Rezervele de gaze din Marea Neagră, din perimetrul exploatat de OMV și Romgaz, sunt mult mai mari decât estimările inițiale, scrie Ziarul Financiar, citând un document trimis de OMV către Bursă.
Rezervele de gaze din Marea Neagră, mai mari decât estimările
Potrivit acestui document, OMV ar putea exploata 50 de miliarde de metri cubi de gaze, doar partea sa. Cum OMV deține 50% din proiect (dar este operatorul investiției), iar Romgaz tot 50%, înseamnă din perimetrul Neptun Deep s-ar putea extrage circa 100 de miliarde de metri cubi. Rezervă estimată iniţial era de 42-84 de miliarde de metri cubi, deci evaluarea actuală arată o creștere de minimum 19%.
Ziarul Financiar arată că România are o cerere internă de gaze de circa 12 mld. metri cubi. „La preţul mediu al gazului din primul trimestru, această rezervă de gaze ar putea fi evaluată la 55 de miliarde de euro”, scrie ZF.
Exploatarea, din 2026
„În primul rând – primele gaze vor fi extrase începând din toamna anului 2026. În al doilea rând – aşa cum arată volumul rezervat de cele două companii pe conductă, producţia anuală de gaze a zăcământului Neptun va fi mult mai mare faţă de ce s-a estimat până acum. Cei 9.800 MWh de gaze transportaţi orar înseamnă un volum anual de 8,1 miliarde metri cubi de gaze care vor intra din Marea Neagră în reţeaua naţională de transport.
Timp de zece ani, până în toamna lui 2036, cele două companii au estimat că ar putea extrage în fiecare an circa 8 miliarde de metri cubi de gaze anual şi au rezervat în consecinţă capacitate pe conductă. Volumele vor scădea în anii următori, dar zăcământul va rămâne productiv şi în anul 2042, potrivit datelor referitoare la capacitatea rezervată“, a spus Ion Sterian, şeful Transgaz, pentru Anuarul ZF Energie.
Iniţial, estimările arătau că producţia pe vârf din Neptun Deep ar putea ajunge la 6,1 miliarde de metri cubi, datele de acum indicând cantităţi cu peste 30% mai mari.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.