/

ANALIZĂ Ucraina nu pierde războiul, dar nici nu-l câștigă, spune un fost diplomat american

Ucraina nu pierde războiul, dar nici nu-l câștigă Foto: Twitter

Ucraina nu pierde războiul, dar nici nu-l câștigă, spune un fost diplomat american, Suriya Jayanti, într-o analiză publicată de revista Time. Jayanti a fost consilier pe probleme de energie la ambasada SUA de la Kiev. Revista Time a susținut constant cauza Ucrainei și pe președintele Zelenski, a cărui imagine a apărut de mai multe ori, în ultimele luni, pe coperta publicației.

Ucraina nu pierde războiul, dar nici nu-l câștigă

În analiza publicată la 14 mai, Jayanti arată că Ucraina nu câștigă războiul și este într-o situație mult mai rea decât vrea publicul din Vest să creadă. „Va avea nevoie de un ajutor în creștere pentru a câștiga”, explică fostul diplomat, care acum este director al unei companii americano-ucrainene specializată în „decarbonizare”. Ea arată că victoria ucraineană din zona Kiev a ascuns faptul că situația din Ucraina este mai rea decât pare.

Iată câteva elemente prezentate de Jayanti:

  • Înainte de începerea invaziei, autoritățile ucrainene controlau 60% din regiunea Luhansk, acum 80% este sub dominația rusă. Moscova a ocupat și 70% din regiunea Zaporojie.
  • De la 7% din teritoriul ucrainean ocupat înainte de februarie, inclusiv Crimeea, acum Rusia și-a dublat suprafața controlată.
  • Ucraina nu a publicat pierderile de vieți, dar experții citați de fostul diplomat vorbesc de 11.000 de morți și 18.000 de răniți, peste 10% din forța armată de care dispune Kremlinul. Desigur este mai puțin decât cei 35.000 de militari morți și răniți ai armatei ruse, arată ea.
  • Influxul de voluntari, circa 16.000, nu pare să fi ajutat prea mult. Mulți nu sunt instruiți și sunt „doar o gură de hrănit în plus”.
  • PIB-ul Ucrainei se va prăbuși cu 40-50%. Al Rusiei, cu 7% – afirmă ea, deși sunt și prognoze mai pesimiste, care trec de 10%.
  • Blocarea porturilor la Marea Neagră face ca Ucraina să nu poată exporta grâne și nici nu poate importa carburanți. Pierderile zilnice, estimate la 170 de milioane de dolari.
  • Sectorul energetic este pe cale să intre în incapacitate de plată, fiindcă mulți cetățeni nu-și pot plăti facturile.
  • Naftogaz este într-o situație economică proastă, nu este clar cum va trece Ucraina iarna viitoare.
  • Aproape șase milioane de ucraineni au părăsit țara. Acum circa 25 – 30.000 se reîntorc zilnic, dar ea estimează că mulți vor rămâne în Occident, dacă vor avea de ales între soarta copiilor și patriotism. Ucraina era deja confruntată cu o migrație masivă înainte de începerea invaziei ruse. Circa 4,8 milioane de locuri de muncă au fost pierdute urmare a invaziei.

„Va fi nevoie de un angajament lung și profund”

Autoarea atrage atenția și asupra deteriorării relațiilor interetnice din Ucraina, în relația cu vorbitorii de limbă rusă – o neîncredere care va dura multă vreme.

„În ciuda dorinței noastre de a vedea în supraviețuirea Ucrainei o poveste despre David învingându-l pe Goliat și să ne încurajăm pentru că am donat praștia, țara este grav și periculos slăbită.

Ucraina are nevoie de mai mult decât simboluri și arme. A nu pierde nu înseamnă a câștiga și va fi nevoie de un angajament lung și profund din partea lumii occidentale pentru a ajuta Ucraina să câștige și apoi să se vindece”, scrie Suriya Jayanti.

Citește și: VIDEO Primele semne ale disidenței anti-Putin? Televiziunea rusă îl invită din nou pe colonelul Khodarenok care anunță: „Întreaga omenire este împotriva noastră”

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

16:06În Germania, ca în România: partidele pro-europene s-au aliat și au decis să orice colaborare cu partidele suveraniste
15:53Actorul Denzel Washington s-a botezat la 70 de ani și a primit acceptul să devină preot: „Mi-a luat ceva timp, dar am ajuns aici”
15:46Crin Antonescu se crede „ales”: candidează „pentru că suntem într-o situaţie ieşită din comun, o situaţie dificilă, o situaţie critică”
14:56Noul președinte al Camerei Deputaților, Ciprian Șerban, traseist prin cele mai toxice partide, promovat în PSD de fugarul Ionel Arsene
14:29Crin Antonescu, susținător vehement al lui „Felix”: „Dan Voiculescu, cu partidul lui, cu trustul lui media, acţionează, în opinia mea, corect”
11:25Marcel Ciolacu a fost acceptat de Klaus Iohannis ca premier al noului Guvern
10:41Încă o manipulare a Moscovei: rușii o acuză pe Maia Sandu că plănuiește o „operațiune militară” pentru a controla Transnistria. De fapt, teritoriul separatist aparține Republicii Moldova
10:27Hipnoza începe să fie din ce în ce mai folosită de terapeuții români. Care sunt riscurile acestei proceduri
10:20Creșteri foarte mari de preț la apa potabilă în țară de la 1 ianuarie
10:14Zeci de mii de cazuri de înșelăciuni online în 2024. Unele victime au pierdut zeci de mii de euro
10:07Incredibilă ipocrizie a lui Ciolacu, care susține că PSD, PNL și UDMR au „înţeles mesajul românilor de la alegerile generale”
09:59E oficial: Crin Antonescu va fi candidatul coaliției PSD-PNL-UDMR la funcția de președinte al României, spune Bolojan
21:43Revoluția din decembrie 1989: acum 35 de ani erau zile de haos, moarte și speranță timidă
21:21Structura noului Guvern: 16 ministere distribuite între PSD, PNL și UDMR. Care sunt titularii propuși pentru portofolii
21:07Putin și premierul slovac Robert Fico s-au întâlnit la Kremlin, motivul probabil fiind tranzitul gazului rusesc