Caricaturist, încarcerat pentru 23 de ani. Un caricaturist din Arabia Saudită, Mohammed al-Hazza, a fost condamnat la 23 de ani de închisoare pentru realizarea unor caricaturi considerate insultătoare la adresa liderilor regatului. Informația a fost confirmată de sora sa și de organizația pentru drepturile omului Sanad.
Caricaturist, încarcerat pentru 23 de ani
Mohammed al-Hazza, în vârstă de 48 de ani și tată a cinci copii, a fost arestat în februarie 2018 în timpul unei „razii violente”, conform Sanad.
Cazul său ridică noi semne de întrebare cu privire la libertatea de exprimare în Arabia Saudită sub conducerea prințului moștenitor Mohammed bin Salman, în contextul în care regatul încearcă să își modernizeze imaginea și să atragă turiști și investitori.
Acuzații legate de caricaturi și postări pe rețelele sociale
Documentele judiciare menționează că al-Hazza a realizat „caricaturi ofensatoare” pentru ziarul Lusail din Qatar și a postat mesaje pe rețelele de socializare considerate „ostile” Arabiei Saudite și favorabile Qatarului.
Arestarea sa a avut loc la scurt timp după ce Arabia Saudită și aliații săi au rupt relațiile cu Qatarul în 2017, pe fondul acuzațiilor că Doha ar sprijini extremiști și ar avea legături prea strânse cu Iranul, acuzații negate de Qatar.
Condamnarea inițială și redeschiderea cazului
Inițial, Tribunalul Penal Specializat din Arabia Saudită l-a condamnat pe al-Hazza la șase ani de închisoare.
Cu toate acestea, cazul său a fost redeschis în acest an, pe măsură ce se apropia de eliberare, ceea ce a dus la o nouă condamnare, de 23 de ani.
Sora sa, Asrar al-Hazza, a declarat că această condamnare a venit „din senin”, chiar când se pregăteau de eliberarea sa.
Critici la adresa reprimării libertății de exprimare
Organizația Sanad a subliniat că al-Hazza a lucrat pentru ziarul din Qatar înainte de boicotul din 2017, dar doar pentru o perioadă scurtă de timp.
Procurorii nu au prezentat dovezi clare că al-Hazza a produs caricaturi ofensatoare la adresa Arabiei Saudite sau mesaje de susținere a Qatarului.
Organizațiile pentru drepturile omului acuză în mod regulat Arabia Saudită de reprimarea criticilor online, autoritățile saudite afirmând însă că aceste cazuri sunt legate de terorism.
„Cazul lui Mohammed al-Hazza este un exemplu clar al suprimării libertății de exprimare în Arabia Saudită, care nu cruță pe nimeni, nici măcar pe artiști”, a declarat Samer Alshumrani, șeful operațiunilor Sanad, pentru AFP.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.