/

Olimpiada de la Beijing este amenințată de poluarea aerului

China nu exclude poluarea la Olimpiadă
China nu exclude poluarea la Olimpiadă. (sursă: Facebook/CCTV)

China nu exclude poluarea la Olimpiadă pentru că, în ultima vreme consumul de cărbune din această ţară a înregistrat o creştere semnificativă, informează AFP.

Ţara asiatică, ce depinde în proporţie de 60% de cărbune pentru producţia sa de electricitate, s-a confruntat în ultimele luni cu întreruperi de curent şi, în consecinţă, şi-a intensificat activităţile de extracţie a cărbunelui.

Vremea rece a condus la pornirea mai devreme a încălzirii în acest sezon în regiunile nordice ale ţării, fapt ce alimentează poluarea.

Cu mai puţin de două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de iarnă (4-20 februarie), o ceaţă densă a acoperit luni capitala Chinei.

”Jocurile Olimpice şi Paralimpice de la Beijing coincid cu sfârşitul iernii şi începutul primăverii în nordul Chinei, când condiţiile meteorologice sunt extrem de nefavorabile”, a declarat luni în faţa presei un purtător de cuvânt al ministerului chinez al Mediului, Liu Youbin.

China nu exclude poluarea la Olimpiada de la Beijing

În timpul Jocurilor Olimpice, ”în cazul unei poluări severe, toate localităţile (afectate) vor lansa planuri de urgenţă”, a asigurat Liu cu referire la oraşele gazdă Beijing şi Zhangjiakou, care ar putea solicita fabricilor poluante să-şi reducă producţia.

Luni, prezenţa particulelor fine la Beijing a fost evaluată la un indice de aproximativ 218, conform companiei elveţiene de tehnologie a calităţii aerului IQAir, un nivel ”foarte nesănătos”. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă să nu se depăşească o medie zilnică a concentraţiei de particule fine PM2,5 de 25 micrograme pe metru cub de aer.

Totuşi, calitatea aerului din capitala Chinei s-a îmbunătăţit considerabil în ultimii ani, cu episoade de poluare de o frecvenţă şi o intensitate reduse.

În octombrie 2014, Beijingul a atins pragul de 671 de micrograme de particule în suspensie din aer pe metru cub, un val de poluare supranumit ”airpocalyse” (”aeropocalipsa”). Anul următor, Beijingul a lansat un ”război împotriva poluării”, fiind ales pentru organizarea Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022. Zeci de centrale electrice pe cărbune au fost închise de atunci, iar industriile grele au fost relocate.

Odată cu apropierea Jocurilor Olimpice, oţelăriile din oraş au primit în august dispoziţii să-şi reducă producţia la jumătate. De asemenea, în 25 de milioane de gospodării din nordul Chinei sobele pe bază de cărbune au fost înlocuite cu surse cu căldură mai puţin poluante, pe bază de gaz sau electrice.

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic făr apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro


Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

13:45O rețea de comando-uri coordonează transportul armamentului vestic în Ucraina – New York Times
16:35VIDEO Semn divin: Patriarhul Chiril, omul lui Putin, a dat cu fundul de pământ în timp ce sfințea o biserică
14:01Boc, critici fără adresă clară: „Am tras semnale de alarmă foarte serioase. Criza gazului poate avea consecințe mai grave decât COVID”
13:34Șeful ANAF, despre compensarea preţurilor carburanţilor: „Această reducere este benevolă”
10:04Rachete rusești au lovit iar vestul Ucrainei (Iavoriv, Lvov), regiune neafectată de operațiuni militare
09:50Un parlamentar de la Kiev, spion rus: trebuia să asigure intrarea în orașele ucrainene a trupelor rusești
09:34VIDEO Ultima conversație a lui Macron cu Putin înainte ca liderul rus să declanșeze invadarea Ucrainei. Francezul, ironizat constant
00:23Schizofrenie la Moscova în legătură cu deschiderea ușii UE pentru Ucraina și Moldova: Putin spune că nu are nimic împotrivă, MAE rus denunță o „abordare agresivă”
18:33Care este profilul elevilor care iau zece la Evaluarea Națională
18:04Doi ieșeni purtând același nume au fost condamnați în aceeași zi, pentru aceeași faptă, la aceeași pedeapsă
17:46Germania riscă penuria de gaz, caz în care se va confrunta cu „alegeri foarte dificile”, anunță ministrul economiei
16:30Prescripția penală decisă de CCR începe să funcționeze: cum a scăpat un condamnat de delapidare și fals
15:34Tupeu. Dan Voiculescu anunță că se luptă pentru controlul averilor ilicite. Fiscul refuză să mai spună câți bani a recuperat de la el în dosarul ICA
14:23Statutul de țară candidată la UE este „lumina de la capătul tunelului”, spune Maia Sandu
14:04Rețeta jafului din fondul forestier: Cifrele care arată că Romsilva încurajează tăierile ilegale, prefăcându-se că protejează pădurile