Poate fi Putin judecat pentru crime de război? Curtea Penală Internațională (CPI) a lansat deja o anchetă cu privire la presupusele crime de război comise în urma invadării Ucrainei de către Rusia. Această țară nu mai este semnatară a acordului internațional de înființare a CPI, dar dacă Putin este adus în fața acestei instanțe, el pote fi judecat.
Ce este o crimă de război?
CPI are definiții clare a ceea ce se califică drept genocid, crime de război, crime împotriva umanității și crimă de agresiune. Aceste definiții sunt incluse într-un tratat numit Statutul de la Roma, care formează fundamentul CPI. Atacarea populației civile este crimă de război. Crimele de război includ, de asemenea, uciderea, mutilarea, tratamentul crud, luarea de ostatici, violul și sclavia sexuală, arată liniile directoare ale CPI.
Cum funcționează CPI?
Curtea are sediu la Haga, în Olanda. Nu mai puțin de 123 de țări îi recunosc autoritatea. Rusia s-a retras în 2016, după condamnarea invadării Ucrainei.
Dar dacă Putin este adus în fața instanței, el poate fi judecat și condamnat.
Poate fi Putin judecat pentru crime de război?
Ce șanse sunt ca Putin și complicii săi puși sub acuzare?
Pare din ce în ce mai probabil ca Karim Khan QC, procurorul șef al curții, să pună sub acuzare unii oficiali ruși de rang înalt și pe Putin însuși, apreciază cotidianul britanic The Times. Khan și-a instruit deja echipa să investigheze potențialele crime de război. Experții în drept spun că una dintre cele mai mari probleme este verificarea numeroaselor fișiere video cu filmări de pe telefoanele mobile civile.
Va fi adus Putin în fața CPI?
Puțin probabil, atâta vreme cât se află la putere. Dar el poate fi arestat în orice stat semnatar al acordului care stă la baza CPI, așa că libertatea sa de mișcare în afara Rusiei va fi serios afectată.
Poate fi Putin judecat în absență?
CPI evită să judece persoane care nu apar în fața judecătorilor de aici. Tot The Times scrie că cea mai bună soluție ar fi ca Putin să fie înlăturat de la putere și predat CPI.
The Times arată că, până acum, cea mai mare pdeapsă dată de această instanță a fost de 30 de ani de închisoare, în cazul unui lider al rebelilor congolezi. Sentințele pot implica și plata unor daune.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.
[…] Citește și: ANALIZĂ Poate fi Putin judecat pentru crime de război? […]
[…] Citește și: ANALIZĂ Poate fi Putin judecat pentru crime de război? […]