O analiză New York Times arată că, după invadarea Ucrainei, importurile din Rusia ale Olandei au crescut cu 74%. Exporturile au scăzut cu 52%, dar, în total, comerțul bilateral s-a majorat cu 32%. New York Times arată că este vorba de „volumul mediu lunar de comerț post-invazie în comparație cu media lunară din ultimii cinci ani”.
Importurile din Rusia ale Olandei au crescut cu 74%
Olanda nu este însă singura țară care și-a crescut atât importurile, cât și comerțul bilateral cu Rusia. Importurile Germaniei s-au majorat cu 38%, cele ale Spaniei cu 112%. Însă comerțul Germaniei cu Rusia a scăzut cu 3%, pe fondul prăbușirii exporturilor, cu 51%. Și Spania a înregistrat o prăbușire a exporturilor, cu 44%. O altă țară din UE unde importurile au explodat: Belgia, care înregistrează un plus de 130%.
În schimb, datele din SUA arată o scădere cu 35% a comerțului cu Rusia. Exporturile spre Rusia au scăzut cu 84%, importurile, cu 20%.
🚨 BANNED: exports of nearly 700 goods critical to Russia’s economy.
— Foreign, Commonwealth & Development Office (@FCDOGovUK) October 28, 2022
In total, over £19bn of UK-Russia trade has been wholly or partially sanctioned.
We’re continuing to degrade Putin’s war machine.#StandWithUkraine️ pic.twitter.com/RhXvKg8ixa
Însă schimburile economice bilaterale ale Chinei cu Rusia au explodat: plus 98% la importuri, plus de 24% la exporturi. India și-a majorat cu 430% importurile, dar exporturile au scăzut ușor. Și Turcia și-a crescut exporturile și importurile cu peste 100%.
„Petrolul și gazele sunt de departe cele mai importante exporturi ale Rusiei și o sursă majoră de finanțare guvernamentală. Prețul ridicat al petrolului și gazelor din ultimul an a umflat valoarea exporturilor sale, ceea ce a ajutat Moscova să compenseze veniturile pierdute din cauza sancțiunilor. Gazprom, gigantul energetic rus de stat, a înregistrat un profit record în prima jumătate a acestui an, chiar dacă livrările către Europa au început să scadă.
Putin își va vinde petrolul. Gazele – nu prea
Fondul Monetar Internațional și-a revizuit în mod repetat previziunile pentru anul acesta pentru economia rusă, spunând că se va contracta cu mai puțin decât anticipase organizația. FMI a declarat în octombrie că se așteaptă ca economia Rusiei să scadă cu 3,4% în acest an, o contracție mult mai mică decât cele 6% prognozate în iulie și 8,5% la care se aștepta în aprilie”, scrie New York Times.
Publicația apreciază că Rusia va găsi cumpărători pentru petrolul ei, după ce vor intra în vigoare noile sancțiuni europene. În schimb, va fi mai greu să exporte gaz, întrucât are o singură conductă care duce spre China, cu capacitate limitată.
„În afară de energie, Rusia continuă să fie un exportator principal de alte mărfuri esențiale, de la îngrășăminte, azbest și reactoare nucleare până la grâu. Producătorii de mașini depind încă de Rusia pentru paladiu și rodiu pentru a face convertoare catalitice. Centralele nucleare franceze se bazează pe uraniul rusesc, în timp ce Belgia joacă încă un rol cheie în comerțul cu diamante al Rusiei”, mai explică New York Times.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.