Experții militari din China comunistă estimează că războiul din Ucraina se va termina în vară, scrie Asia Nikkei, care citează un studiu al Academiei de Științe Militare de la Beijing. Potrivit Asia Nikkei, acesta este motivul pentru care, la 24 februarie, China a avansat un plan de pace – care însă a fost respins de Kiev și aliații săi vestici.
Experții din China: războiul din Ucraina se va termina în vară
„În decembrie 2022, Academia de Științe Militare a finalizat o simulare privind conflictul din Ucraina, care a dus la o constatare uimitoare, potrivit unor surse apropiate guvernului chinez. Războiul se va încheia în jurul verii anului 2023, a indicat simularea, cu Rusia în avantaj.
Atât economia rusă, cât și cea ucraineană vor fi prea epuizate pentru a susține războiul dincolo de vară, se arată în raport.
Este posibil ca rezultatele să fi fost distorsionate în favoarea Rusiei pentru a mulțumi conducerea Chinei, care înclină spre Moscova. Dar, întâmplător, pachetul de ajutor de 45 de miliarde de dolari adoptat în decembrie anul trecut în SUA urmează să expire și el în această vară.
Republicanii dețin acum majoritatea în Camera Reprezentanților din SUA, iar unii membri ai partidului sunt sceptici cu privire la ajutorul generos acordat Ucrainei.
«Nu știu ce se va întâmpla cu ajutorul american din toamnă», a declarat un oficial de rang înalt de la cabinetul premierului japonez.
Statele Unite furnizează jumătate din ajutorul pe care îl primește Ucraina. Argumentul că discuțiile de încetare a focului vor fi demarate înainte ca acest ajutor să înceteze nu este lipsit de temei.
După ce a auzit predicția Academiei de Științe Militare, Beijingul a elaborat o propunere de pace la timp pentru aniversarea de un an a războiului”, arată această agenție.
Beijingul vrea să se împace cu Europa de Vest și Ucraina
Implicarea regimului comunist chinez are drept scop îmbunătățirea relațiilor cu Europa. Beijingul crede că în Europa sunt persoanlități deschise la investițiile chinezești și la transferul de tehnologie.
Un al doilea motiv al implicării Beijingului în procesul de pace este restabilirea bunelor relații cu Ucraina, iar în al treilea rând dorința a juca rolul determinant în negocierile de încetare a focului. De aceea, președintele Xi Jinping ia în considerare o vizită la Moscova.
„Cel mai bun scenariu pentru Xi ar fi ca Rusia și Ucraina să înceapă negocierile după ce liderul chinez îi va prezenta lui Putin planul de pace. Acest lucru ar înfățișa China ca un interlocutor adevărat pentru o încetare a focului și ar pune-o într-o poziție avantajoasă pentru a atrage de partea sa țările din Sudul Global, în special pe cele care țin la distanță atât SUA, cât și China.
Dacă China nu reușește să devină un pacificator, ramificațiile ar submina autoritatea și prestigiul lui Xi. Rămâne de văzut dacă actuala conducere plină de loialiști lui Xi va fi capabilă de o performanță care necesită abilități complexe de negociere și o tărie de caracter tenace”, explică Asia Nikkei, care amintește că președintele Zelenski nu este de acord să cedeze teritorii în schimbul păcii.
Traficul comercial între China şi Rusia a atins un nivel record în decembrie, după o perioadă de adaptare imediat după invazie: China – principalul furnizor de semiconductori al Rusiei – a fost întotdeauna foarte critică faţă de aceste sancţiuni.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.
[…] Citește și: ANALIZĂ Experții militari din China comunistă estimează că războiul din Ucraina se va termina … […]
2023 nu e an electoral american.