Avion rusesc cu prizonieri ucraineni, prăbușit. Un avion militar rusesc de transport de tip Il-76 la bordul căruia se aflau 65 de prizonieri de război ucraineni s-a prăbuşit miercuri în regiunea rusă Belgorod, la graniţa cu Ucraina, a anunţat Ministerul rus al Apărării, potrivit agenţiilor de presă ruse.
Avion rusesc cu prizonieri ucraineni, prăbușit
„În jurul orei 11:00 locală (08:00 GMT), un avion Il-76 s-a prăbuşit în regiunea Belgorod (…) La bord se aflau 65 de militari capturaţi ai armatei ucrainene, transportaţi în regiunea Belgorod pentru un schimb de prizonieri, şase membri ai echipajului şi trei însoţitori”, a precizat ministerul.
„O comisie a forţelor aeriene s-a deplasat la locul prăbuşirii avionului pentru a stabili cauzele dezastrului”, a adăugat el.
Imaginile care circulau pe reţelele sociale arătau un aparat de zbor în cădere bruscă, înainte de o explozie puternică, urmată de flăcări şi fum negru.
Kremlinul nu comentează
Ministerul rus al Apărării a precizat că nu există supraviețuitori și a acuzat Kievul că ar fi doborât avionul.
Întrebat în timpul conferinţei sale de presă zilnice, purtătorul de cuvânt al Kremlinului nu a dorit să comenteze, precizând natura prea „recentă” a informaţiilor. „Vom lămuri toate acestea”, a spus el.
De la începutul ofensivei sale în Ucraina, Rusia s-a confruntat cu mai multe dezastre aeriene în care au fost implicate avioane ale armatei.
Ucraina a anunţat, la rândul său, doborârea unor avioane ruseşti. Kievul a declarat săptămâna trecută că a doborât un avion rusesc de spionaj A-50 şi un avion de comandă Il-22 în zona Mării Azov.
Duma acuză Kievul
Și preşedintele Dumei de Stat ruse (camera inferioară a parlamentului), Viaceslav Volodin, a acuzat Ucraina că a doborât avionul.
„Şi-au ucis în aer propriii soldaţi. Mamele lor, copiii lor îi aşteptau”, a declarat Volodin în parlament.
„Ne-au doborât piloţii care efectuau o misiune umanitară (…) cu rachete americane şi germane”, le-a spus Volodin deputaţilor ruşi.
Un alt deputat, preşedintele Comisiei de apărare din Duma de Stat, Andrei Kartapolov, a formulat şi el aceste acuzaţii.
„Liderii ucraineni erau la curent cu acest schimb (de prizonieri) şi au fost informaţi despre modul în care vor fi aduşi prizonierii”, a declarat Andrei Kartapolov, citat de presa rusă.
„Însă avionul Il-76 a fost doborât de trei rachete dintr-un sistem de rachete sol-aer Patriot sau IRIS-T, fabricat în Germania, experţii vor lămuri lucrurile”, a mai spus el.
Precedentul închisorii din Olenivka
Viaceslav Volodin le-a cerut imediat colegilor săi deputaţi să voteze o rezoluţie adresată Statelor Unite şi Germaniei, în condiţiile în care aceste ţări au furnizat sisteme de rachete sol-aer Ucrainei.
În iulie 2022, Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc de bombardarea unei închisori cu prizonieri ucraineni din Olenivka, un sat din estul Ucrainei ocupat de Rusia.
Regiunea rusă Belgorod este vizată cu regularitate de rachete şi drone ucrainene din cauza poziţiei sale în apropiere de graniţă. Rusia bombardează fără oprire Ucraina după invazia lansată în februarie 2022.
Zelenski: „Ruşii se joacă cu vieţile prizonierilor ucraineni”
Kievul nu a confirmat şi nici nu a infirmat că avionul de transport militar Iliuşin Il-76 a fost doborât de arme ucrainene, aşa cum susţine Moscova. Ucraina nici nu a confirmat că la bord se aflau prizonieri ucraineni.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în discursul său de miercuri seară, a spus că este nevoie de o mai mare claritate cu privire la ceea ce s-a întâmplat, în special când este vorba despre cine se afla la bord.
„Este clar că ruşii se joacă cu vieţile prizonierilor ucraineni, cu sentimentele celor dragi şi cu emoţiile societăţii noastre”, a considerat Zelenski.
GUR indică o diversiune rusească
Serviciul ucrainean de informaţii militare GUR a confirmat că un schimb urma să aibă loc, dar a spus că nu a fost informat despre modul în care Rusia va aduce prizonierii la punctul de predare şi că Ucrainei nu i s-a cerut să asigure securitatea spaţiului aerian în jurul oraşului Belgorod, spre deosebire de schimburile anterioare.
„Pe această bază, s-ar putea să vorbim despre acţiuni planificate şi deliberate ale Rusiei pentru a destabiliza situaţia din Ucraina şi slăbi sprijinul internaţional pentru statul nostru”, a declarat GUR într-un comunicat pe Telegram.
Fără a confirma că a doborât avionul, armata ucraineană a spus că va continua să distrugă avioanele de transport militare ruseşti despre care crede că transportă rachete cu care să lovească Ucraina.
Armata a adăugat că a observat mai multe avioane ruseşti de transport militar aterizând la Belgorod, lucru legat de atacurile cu rachete ale Rusiei asupra Harkovului şi altor oraşe ucrainene.
Potrivit comandantului forţelor aeriene Mîkola Oleşciuk, „Ucraina are dreptul să se apere şi să distrugă mijloacele de atac aerian ale agresorilor”.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.
vedeți că nu era nici un prizonier în avionul ăla, asta-i numai propagandă și minciuni
nu vă mai luați ca oile după propaganda rusească și încercați și alte surse în afară de agenția TASS