/

Ce subvenții uriașe primesc agricultorii de la Uniunea Europeană, pe care o înjură acum. Trei sferturi din subvențiile de 40 miliarde EUR către fermieri, în ultimii 15 ani, au fost de la UE

Ce subvenții uriașe primesc agricultorii de la Uniunea Europeană Foto: Facebook ministerul Agriculturii

Ce subvenții uriașe primesc agricultorii de la Uniunea Europeană, pe care o înjură acum: trei sferturi din subvențiile de 40 de miliarde de euro plătite doar de APIA către fermieri, în ultimii 15 ani, au fost de la UE, arată o analiză a Ziarului Financiar.

Citește și: Averea uriașă a unei foste judecătoare de la Inspecția Judiciară. Ea avea vilă în Mogoșoaia, dar primea bani pentru: detașare, delegare, transport locul de muncă și „alocații locuințe”

Ce subvenții uriașe primesc agricultorii de la Uniunea Europeană

„În ultimii 15 ani, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a acordat subvenţii de aproape 40 de miliarde de euro fermierilor români, din care 30 de miliarde de euro au fost de la UE, unul dintre „vinovaţii“ indicaţi de fermieri în situaţia actuală. În 2024, APIA are un buget de 2,2 miliarde de euro pentru subvenţiile celor 850.000 de fermieri locali. Fermierii care fac agricultură convenţională şi cultivă cereale primesc până la 300 de euro/hectar în fiecare an”, arată analiza ZF.

Datele sunt confirmate de „Evoluţia fluxurilor financiare dintre România şi Uniunea Europeană (BALANŢA FINANCIARĂ NETĂ)”, publicată de ministerul de Finanțe. Din banii pentru exercițiul bugetar 2007-2013, execuția la final de 2020 arăta: 7,3 miliarde de euro atrași efectiv din „Fonduri pentru dezvoltare rurala si pescuit (FEADR+FEP)” și 7,65 miliarde euro de la Fondul European pentru Garantare Agricola (FEGA). Alte 22,9 de miliarde de euro au fost atrași din bugetul UE 2014-2020.

Însă din sumele alocate pentru exercițiul bugetar 2021-2027 s-au absorbit până acum doar circa 60 de milioane de euro.

De altfel, chiar fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, se lăuda cu sumele uriașe primite de la Bruxelles. „În fiecare an în România aducem de la Uniunea Europeană în jur de trei miliarde de euro, iar în primele luni ale anului, până la data de 4 februarie, am adus aproape 1,6 miliarde de euro, bani care au intrat în bugetul ţării şi care pot fi valorificaţi, ştiindu-se că ei au fost atribuiţi pentru agricultură”, afirma el, în martie 2023, la Botoșani.

Comisia Europeană a aprobat, pe 7 decembrie 2022, Planul Naţional Strategic 2023-2027 al României prin care fermierii români şi agricultura românească vor beneficia de 15,83 miliarde de euro.

Cioloș despre subvenții: nu sunt cele mai mici, nu sunt cele mai mari

În ceea ce privește ajutorul acordat României, comparat cu altețări, fostul comisar european Dacian Cioloș spunea, duminică, într-un interviu pentru Spotmedia: „Nu sunt cele mai mici, nu sunt nici cele mai mari. Sumele alocate României în politica agricolă comună cresc de la un an la altul, spre deosebire de alte state membre.

Când vorbim de sprijin financiar nu ne gândim doar la subvențiile la hectar. Sunt și alte instrumente financiare pe care România le are și pe care alte state membre nu le au.

Sunt puține state membre din Europa de Vest unde fermierii să-și poată cumpăra tractoare și utilaje agricole sau să-și construiască ferme de creștere a animalelor cu 40-70% cofinanțare din fonduri publice. Și asta e un ajutor”.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

6 Comments

    • Sunteți intr-o mare eroare. Atitudine de milogi. Rania prin exodul forței de munca ,susține tarile dezvoltate din U.E cu o suma cuprinsa între 25so 30 de miliarde de euro anual. Și noi ne lăudăm ca în 15 ani am primit 30 de miliarde !!!??? Încă odată, toți cei care susțin ca , UE ne sprijina, sunteți intr-o eroare uriașă sau sunteți analfabeți funcționali și nu înțelegeți nimic niciacar din afirmațiile pe care le faceți. Cu asemenea oameni am ajuns sluga U. E.

  1. Si o parte mari din acei bani s-au reintors in UE prin achizitia de utilaje fabricate tot la ei si vandute la preturi umflate in Romania pt ca au avut grija sa distruga fabricile noastre, Cine stie ce s-a ales de fabrica de tractoare UTB? Ce este acum pe terenul fabricii? Si multe alte barici au fost distruse. Aa ca UE isi urmareste interesele proprii.

  2. Dumneavoastră cei care ați scris acest articol în fiecare zi mâncați din pâinea produsa de țăranul roman,dar cum va explicați ca fermierul trebuie sa vândă 10kg de grâu sa cumpere 2 pâini, va explic imediat situatia in agricultura:
    1,subvenția de la apia despre care vorbiti dumneavoastră este echivalent cu arenda…
    2motorina cu 7-8lei litrul
    3ingrasaminte azot 2500lei
    4ingrasaminte complex 3500lei
    5seminte 500lei/ha
    6erbicide,pesticide,tratamente 1000lei/ha
    7pret vanzare grau 0,5-0,65lei /kg
    8 iar cei care nu sunt capitalizati au de plătit leasing la utilaje,rate cu dobanzi mari la bănci,,angajati,
    Gândiți-vă puțin ca acești OAMENI(fermieri) mai au și riscul de seceta sa nu recolteze nimic, asta pentru ce? Va întreb ,dumneavoastră dacă ați fi o zi în situația fermierilor nu ați mai vorbii asa urat.. și sa va gândiți la tot ce am spus mai sus când puneți o pâine pe masa dumneavoastră, ca poate va fi ultima!
    Va mulțumesc

  3. Acesti fermieri sunt niște ordinari si mincinosi. S-a ajuns, din nou , ca pe vremea mosuerilor si arendasilor. Țăranii, oricum, sunt pe cale de dispariție. Milioanele de ferme mici si facilitate nu puteau face fata competiției. Lucrarile agricole ii cocoșat si de aceea ani la rand au rămas parloaga. Intre timp acesti jmecheri le- au cumpărat pe nimic si au devenit mosieri. Si astazi sunt încă milioane de proprietăți date in arenda. Arendasii primesc 300 de euro SUBVENTII pe fiecare hectar de pământ, iar proprietarului I se scot ochii cu 100 de euro/ ha pana la 200 euro/ ha, depinde de cât de hain este arendare. Deci ia si subvenții si ii rămâne toata recolta. Intre timp ii presează pe proprietari sa- si vândă pamantu. O noua clasa apare la tara de profitori ai tranziției de la comunism la capitalism. O clasa îmbogățită prin prostimea celor mulți, care oricum se muta sau s- au mutat în străinătate sau la oras. Nu- i credeți pe acesti îmbuibați! Ati văzut ch ce mașini agricole au ieșit la demonstrație? Niciuna nu e sub 100 000 de euro. Ati auzit sa falimenteze cineva, cum se intamlla in alte domenii? Nu! Sunt niște MINCINOSI!

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

16:56Telegram nu-și mai protejează utilizatorii în fața autorităților după punerea sub acuzare a lui Pavel Durov: numărul identităților divulgate a crescut de 170 de ori
16:35Milionarii părăsesc Marea Britanie în număr alarmant de mare, mai ales după venirea la putere a laburiștilor: aproape 11.000, doar în 2024
16:21Tânără de origine română, printre primii ostatici israelieni eliberați de Hamas după acordul de încetare a focului
16:07Trump, cel mai mare fan al TikTok, declarație publică de sprijin pentru rețeaua chineză
14:17Dacia Duster, cea mai vândută mașină din Islanda, în 2024. Mașina fabricată la Mioveni depășește Kia Sportage și Tesla Y
13:48Crin Antonescu, dispărut din spațiul public de o săptămână. Surse din coaliție: șansele să fie schimbat, tot mai mari
12:57După ce Călin Georgescu a umplut emisiunea sa cu aberații, Turcescu îl laudă extaziat: „Va fi președintele României”
10:55TikTok se victimizează înainte să fie „salvată” de Trump: le-a restricționat accesul utilizatorilor din SUA
10:43Încetarea focului nu a fost pusă în practică în Gaza, Israel acuză Hamas că nu a furnizat lista ostaticilor, cum fusese convenit
10:35Ceremonia de învestire a lui Trump, probabil cea mai grandioasă inaugurare a unui mandat prezidențial american. Printre invitați, șefi de state și cei mai bogați oameni de afaceri din SUA
10:23Washington, în stare de asediu pentru învestirea lui Trump: un gard de 48 de kilometri care nu poate fi escaladat, 25.000 de agenți, străzi blocate
21:23Liderul extremei drepte austriece, posibil cancelar, vrea imigrație „zero”: „Vom construi Austria noastră ca o fortăreaţă cu cereri de azil respinse, avize de expulzare şi zboruri charter”
21:09Marș al femeilor la Washington împotriva învestirii lui Trump, dar de dimensiuni mult mai reduse decât cel de la prima învestire, în 2017
20:58Germania, dispusă să trimită trupe în Ucraina pentru a securiza zona tampon dintre forțele ruse și cele ucrainene dacă se ajunge la un acord de încetare a focului
20:47George Simion speculează la maximum anularea alegerilor: proteste AUR în aproape toată țara, în fața prefecturilor