Arsenalul nuclear al Chinei sperie SUA. Preşedintele american Joe Biden a aprobat în martie un plan strategic nuclear strict secret care a reorientat pentru prima dată strategia de descurajare a Washingtonului asupra extinderii arsenalului nuclear al Chinei, a relatat marţi New York Times.
Strategie aprobată de Biden
Casa Albă nu a anunţat niciodată că Biden a aprobat această strategie revizuită, intitulată „Ghidul privind utilizarea armelor nucleare”, a relatat ziarul.
O notificare neclasificată către Congres cu privire la revizuire este de aşteptat să fie trimisă înainte ca Biden să părăsească funcţia, a precizat New York Times.
În discursuri recente, doi oficiali de rang înalt ai administraţiei au fost lăsaţi să facă aluzie la revizuirea strategiei, a adăugat ziarul. Strategia este actualizată la fiecare patru ani, a mai relatat publicaţia.
„Această administraţie, ca şi cele patru administraţii anterioare, a emis o revizuire a posturii nucleare şi un ghid privind planificarea utilizării armelor nucleare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sean Savett.
„În timp ce textul specific al ghidului este clasificat, existenţa sa nu este în niciun fel secretă. Ghidul emis la începutul acestui an nu este un răspuns la o singură entitate, ţară sau ameninţare”, a adăugat el.
Arsenalul nuclear al Chinei sperie SUA
Asociaţia pentru Controlul Armelor, cu sediul în SUA, a transmis că, potrivit informaţiilor sale, strategia şi postura SUA privind armele nucleare rămân aceleaşi cu cele descrise în Revizuirea posturii nucleare din 2022 a administraţiei şi că nu a existat nicio reorientare de la Rusia către China.
Daryl Kimball, director executiv al Asociaţiei pentru Controlul Armelor, a declarat că, în timp ce estimările serviciilor de informaţii americane sugerează că China ar putea creşte dimensiunea arsenalului său nuclear de la 500 la 1.000 de focoase până în 2030, Rusia are în prezent aproximativ 4.000 de focoase nucleare „şi rămâne principalul motor din spatele strategiei nucleare a SUA”.
Kimball a citat remarci din iunie ale unuia dintre oficialii la care se face referire în articolul New York Times, directorul de la Casa Albă pentru controlul armelor, dezarmare şi neproliferare, Pranay Vaddi.
Conform acestor afirmaţii, strategia SUA este de a urmări restricţiile asupra armelor nucleare cu China şi Rusia, dar dacă China îşi continuă traiectoria actuală şi Rusia depăşeşte limitele New START, SUA ar putea fi nevoite să ia în considerare ajustări ale dimensiunii şi alcătuirii forţei sale nucleare, a spus Kimball.
„Înţeleg că punctul în care actuala administraţie crede că ar putea dori să ia în considerare astfel de schimbări nu va veni mai devreme de 2030 sau chiar după aceea”, a afirmat el.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.