/

Blinken și Lavrov discută despre situația din Ucraina

Lavrov dezminte că Putin este bolnav
Lavrov dezminte că Putin este bolnav : Facebook/mid.ru)

Blinken și Lavrov discută despre situația din Ucraina. Secretarul de stat american Antony Blinken a anunţat că va discuta sâmbătă prin telefon cu omologul său rus Serghei Lavrov, într-o ultimă încercare de a preveni o posibilă invazie rusă a Ucrainei, informează agenţia France Presse.

Intenţionez „să subliniez unitatea şi decizia (aliaţilor) când voi discuta cu dl Lavrov mai târziu în această seară”, a declarat Blinken sâmbătă în Fiji, citat de agenţia oficială de presă rusă TASS.

„Continuăm să vedem semne foarte tulburătoare ale escaladării ruse, inclusiv sosirea de noi forţe la graniţele Ucrainei”, a adăugat Blinken, la sfârşitul unei conferinţe online cu participarea secretarului de stat şi liderilor insulelor din Pacific.

„Dacă Rusia este cu adevărat interesată să rezolve această criză, pe care ea însăşi a creat-o, prin diplomaţie şi dialog, suntem gata să o facem”, a mai spus el, într-o conferinţă de presă.

Citește și: EXCLUSIV Medicul Dorin Ionescu, fost subaltern al lui Lucian Duță, susținut de PNL la șefia CNAS

„Dar trebuie făcut într-un context de dezescaladare. Până acum am văzut doar o escaladare din partea Moscovei”, a adăugat el.

Blinken și Lavrov discută despre situația din Ucraina

„Acesta este un moment esenţial. Suntem pregătiţi pentru orice s-ar putea întâmpla”, a avertizat şeful diplomaţiei americane.

Citește și: 416.395 de convorbiri interceptate în dosare penale în 2021, fără cele de la Parchetul General, DIICOT și DNA

Blinken a asigurat din nou că Washingtonul şi aliaţii săi vor impune „rapid” sancţiuni punitive Rusiei dacă aceasta invadează Ucraina, ceea ce, a spus el, se poate întâmpla acum „în orice moment”.

„Nu ştim dacă preşedintele Putin a luat decizia”, a adăugat el.

„Dar ceea ce ştim este că el a pus în practică o capacitate de a acţiona într-un termen foarte scurt”, a mai declarat Blinken, citat de AFP.

Secretarul de stat al SUA se află în Republica Fiji pentru prima sa vizită în 37 de ani. Principalele puncte de pe ordinea de zi au fost consecinţele încălzirii globale şi lupta împotriva schimbărilor climatice, sprijinirea şi întărirea economiei regiunii pe calea redresării după pandemie şi asistenţa în caz de dezastre.

Lavrov şi Blinken au avut o conversaţie telefonică pe 1 februarie. Discuţiile, potrivit Departamentului de Stat, s-au dovedit a fi „profesioniste” şi „destul de sincere”. În urma discuţiilor, părţile nu au căzut de acord asupra datei unui nou contact. Potrivit Ministerului de Externe rus, Lavrov a cerut Statelor Unite să facă Kievul să respecte acordurile de la Minsk în loc să alimenteze retorica agresivă şi să furnizeze arme Ucrainei, aminteşte TASS.

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

  • Patreon
  • cont bancar: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Asociația „Doar fapte”, CIF 45500057.

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic făr apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro


Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

00:23Schizofrenie la Moscova în legătură cu deschiderea ușii UE pentru Ucraina și Moldova: Putin spune că nu are nimic împotrivă, MAE rus denunță o „abordare agresivă”
18:33Care este profilul elevilor care iau zece la Evaluarea Națională
18:04Doi ieșeni purtând același nume au fost condamnați în aceeași zi, pentru aceeași faptă, la aceeași pedeapsă
17:46Germania riscă penuria de gaz, caz în care se va confrunta cu „alegeri foarte dificile”, anunță ministrul economiei
16:30Prescripția penală decisă de CCR începe să funcționeze: cum a scăpat un condamnat de delapidare și fals
15:34Tupeu. Dan Voiculescu anunță că se luptă pentru controlul averilor ilicite. Fiscul refuză să mai spună câți bani a recuperat de la el în dosarul ICA
14:23Statutul de țară candidată la UE este „lumina de la capătul tunelului”, spune Maia Sandu
14:04Rețeta jafului din fondul forestier: Cifrele care arată că Romsilva încurajează tăierile ilegale, prefăcându-se că protejează pădurile
14:00Candidatura Ucrainei la UE, catalogată drept o „afacere internă a Europei” de Rusia
13:33UE trebuie să cumpere energie în mod colectiv pentru a preveni criza din timpul iernii, spune premierul belgian
13:02Un copil de patru ani din Buftea care se plimba cu o trotinetă a fost spulberat o mașină. Șoferul a fugit de la locul accidentului
12:37Pomana la pompă: statul ne-a jupuit, iar acum ne dă 50 de bani înapoi
12:32Rusia a pierdut 34.530 de soldați în Ucraina, 1.507 tancuri și peste 3.637 de vehicule blindate
12:02Forțele rusești au primit ordin să blocheze două porturi ucrainene importante și să exploreze Marea Neagră, afirmă SUA
11:44Mircea Geoană, VIP la Bruxelles: adus cu BMW-ul la scara avionului și îmbarcat peste rând. Avionul a plecat cu o oră întârziere