Cea mai mare bancă din Germania, Deutsche Bank, refuză să plece din Rusia, apreciind că nu este „practic”, acum.
Vorbind pentru CNBC, directorul financiar al băncii, James von Moltke, a susținut că această companie are o datorie față de clienții din Rusia.
Deutsche Bank refuză să plece din Rusia
Goldman Sachs și JPMorgan Chase au anunțat joi că își închid afacerile din Rusia, devenind primele bănci mari din SUA care au plecat din această țară, după invadarea Ucrainei de către Moscova, și punând astfel presiune asupra rivalilor, pentru ca aceștia să-i urmeze.
„Suntem adesea întrebați de ce nu ne retragem complet din Rusia. Răspunsul este că acest lucru ar fi împotriva valorilor noastre”, a explicat directorul general al DB, Christian Sewing, într-o notă adresată personalului.
„Avem clienți care nu pot părăsi Rusia peste noapte”, a mai spus el.
Fabio De Masi, un fost membru al Bundestagului și activist proeminent împotriva criminalității financiare, a spus, citat de US News, că Deutsche Bank are legături strânse cu elita rusă, unde mulți se confruntă cu sancțiuni externe, și că relațiile care au implicat și activități criminale ruse trebuie să se încheie.
DB ar avea în Rusia o expunere, prin împrumuturile acordate, de 1,4 miliarde de euro, adică doar 0,3% din totalul împrumuturilor.
Bonusuri de miliarde de euro
Ca răspuns la criticile faţă de decizia sa de a rămâne în Rusia, DeutscheBank a dat publicităţii un comunicat în care anunţă că va respecta sancţiunile şi că „monitorizează îndeaproape situaţia”, adăugând că ar putea să îşi modifice abordarea „dacă va fi necesar”.
Disputa legată de rămânerea în Rusia vine în aceeaşi zi în care Deutsche Bank a dezvăluit că recompensele plătite directorului general Christian Sewing au fost majorate cu 20% anul trecut, până la 8,8 milioane de euro.
În total, banca germană a plătit bonusuri în valoare de 2,1 miliarde de euro în 2021, cu 14% mai mult decât în 2020, pentru a-şi recompensa angajaţii pentru cel mai profitabil an pe care l-a avut Deutsche Bank în ultimul deceniu.
Deutsche Bank i-a angajat fiica lui Pankin
Deutsche Bank a fost investigată de Comisia pentru Bursă și Valori Mobiliare (SEC) a SUA după ce au fost identificate cinci cazuri de angajări ilegale ale unor rude de politicieni. Trei în China și două în Rusia. Unul dintre cazurile din Rusia l-a avut în centrul investigației pe Dmitri Pankin. Acesta conduce Banca pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre. La care România deține 14% din acțiuni. Reprezentantul statului român în această bancă este liberalul Alin Chițu, secretar de stat în Ministerul de Finanțe.
În anul 2009, atunci când era ministru adjunct al Finanțelor, Pankin i-a cerut directorului din Rusia al Deutsche Bank să-i angajeze fiica la unul dintre birourile băncii din Moscova, Londra sau New York. Anterior, Deutsche Bank „a încercat în mod repetat și fără succes” să facă afaceri cu Rusia. De această afacere răspundea Dmitri Pankin.
Fiica oficialului rus a fost angajată temporar la Moscova, apoi a fost angajată definitiv la Londra. La câteva zile după obținerea postului permanent, Dmitri Pankin a cerut Deutsche Bank să trimită o propunere privind vânzarea de obligațiuni în valoare de 2,2 miliarde de dolari. Ulterior, oficialul rus și fiica acestuia, au plecat într-o vacanță de lux cu șefii băncii din Rusia, au fost la vânătoare, la pescuit și s-au plimbat cu elicopterul. Deutsche Bank a falsificat deconturile cu costurile vacanței, pe care le-a considerat legitime pentru a încheia tranzacția cu obligațiuni.
Pentru a scăpa de investigația Comisiei pentru Bursă și Valori Mobiliarea a SUA, Deutsche Bank a acceptat să plătească 16,2 milioane de dolari. Astfel, Deutsche Bank a scăpat de acuzațiile de corupție.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.