Avertisment privind sistemul de curenţi oceanici. O echipă de oameni de ştiinţă avertizează asupra prăbuşirii accelerate a Sistemului de Circulaţie Atlantic-Meridional (AMOC), cu consecinţe „catastrofale” pentru ţările nordice, care riscă să fie scufundate în frig pe măsură ce restul planetei se încălzeşte. Acest sistem complex de curenţi, esenţial pentru reglarea temperaturii între tropice şi emisfera nordică, include Curentul Golfului.
Avertisment privind sistemul de curenţi oceanici
Într-o scrisoare deschisă adresată liderilor Consiliului Nordic, aproximativ patruzeci de cercetători subliniază că efectele colapsului AMOC ar putea fi resimţite la nivel mondial.
Pe lângă răcirea majoră în ţările nordice, colapsul ar duce la schimbări drastice ale fenomenelor meteo, inclusiv fenomene extreme fără precedent în regiunea Atlanticului subpolar.
Risc subestimat de către GIEC în raportul ONU
În cel de-al şaselea raport de evaluare al GIEC, publicat în 2023, se menţionează un „nivel moderat de încredere” că AMOC nu se va prăbuşi înainte de 2100.
Totuşi, semnatarii scrisorii afirmă că cercetările recente sugerează că riscul ar putea fi mai mare decât estimările iniţiale, cu o posibilă depăşire a acestui punct critic în următoarele decenii.
Consecinţe economice şi ecologice severe
O astfel de prăbuşire ar putea afecta agricultura din nord-vestul Europei şi ar genera o modificare a centurilor de precipitaţii tropicale.
Totodată, ar reduce capacitatea oceanelor de a absorbi dioxidul de carbon, accelerând astfel acumularea acestuia în atmosferă şi ducând la creşterea nivelului mărilor.
Summitul Consiliului Nordic de la Reykjavik
Liderii Consiliului Nordic, care include ţările Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia, Suedia şi teritorii din regiune, se reunesc în aceste zile la Reykjavik.
La summit va participa şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, iar problema schimbărilor climatice şi colapsul AMOC sunt în prim-planul discuţiilor.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.