/

Blinken și Lavrov discută despre situația din Ucraina

Lavrov dezminte că Putin este bolnav
Lavrov dezminte că Putin este bolnav : Facebook/mid.ru)

Blinken și Lavrov discută despre situația din Ucraina. Secretarul de stat american Antony Blinken a anunţat că va discuta sâmbătă prin telefon cu omologul său rus Serghei Lavrov, într-o ultimă încercare de a preveni o posibilă invazie rusă a Ucrainei, informează agenţia France Presse.

Intenţionez „să subliniez unitatea şi decizia (aliaţilor) când voi discuta cu dl Lavrov mai târziu în această seară”, a declarat Blinken sâmbătă în Fiji, citat de agenţia oficială de presă rusă TASS.

„Continuăm să vedem semne foarte tulburătoare ale escaladării ruse, inclusiv sosirea de noi forţe la graniţele Ucrainei”, a adăugat Blinken, la sfârşitul unei conferinţe online cu participarea secretarului de stat şi liderilor insulelor din Pacific.

„Dacă Rusia este cu adevărat interesată să rezolve această criză, pe care ea însăşi a creat-o, prin diplomaţie şi dialog, suntem gata să o facem”, a mai spus el, într-o conferinţă de presă.

Citește și: EXCLUSIV Medicul Dorin Ionescu, fost subaltern al lui Lucian Duță, susținut de PNL la șefia CNAS

„Dar trebuie făcut într-un context de dezescaladare. Până acum am văzut doar o escaladare din partea Moscovei”, a adăugat el.

Blinken și Lavrov discută despre situația din Ucraina

„Acesta este un moment esenţial. Suntem pregătiţi pentru orice s-ar putea întâmpla”, a avertizat şeful diplomaţiei americane.

Citește și: 416.395 de convorbiri interceptate în dosare penale în 2021, fără cele de la Parchetul General, DIICOT și DNA

Blinken a asigurat din nou că Washingtonul şi aliaţii săi vor impune „rapid” sancţiuni punitive Rusiei dacă aceasta invadează Ucraina, ceea ce, a spus el, se poate întâmpla acum „în orice moment”.

„Nu ştim dacă preşedintele Putin a luat decizia”, a adăugat el.

„Dar ceea ce ştim este că el a pus în practică o capacitate de a acţiona într-un termen foarte scurt”, a mai declarat Blinken, citat de AFP.

Secretarul de stat al SUA se află în Republica Fiji pentru prima sa vizită în 37 de ani. Principalele puncte de pe ordinea de zi au fost consecinţele încălzirii globale şi lupta împotriva schimbărilor climatice, sprijinirea şi întărirea economiei regiunii pe calea redresării după pandemie şi asistenţa în caz de dezastre.

Lavrov şi Blinken au avut o conversaţie telefonică pe 1 februarie. Discuţiile, potrivit Departamentului de Stat, s-au dovedit a fi „profesioniste” şi „destul de sincere”. În urma discuţiilor, părţile nu au căzut de acord asupra datei unui nou contact. Potrivit Ministerului de Externe rus, Lavrov a cerut Statelor Unite să facă Kievul să respecte acordurile de la Minsk în loc să alimenteze retorica agresivă şi să furnizeze arme Ucrainei, aminteşte TASS.

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

  • Patreon
  • cont bancar: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Asociația „Doar fapte”, CIF 45500057.

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro


Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

14:11Maia Sandu vrea să-i lase fără cetățenie pe moldovenii care luptă pentru Putin
13:21BREAKING Electrica Furnizare, aproape de incapacitate de plată. Alimentarea cu energie ar putea fi blocată în plină iarnă
13:15Recruții fug mâncând pământul: peste 260.000 de bărbați au părăsit Rusia după decretarea mobilizării, arată datele FSB citate de Novaya Gazeta. Granițile s-au închis, de facto
12:13Patriarhul Kirill, despre soldații ruși care mor în Ucraina: „Îşi spală toate păcatele”, moartea este „un sacrificiu pentru ceilalţi”
11:57Șoc la Kremlin: „bucătarul lui Putin”, Evgheni Prigojin, admite că a fondat grupul Wagner pentru a lupta în Ucraina începând cu 2014
11:01Ministrul Cîmpeanu a plagiat, totuși. Nu în lucrarea de doctorat, ci în cursuri universitare furate de la colegi (Pressone)
10:49VIDEO Isteria recrutărilor forțate din Rusia are efecte: șeful comisariatului militar, responsabil de înrolări, dintr-un oraș din regiunea Irkuțk, împușcat
10:24Neliniște în Europa după victoria extremei drepte în Italia: Giorgia Meloni, viitor premier, își declara admirația pentru Mussolini în tinerețe
10:00Kazahstan, partener al Rusiei, nu recunoaște referendumurile organizate în teritoriile controlate de Moscova în Ucraina
22:39Pe canale diplomatice, SUA au explicat Rusiei „în mod clar în detaliu exact ce ar însemna consecinţele catastrofale” dacă Moscova „depășește limita” nucleară
20:31Adevărata mobilizare din Rusia: nu 300.000, ci circa un milion de ruși vor fi aduși sub arme. Din 21 septembrie, s-au recrutat deja 121.000 de soldați, care vor ajunge urgent în Ucraina
19:26VIDEO Zelenski, șocat că Tel Avivul nu a ajutat Ucraina: „Nu ştiu ce s-a întâmplat cu Israelul, nu înţeleg de ce nu ne-a putut oferi apărare antiaeriană”
17:40Pelerinajul de Sfânta Parascheva de la Iași revine în forma de dinaintea pandemiei de COVID
17:12Anual, 80 de copii din județele Moldovei sunt depistați cu cancer
16:56Mobilizarea heirupistă din Rusia i-a făcut până și pe șefii parlamentului rus, apropiați de Putin, să critice procesul: „Astfel de excese sunt total inacceptabile”