Cel mai prestigios și vechi think-tank britanic, specializat în chestiuni de securitate, Royal United Services Institute (RUSI), publică un raport în care arată că Rusia și-a schimbat tacticile și a învățat din eșecurile din Ucraina. Raportul este intitulat „Tocătorul de carne: Tacticile rusești în al doilea an de la invazia Ucrainei”.
Însă documentul arată și că moralul scăzut, care duce la o slabă cooperare între unități, rămâne o problemă.
Rusia și-a schimbat tacticile și a învățat din eșecurile din Ucraina
Iată care sunt concluziile acestui studiu britanic:
- Tacticile infanteriei s-au schimbat substanțial, Rusia folosește o așa numită „infanterie de unică folosință” („disposable”), care este aruncată în luptă pentru a testa rezistența ucrainenilor, precum și o infanterie „de linie”, care apără terenul. „Principalul punct slab al unităților de infanterie rusești este moralul scăzut, ceea ce duce la o coeziune slabă a unităților și la o cooperare slabă între unități”
- Inginerii militari s-au dovedit a fi una din cele mai performante branșe ale armatei ruse. „Geniștii ruși au construit obstacole complexe și fortificații de câmp pe tot frontul. Printre acestea se numără tranșee și buncăre de comandă din beton armat, arici, șanțuri antitanc și câmpuri de mine complexe. Minarea rusă este extinsă și combină minele antitanc cu mine antipersonal declanșate de victime, acestea din urmă fiind frecvent amplasate cu mecanisme de inițiere multiple pentru a complica spargerea defensivei”.
- Rusia a început să folosească camuflaj termic pe vehiculele sale și, folosind o serie de alte modificări și tactici, tehnici și proceduri (TTP), a redus semnificativ detectabilitatea tancurilor la distanțe mari. În plus, aceste măsuri au redus probabilitatea de distrugere cu o serie de rachete ghidate antitanc (ATGM) la distanțe de peste 1.400 m.
- Artileria rusă a început să perfecționeze semnificativ sistemul de recunoaștere după distrugerea stocurilor sale de muniție și a infrastructurii de comandă și control de către sistemele de rachete cu lansare multiplă ghidată (GMLRS) în iulie 2022. Acest lucru a dus la o integrare mult mai strânsă a mai multor dronelor care sprijină direct comandanții autorizați să execute. Artileria rusă și-a îmbunătățit, de asemenea, capacitatea de a trage din mai multe poziții, precum și de a trage și de a se deplasa.
- Războiul electronic rusesc rămâne puternic, cu o distribuție aproximativă de cel puțin un sistem major care acoperă fiecare 10 km de front. Aceste sisteme sunt pentru înfrângerea dronelor. Pierderile dronelor ucrainene rămân la aproximativ 10.000 pe lună. De asemenea, se pare că sistemul rusesc reușește să intercepteze și să decripteze în timp real sistemele de comunicații tactice ucrainene Motorola criptate pe 256 de biți, care sunt utilizate pe scară largă de către Forțele Armate ale Ucrainei.
- Apărarea aeriană rusă a înregistrat o creștere semnificativă a eficacității sale. În prezent, armata ucraineană consideră că apărarea aeriană rusă interceptează o parte din loviturile GMLRS, deoarece apărarea punctuală rusă este conectată direct la un radar superior.
- În urma distrugerii infrastructurii rusești de comandă și control în iulie 2022, armata rusă a retras cartierele generale importante din raza de acțiune a GMLRS și le-a plasat în structuri întărite. De asemenea, le-au conectat prin cablu la rețeaua civilă de telecomunicații ucraineană și au folosit cabluri de teren pentru a se ramifica de aici către cartierele generale ale brigăzilor aflate mai departe.
„Prin urmare, concluzia este că forțele armate ruse reprezintă o provocare semnificativă pentru armata ucraineană în materie de apărare. Cu toate acestea, dacă Ucraina poate perturba apărarea rusă și le poate impune o situație dinamică, este probabil ca unitățile rusești să își piardă rapid coordonarea. Schimbările în mediul de luptă aeriană, de exemplu, au dus rapid la incidente de fratricid rusesc”, scrie RUSI.
De ce are nevoie Ucraina
„În timp ce operațiunile defensive ale Rusiei sunt statice, un păcat capital printre adepții războiului de manevră, înfrângerea straturilor de apărare reprezintă o problemă. Aceste apărări nu sunt complet statice, forțele rusești utilizând unele rezerve mobile la nivel tactic.
Adâncimea apărării înseamnă că Ucraina trebuie să genereze o putere de luptă serioasă pentru a pătrunde în liniile rusești, iar amploarea fortificațiilor defensive rusești pe tot frontul face ca ocolirea acestora să fie aproape imposibilă. Chiar dacă forțele ucrainene reușesc o pătrundere și își recapătă capacitatea de manevră, acest lucru va necesita pătrunderi localizate și operațiuni de curățare a pozițiilor defensive ocolite (…) Antrenamentul pentru operațiuni de asalt împotriva pozițiilor fortificate constituie o prioritate critică în materie de antrenament pentru trupele ucrainene”, anticipează britanicii.
RUSI recomandă, în consecință, aprovizionarea Ucrainei cu sisteme de detectare a artileriei rusești, pentru a declanșa foc de contrabaterie; mitraliere de calibru .50; aruncătoare de grenade; antrenarea forțelor speciale ucrainene poentru detectarea, noaptea, a câmpurilor de mine, precum și piese de schimb pentru vehicule, necesare după ce Ucraina va sparge frontul.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.