Ministrul Muncii, Marius Budăi, anunț oficial: „Pensiile speciale aflate în plată nu vor scădea”. În schimb, pentru a face sistemul de pensii sustenabil, toți cetățenii români vor trebuie să se pensioneze la 65 de ani.
Pensiile speciale aflate în plată nu vor scădea
„Acele principii și criterii stabilite împreună cu Comisia Europeană sunt următoarele:
1. Creșterea treptată a vârstei de pensionare în conformitate cu sistemul public de pensii, până la vârsta de 65 de ani. Astfel, fiecare om care lucrează în România va trebui să fie echivalent, să nu fie deosebiri între cei care lucrează pe anumite sisteme și cei care lucrează în sistemul public de pensii, și vor avea o vârstă de pensionare până la vârsta de 65 de ani, așa cum este prevăzută gradual și în legea din sistemul public de pensii.
2. De asemenea, drepturile de pensii vor fi calculate prin creșterea treptată a perioadei de contribuție, așa cum este prevăzut în sistemul public, astfel încât la finalul acestei perioade să se ajungă treptat ca raportarea să fie la întreaga perioadă. Deci nu vor mai fi alese anumite perioade din interiorul a ceea ce au contribuit, ci va fi raportare la întreaga perioadă.
3. Un alt principiu este creșterea treptată a vechimii necesare în specialitate pentru acele categorii care nu aveau deja această raportare, pentru că în proiectul inițial am avut anumite raportări către stagiul minim de cotizare pentru cei care nu aveau această posibilitate și nu aveau această obligație, mai ales nu posibilitate în legea actuală.
4. Un alt principiu este eliminarea unor categorii de indemnizații și pensii stabilite și plătite în baza unor legi speciale. Și acest lucru se face și s-a făcut prin acea nepermitere de asimilare a perioadelor, astfel încât, după cum știți, în lege este exemplu cu magistrații cărora nu li se mai permite asimilare, ci 20 de ani, cel puțin în magistratură, pentru că doar atunci ai acele interdicții și limitări ale unor drepturi.
5. De asemenea, au fost exceptate unele categorii din funcționarii publici, parlamentari de la acest aspect.
Acestea sunt principiile agreate. O parte din amendamente deja sunt gata și le-am prezentat liderilor coaliției.
Am primit dispoziția astfel încât până miercuri seara toate amendamentele să fie gata scrise și discutate cu sistemele și toți colegii mei, miniștrii de resort, împreună cu specialiștii din ministere să vină cu inputul dumnealor și să avem amendamentele terminate și finalizate, astfel încât joi coaliția politică să le poată depune în Parlament”, a spus Budăi.
„Pensiile militare sunt şi ele supuse reformelor. Pensiile speciale aflate în plată nu vor scădea”, a mai afirmat demnitarul PSD.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.
Într-un stat de drept,”democratic,”venitul salarial cel mai mare din bugetul țării revine președintelui statului,urmat în ordine descrescătoare funcțiilor subordonate.
Pensiile de stat, indicat ar fi sa fie procentual calculate din veniturile pe ultimele 6-12 luni din activitatea fiecărui pensionar , fara a depăși ultimul salar.
Pensiile sa fie acordate fără limită de vârstă după stagiul minim de cotizare daca starea de sănătate psihică și fizică le permite să mai lucreze
Este foarte simplu printr-o lege , eliminandu-se pensiile speciale….limită de vârstă pentru pensionare ….
In sectorul privat este cu totul altfel, statul stabilind doar salariul minim . In rest ,fiecare cat face și contribuie la fondul de pensii, procentual saprimeasca și pensie în aceleași condiții
Totul este să se vrea , dar la noi interesul poartă fesul.
Este părerea mea
Oricum nu va iesi nimeni in strada, mai bine punea direct sa se iasa la 70 de ani ca sa se poate sustine si o marire la pensiile speciale. Toata lumea multumita. In loc sa ne uitam la greva profesorilor, mai bine ne am alatura lor, pt ca pana la urma toti suntem afectati de inflatie.
DE CE SĂ IEȘIM ÎN STRADĂ ? Oricum scoala scoate proști. Zice Băsescu. Iar profesorii sunt vai de capul lor. Numai banii îi interesează. Dacă nu le convine să se reprofileze. De exemplu vânzători comerciali unde salariul este mare și lucrează 8 ore pe zi ca tot omul. Fără vacanțe de 4 luni pe an.
Cred ca și noi pensionarii ar trebui sa ieșim în strada pt.bataia de joc pe care o primim după 40 ani de munca.Timp avem suficient.