Aproape 100 de medici de la SJU Suceava au făcut scut în jurul doctoriței care a lăsat un pacient să moară, fiindcă n-a dat șpaga la timp: ei au trimis un memoriu Curții de Apel care judeca cererea de arestare, apreciind că ea nu a luat mită și nici nu a solicitat „foloase necuvienite”.
Libertatea scrie că inițiatorul memoriului a fost a fost chirurgul plastician Mircea Dinu Bordiniuc.
El afirmase încă din 23 ianuarie: „Văd că o grămadă de persoane se grăbesc să acuze și să arunce cu piatra. Mie unuia nu îmi vine să cred că doamna doctor a pretins ceva de la pacienții săi. Sunt medic și știu că uneori unii pacienți doresc să își exprime recunoștința față de persoana care îi tratează, lucru care, în multe culturi, este legal și etic, în trecut chiar și în România a fost privit ca ceva normal”.
Scut în jurul doctoriței care a lăsat un pacient să moară
Potrivit Monitorului de Suceava, memoriul a fost semnat de 96 din cei 252 de medici de la SJU Suceava. Documentul se află la dosarul în care a fost judecată cererea de arestare.
„Eventualele daruri din partea pacienţilor, dacă într-adevăr acestea există, ar putea reprezenta doar un mic gest de recunoştinţă din partea acestora, luând în considerare efortul şi seriozitatea depuse în salvarea vieţilor lor. Nu credem că poate fi vorba de luare de mită sau primire de foloase necuvenite”, se arată în memoriu.
Judecătorii de la Curtea de Apel au apreciat însă că medicul știa că încalcă legea și au subliniat frecvența șpăgilor: „De remarcat este faptul că în numai 20 de minute, în data de 15.12.2022, între orele 13.06-13.25, medicul a consultat șase pacienți, primind de la aceștia aproximativ 500 de lei și 50 de euro”.
Curtea de Apel pare că răspunde celor 96 de medici, care justifică „micile gesturi de recunoștință”, arătând, în motivarea deciziei de trimitere a doctoriței în arest la domiciliu: „O astfel de opinie este contrară legii penale, aşa cum s-a arătat în considerentele prezentei încheieri, astfel încât orice pacient care oferă bani sau cadouri medicilor din sistemul medical de stat, în legătură cu asistenţa medicală primită, se expun pe ei înşişi răspunderii penale pentru infracţiunea de dare de mită.
În mod similar, medicii din sistemul public de stat, care primesc de la pacienţi bani sau cadouri, ca o recompensă pentru asistenţa medicală acordată pacienţilor, se expun răspunderii penale pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită”.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.