Tik-Tok și alte rețele sociale au primit ordin să consolideze echipele care cenzurează informațiile care deranjează Beijingul, scrie, azi, Wall Street Journal. Pe de altă parte, New York Times arată efortul plin de imaginație al protestatarilor din China comunistă de a păcăli uriașul aparat de cenzură din spațiul virtual.
Una din formele de protest împotriva cenzurii este prezentarea unei coli albe, un gest simbolic care arată puterea celor cărora regimul vrea să le ia libertatea de exprimare.
BREAKING: They’re calling it 白纸革命
— neil by mouth (@nbreavington) November 28, 2022
The White Paper Revolution
People across China are holding up blank sheets of paper to protest CCP censorship pic.twitter.com/KX6LH3GAOg
Tik-Tok, ordin să consolideze echipele care cenzurează
„Autoritatea de supraveghere a internetului din China a instruit companiile de tehnologie să extindă cenzura asupra informațiilor privind protestele și a luat măsuri pentru a reduce accesul la rețelele private virtuale (VPN) săptămâna aceasta. Represiunea guvernamentală reușește să-i țină pe cei mai mulți protestatari departe de străzi, după ce în weekend au izbucnit demonstrații la nivel național împotriva politicilor stricte privind Covid.
Administrația Cyberspace din China a emis marți îndrumări pentru companii, inclusiv Tencent Holdings Ltd. și ByteDance Ltd., proprietarul chinez al aplicațiilor TikTok și Douyin, cerându-le să adauge mai mult personal la echipele de cenzură, potrivit unor persoane familiarizate cu subiectul. De asemenea, companiilor li s-a cerut să acorde mai multă atenție conținutului legat de proteste, în special oricărei informații despre demonstrațiile de la universitățile chineze și un incendiu în regiunea de vest a Xinjiang, care a declanșat protestele la nivel național împotriva politicilor Covid”, scrie Wall Street Journal.
Twitter, folosit pentru mediatizarea protestelor
Pe 28 noiembrie, Twitter a fost a opta cea mai descărcată aplicație gratuită din Apple App Store din China, cea mai înaltă poziție vreodată, potrivit companiei de analiză a datelor mobile Sensor Tower. În noiembrie, înainte de protestele de weekend, Twitter se situa între locurile 104 și 152, au arătat datele Sensor Tower.
În timpul protestelor, un val de videoclipuri și imagini au trecut de firewall-ul țării prin intermediul site-urilor precum Twitter, care sunt teoretic restricționate în China. VPN-urile ar fi făcut posibilă partajarea informațiilor despre proteste pe site-uri restricționate.
Aparatul de cenzură al Chinei – cel mai sofisticat de acest fel din lume – a „vânat” şi a şters nenumărate postări de pe reţelele sociale care arătau scene din timpul protestelor şi furia chinezilor împotriva guvernului. Cu toate acestea, noi filmuleţe cu marşuri, mitinguri şi alte semne de disidenţă au continuat să apară pe aplicaţia WeChat şi pe aplicaţia de partajare de videoclipuri Douyin, scrie și New York Times.
The battle between online users and censors in China has gone into overdrive, forcing people to develop novel strategies to circumvent censorship https://t.co/cMuTW5PzzL
— Bloomberg (@business) December 1, 2022
VPN-urile, necesare pentru a posta pe Twitter și Instagram
Într-unul din aceste videoclipuri, un bărbat cântă sarcastic un cântec patriotic. În altul, protestatarii ţin în mână bucăţi de hârtie albă şi scandează la unison. Într-un al treilea clip, persoane în doliu aprind lumânări la un priveghi pentru cei care au murit într-un incendiu şi nu au putut fi salvaţi la timp pentru că se aflau în izolare. Imagini din oraşul Guangzhou, din sudul Chinei, arată muncitori şi localnici care se opun lockdown-ului şi aruncă cu sticle în poliţişti.
Utilizatorii chinezi de reţele sociale postează videoclipuri răsturnate, folosesc filtre pe acestea sau înregistrează videoclipuri ale videoclipurilor – tactici creative care împiedică algoritmii concepuţi de regim să semnalizeze conţinutul neconform. De asemenea, aceştia folosesc programe informatice (de pildă, VPN) pentru a ajunge la site-uri străine blocate, precum Twitter şi Instagram, care nu sunt sub controlul oficialilor chinezi.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.