/

Haos în Liban, statele occidentale caută soluții să-și evacueze cetățenii. MAE de la București dă doar sfaturi

Britanicii, francezii, germanii, evacuați din Liban (sursa: lorientlejour.com)

Britanicii, francezii, germanii, evacuați din Liban. În urma operațiunilor terestre demarate de Israel în Liban, mai multe state occidentale au luat măsuri pentru a-și evacua cetățenii din Liban. La București, MAE dă sfaturi.

Britanicii, francezii, germanii, evacuați din Liban

Regatul Unit a închiriat un zbor comercial pentru cetăţenii săi care doresc să plece din Liban, unde armata israeliană şi-a intensificat bombardamentele împotriva mişcării islamiste libaneze Hezbollah şi a ameninţat cu o incursiune terestră.

Citește și: Cui i-a folosit isteria falsului ciclon Ashley: Ciolacu, la Comandamentul pentru gestionarea efectelor inundaţiilor, a spus că „s-a acţionat profesionist, ca la carte, nu avem nici o victimă”

Acest zbor va decola miercuri de pe Aeroportul Internaţional Rafic Hariri din Beirut.

„Securitatea cetăţenilor britanici din Liban rămâne prioritatea noastră absolută”, a scris ministrul de externe David Lammy, citat în comunicatul ministerului său.

„De aceea, guvernul britanic închiriază un zbor pentru a-i ajuta pe cei care doresc să plece. Este esenţial să plecaţi acum, deoarece o evacuare ulterioară poate să nu fie garantată”, a continuat el.

Cetăţenii britanici „vulnerabili” vor avea prioritate pentru acest zbor, a precizat comunicatul.

Săptămâna trecută, Londra a anunţat desfăşurarea a 700 de soldaţi în Cipru cu scopul de a se pregăti pentru o posibilă evacuare a cetăţenilor săi din Liban, în timp ce multe companii aeriene şi-au suspendat zborurile către şi dinspre Beirut.

Franța trimite un vas al Marinei

Un vas al Marinei franceze a pornit luni din sud-estul Franţei pentru a se opri în largul coastelor Libanului ca „măsură de precauţie”, pentru eventualitatea în care cetăţenii francezi din această ţară vor trebui evacuaţi.

Port-elicopterul amfibie (PHA) francez, căruia îi va lua „5 până la 6 zile” ca să ajungă din portul Toulon în zona din estul Mediteranei, potrivit acestei surse, este echipat cu elicoptere şi un „grup tactic la bord” mobilizabil în caz de evacuare a cetăţenilor francezi, dacă se va decide acest lucru.

„Ne consolidăm mijloacele pentru a face faţă unei deteriorări a situaţiei”, a declarat pentru AFP un ofiţer superior din cadrul Statului Major al armatei, precizând că deocamdată „nu se pune problema evacuării cetăţenilor”.

Responsabilul nu a precizat numele navei. 

Franţa are trei port-elicoptere amfibii, Mistral, Dixmude şi Tonnerre.

Aceste nave de 21.500 de tone şi 199 de metri lungime, un fel de „porturi plutitoare”, sunt echipate cu spital, şlepuri şi pot găzdui câteva sute de oameni în hangarul lor.

În primăvară, Tonnerre a fost folosit pentru a evacua cetăţenii francezi din Haiti.

Aproximativ 23.000 de francezi sau franco-libanezi sunt stabiliţi în Liban.

Ambasada Franţei a înfiinţat o celulă de răspuns telefonic activă şapte zile din şapte, a amintit luni ministrul de externe Jean-Noël Barrot, aflat la Beirut.

Germania a trimis un avion militar

Germania a trimis un avion militar la Beirut pentru a evacua în special angajaţi ai ambasadei sale în Liban şi familiile lor, au anunţat Ministerele Afacerilor Externe şi Apărării germane.

Circa 110 de pasageri se aflau la bordul avionului A321 al forţelor aeriene germane (Luftwaffe), printre care diplomaţi, alţi membri ai personalului şi unii cetăţeni consideraţi vulnerabili, a detaliat o sursă apropiată de guvernul german pentru France Presse.

Ministerele citate au precizat într-un comunicat că evacuarea a vizat personalul „neesenţial” al ambasadei, care rămâne „operaţională”.

Trebuie de asemenea repatriaţi angajaţi ai altor organizaţii germane, precum şi familiile lor, şi „cetăţeni germani în mod particular ameninţaţi din cauza unor circumstanţe medicale”.

Ambasada Germaniei la Beirut „continuă să îi ajute pe germanii rămaşi în Liban să părăsească ţara cu zboruri comerciale sau cu alte mijloace”, potrivit comunicatului.

Numeroase companii aeriene şi-au suspendat zborurile cu destinaţia Beirut, iar posibilităţile de plecare cu zboruri comerciale din Liban s-au redus.

Potrivit guvernului german, circa 1.800 de cetăţeni germani sunt înregistraţi la celula de criză a reprezentanţei diplomatice din Liban.

Berlinul a dezvăluit în acest sfârşit de săptămână nivelul de criză pentru misiunile sale diplomatice la Beirut, Ramallah şi Tel Aviv.

În România, MAE dă sfaturi

Până în prezent, 1.136 de cetăţeni români şi membri de familie ai acestora şi-au înregistrat prezenţa în Liban, la Ambasada României în Beirut, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

Potrivit sursei citate, personalul diplomatic este în legătură permanentă cu aceştia.

„Situaţia de securitate este fluidă şi evaluăm toate scenariile, în funcţie de informaţiile din teren şi din dialogul cu partenerii europeni şi regionali, pentru a nu expune la riscuri adiţionale şi a nu pune în pericol viaţa persoanelor aflate în situaţii vulnerabile.

În plus, MAE a trimis echipe consulare mobile atât la Beirut, cât şi în alte state din regiune, tocmai pentru a putea oferi asistenţă consulară cetăţenilor români şi membrilor de familie din Liban care solicită acest lucru”, arată MAE.

Ministerul român precizează că menţine un dialog permanent cu statele membre UE şi partenere din regiune şi de la nivel internaţional cu privire la evoluţiile situaţiei politice şi de securitate din Orientul Mijlociu.

MAE, prin intermediul Ambasadei României la Beirut, a întreprins acţiuni specifice, în regim de permanenţă, potrivit competenţelor, în vederea asigurării protecţiei consulare a cetăţenilor români aflaţi în această ţară.

Încă din luna octombrie 2023, MAE a emis un avertisment de călătorie de nivel 8/9 – „Evitaţi orice călătorie!” pentru Republica Libaneză.

Acesta este în vigoare în prezent şi a fost reamintit în permanenţă atât prin intermediul mijloacelor de comunicare ale MAE, individual, fiecărei persoane înregistrate la Ambasada României din Beirut, cât şi prin intermediul paginilor de pe reţelele de socializare ale misiunii diplomatice a României la Beirut.

În continuare este valabil avertismentul de călătorie cu privire la existenţa riscurilor majore de securitate, cauzate de impredictibilitatea escaladării, care afectează inclusiv disponibilitatea zborurilor comerciale şi a rutelor de deplasare.

MAE recomandă ferm cetăţenilor români care se află deja pe teritoriul Republicii Libaneze să părăsească teritoriul acestui stat prin cursele aeriene încă disponibile.

Având în vedere deteriorarea accentuată a situaţiei de securitate din Liban, ministerul a reiterat permanent recomandarea fermă adresată cetăţenilor români prezenţi în această ţară de a-şi înregistra prezenţa la misiunea diplomatică a României la Beirut, pentru a facilita acordarea protecţiei consulare de către MAE, dacă situaţia o va impune.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

21:42Președintele Trump vrea pace în Ucraina, este un obiectiv oficial al Casei Albe, a spus noul secretar de stat al SUA, Marco Rubio
21:26Premierul britanic susține crearea unui stat palestinian, idee pe care i-a transmis-o și premierului israelian Netanyahu
21:18Ursula von der Leyen scapă de justiția belgiană în dosarul vaccinurilor anti-COVID, dar nu și de dosarul EPPO deschis de Kovesi
21:11Tudorache „Diamant”, fostul primar de la Sectorul 1, a scăpat de închisoare: Înalta Curte i-a redus pedeapsa și l-a condamnat cu suspendare
20:42EXCLUSIV Cum a „omis” Emil Hurezeanu să-și declare asocierea în afaceri cu Michael Schmidt, omul care a încasat 283 de milioane de euro de la statul român
19:08Protest al angajaților Senatului față de reorganizarea propusă de Bolojan: nu este benefică pentru funcționari și „familiile lor”
18:09BREAKING Bolojan se pregătește să dea afară aproape 200 de angajați ai Senatului și să reducă consumul de carburanți ai instituției
17:40Wizz Air renunță, în sfârșit, la taxa telefonică de lux de un euro pe minut: pasagerii români pot vorbi la tarife locale cu operatorii companiei
17:32Călin Georgescu, înfrângere de etapă la CEDO, care a respins cererea instituirii de măsuri provizorii în cazul alegerilor
17:24VIDEO Tragedie la schi: 66 de morți și 51 de răniți după un incendiu care a cuprins un hotel de 12 etaje în stațiunea Kartalkaya din Turcia
17:16Scădere semnificativă a exporturilor de țiței rusesc după cele mai recente sancțiuni SUA, pe care Trump le-ar putea relaxa
17:05Litoralul Mării Negre ar putea fi afectat de păcura scursă din cele două petroliere rusești naufragiate în strâmtoarea Kerci, Apele Române fac teste
16:49Fost ministru al Energiei: benzina la un leu litrul, cum propune Georgescu, înseamnă că nu mai sunt bani de salarii și ajutăm șmecherii cu mașini mari
14:15Ne batem de proști cu “extremiștii“: PSD și PNL susțin candidatura loserului Antonescu ca să se asigure că Georgescu va fi președinte, nu un om liber, fără tinichele
12:04ANALIZĂ Noul Marcel Ciolacu: zile întregi fără nici o activitate la Guvern, dar foarte activ pe TikTok