/

BREAKING Moldova riscă să rămână în beznă: centrala controlată de Tiraspol va livra doar 27% din necesarul de energie, față de 70%

Moldova riscă să rămână în beznă Foto: Twitter

Republica Moldova riscă să rămână în beznă: centrala de la Cuciurgan, controlată de Tiraspol, va livra doar 27% din necesarul de energie, față de 70%, cât se angajase. România asigură 30% din necesarul de energie al Moldovei, preluând ceea ce trebuia livrat de Ucraina. Însă Ucraina a fost nevoită să întrerupă toate exporturile de energie după ce 40% din infrastructura energetică a fost bombardată de Putin.

Moldova riscă să rămână în beznă

Anunțul privind limitarea dratică a livrărilor de energie de la centrala de la Cuciurgan a fost făcut de pretinsul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski.

„Nu ne propunem un scop în sine de a limita furnizarea de energie electrică a Republicii Moldova. Acesta nu este scopul nostru, pur și simplu nu avem gaz. Acestea sunt deja termeni comerciali între MGRES din cauza circumstanțelor apărute și Moldova”, a spus Krasnoselski, citat de newsmaker.md.

Totodată, el a menționat că dacă în noiembrie volumul de gaz furnizat de Gazprom va rămâne scăzut la fel ca în octombrie, pachetul energetic pentru Moldova va fi de maximum 23%.

Autoritățile de la Tiraspol au decis instituirea stării de urgență economică pe întreg teritoriul transnistrean, până pe data de 1 noiembrie. Atât Uzina Metalurgică de pe teritoriul transnistrean, cât și cea de Ciment de la Râbnița, și-au sistat activitatea din cauza deficitului de gaz. Gazprom a decis să reducă volumul gazelor naturale livrat în Transnistria: în octombrie cu 30%, iar în noiembrie cu 40% față de perioada similară a anilor trecuți.

Moldelectrica a anunțat, azi, stare de alertă pe piața energiei electrice din Republica Moldova.

Potrivit acestei companii, deficitul prognozat pentru astăzi, 21 octombrie, care nu este acoperit prin contracte comerciale de furnizare a energiei electrice, constituie circa 80MW în orele de vârf. Pentru zilele de sâmbătă și duminică, 22 și, respectiv 23 octombrie, nu sunt prognozate ore cu deficit de livrare a energiei electrice. Compania de stat a cerut consumatorilor să economisească energie sau va fi nevoită să treacă la deconectări. Ea arată că măsurile privind deconectarea consumatorilor de la rețeaua electrică sunt necesare „pentru menținerea stabilității funcționării sistemului electroenergetic întru evitarea colapsului acestuia și ca urmare evitarea pierderilor economice semnificative sau a pierderilor de vieți omenești”.

România poate asigura 30% din necesarul Moldovei

România livrează curent în Republica Moldova începând de vineri, 14 octombrie și va ajuta Chișinăul cu 10 milioane de euro pentru a depăși criză energetică, arată o analiză Deutsche Welle preluată de Rador.

Citește și: Putin se afundă tot mai mult în trecutul URSS, aruncă mesaje de război rece spre Occident: NATO și UE, sponsori ai terorismului, se apropie de confruntare militară directă cu Rusia

Curentul românesc livrat Republicii Moldova este mai scump decât cel livrat de Centrala de la Cuciurgan și decât cel importat până acum de către Moldova din Ucraina, dar este mai ieftin decât prețul de piață. Chișinăul va cumpăra, începând de vineri, energie electrică din România la un preț de 450 RON/MWh (echivalentul a aproximativ 90 de Euro/MWh) datorită modificărilor legislative efectuate miercuri de Guvernul României.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

10:27Hipnoza începe să fie din ce în ce mai folosită de terapeuții români. Care sunt riscurile acestei proceduri
10:20Creșteri foarte mari de preț la apa potabilă în țară de la 1 ianuarie
10:14Zeci de mii de cazuri de înșelăciuni online în 2024. Unele victime au pierdut zeci de mii de euro
10:07Incredibilă ipocrizie a lui Ciolacu, care susține că PSD, PNL și UDMR au „înţeles mesajul românilor de la alegerile generale”
09:59E oficial: Crin Antonescu va fi candidatul coaliției PSD-PNL-UDMR la funcția de președinte al României, spune Bolojan
21:43Revoluția din decembrie 1989: acum 35 de ani erau zile de haos, moarte și speranță timidă
21:21Structura noului Guvern: 16 ministere distribuite între PSD, PNL și UDMR. Care sunt titularii propuși pentru portofolii
21:07Putin și premierul slovac Robert Fico s-au întâlnit la Kremlin, motivul probabil fiind tranzitul gazului rusesc
21:00Liberalii vor conduce şase ministere în noul Guvern, a anunțat Ilie Bolojan
20:51Schimbarea lui Rafila de la șefia Ministerului Sănătății și reformarea sistemului, cere Mihăiță Bariz, activist pentru drepturile pacienților
19:41Guvernul Ciolacu II este guvernul Ciolacu I în proporție de 66%. Aproape toți miniștrii PSD, păstrați
15:32Elena Lasconi cere demisia lui Klaus Iohannis: „Mandatul s-a încheiat”
15:19„Putin știe cum să ne deranjeze”, a afirmat ministrul german al Apărării, vorbind despre pericolul atacurilor hibride ale Rusiei
15:00Ursula von der Leyen a transmis un mesaj emoționant românilor, la 35 de ani de la Revoluție
14:48Rusia, lovită de un val de tentative de incendiere: bănci, clădiri guvernamentale și centre comerciale vizate