taiwan provoacă o mare îngrijorare. Una dintre cele mai serioase îngrijorări este poziția Taiwanului ca principal producător mondial de tehnologie a semiconductorilor, folosită în orice, de la smartphone-uri la avioane de luptă. O preluare de către China ar putea bloca piețele occidentale și ar putea crea crize de aprovizionare care ar putea declanșa o recesiune globală.
De asemenea, China și-a manifestat clar intenția de a deveni o putere superioară în ceea ce privește alte tehnologii de frontieră, cum ar fi inteligența artificială, un domeniu care ar putea fi militarizat.
Sir Jeremy Fleming, fostul șef al GCHQ, a avertizat că China ar putea prelua efectiv controlul asupra sistemului de operare global al lumii dacă i s-ar permite să domine tehnologii cheie emergente. El se temea că China construiește un sistem de sateliți capabil să urmărească persoane din întreaga lume, pe care l-ar putea folosi pentru a-și consolida influența. Există, de asemenea, temeri că China dorește o monedă digitală centralizată pentru a se proteja de sancțiunile internaționale în cazul în care invadează Taiwanul”, arată The Times.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.