/

Referendumul pentru UE din Moldova, victorie sau înfrângere? Care sunt argumentele pentru fiecare verdict

Analiștii, despre referendumul din Republica Moldova (sursa: Facebook/Maia Sandu)

Analiștii, despre referendumul din Republica Moldova. Analiștii consideră referendumul organizat în Republica Moldova diferit: unii îl văd o victorie, alții o înfrângere.

Analiștii, despre referendumul din Republica Moldova

Pe de o parte, Sebastian Lăzăroiu analizează referendumul din Republica Moldova, subliniind dificultățile de a obține un consens național în privința aderării la Uniunea Europeană.

Citește și: George Simion a torpilat-o constant pe Maia Sandu: „România nu mai trebuie să finanţeze nici măcar cu un leu guvernul de la Chişinău”

Lăzăroiu îl consideră „un eșec”.

Pe de alta, Barbu Mateescu analizează impactul diasporei asupra referendumului constituțional din Republica Moldova și importanța rezultatului pentru tabăra „DA”.

Mateescu afirmă că este o naivitate ca acest referendum să fie considerat un eșec. 

„Un eșec”, susține Sebastian Lăzăroiu

Potrivit lui Sebastian Lăzăroiu, referendumul din Republica Moldova reprezintă un eșec, indiferent de rezultatul final.

O marjă de 50,1% pentru „DA” și 49,9% pentru „NU” este considerată la fel de problematică ca și inversul acesteia, afirmă acesta.

Lăzăroiu subliniază că este dificil să faci parte dintr-o uniune cu reguli complexe și uneori nepopulare atunci când doar jumătate din populație își dorește această schimbare.

„Republica Moldova s-a culcat membră UE și s-a trezit dimineață unde a mai fost.

Referendumul a eșuat, indiferent de rezultat. Să nu ne îmbătăm cu apă rece. 50,1% pro, 49,9% contra e la fel de prost ca 50,1% contra, 49,9% pro. E greu să faci parte dintr-o uniune cu tot felul de reguli, unele complicate și nepopulare, doar cu jumătate de țară.

Pe de altă parte, să vedem și partea plină a paharului. S-a întâmplat la case mai mari (UK, USA), când trolii ruși trebuiau să comenteze în engleză, nu în limba rusă. Rușii au jucat acasă, și au scos doar un egal.

Să nu punem eșecul în cârca Maiei Sandu. La acest referendum au participat și forțele occidentale, cu know-how și propagandă. Dar, ca de obicei, Vestul joacă după reguli, Rusia joacă în afara lor. 

Ce vreau să vă întreb, de fapt, este – dacă ați fi avut tot aparatul de stat, servicii autohtone și prietene la dispoziție, nu v-ați fi gândit să băgați pe la fundul urnelor niște buletine cu DA, ca să iasă un 60%? Sau ați fi rămas fideli principiilor democrației, printre care și alegerile libere și corecte?

Întrebarea nu e pentru Marcel Ciolacu, desigur. El a arătat deja că nu exclude niciun mijloc atunci când trebuie să-și creeze un avantaj electoral”, a comentat Sebastian Lăzăroiu.

Barbu Mateescu respinge ideea eșecului

Barbu Mateescu subliniază că diaspora joacă un rol decisiv în înclinarea balanței în favoarea taberei „DA”.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

El respinge ideea că referendumul ar putea fi considerat un eșec din cauza rezultatului strâns, considerând această viziune naivă și pretențioasă.

Referendumul constituțional a fost parte dintr-un conflict mai larg, implicând o entitate geopolitică activă și agresivă, care, în acest caz, a pierdut, susține Mateescu afirmând că acest referendum a fost organizat într-un context clar și cu un obiectiv simplu.

Deși nu a obținut o majoritate de 70%+, momentul istoric ales nu ar fi permis acest lucru.

„Scriu aceste cuvinte în contextul în care diaspora, se pare, va înclina referendumul constituțional din R.Moldova de partea taberei „DA”.

Ideea că referendumul e un eșec pentru că s-a decis pe muchie mi se pare pretențioasă și naivă.

Acest referendum a fost (parte dintr-un) conflict cu o entitate geopolitică activă, dinamică și agresivă. Care a pierdut.

Referendumul a fost organizat ca atare, cu un obiectiv simplu și clar, într-un context evident. Dacă se dorea 70%+ pentru DA se aștepta alt moment istoric.

Conceptul că trebuia anticipată o majoritate vastă, cu Rusia pompând bani și încercând să se joace de-a marea putere, era frumos dar iei victoriile cum poți.

Tabăra Brexit a câștigat la 4% și n-a privit înapoi. Instalarea apartheid-ului în Africa de Sud a fost votată de o minoritate în interiorul cetățenilor albi care însă avea o majoritate în parlament (da, majoritatea albilor sud-africani au votat contra).

N-a clipit niciun votant republican vizavi de faptul că în 2000 sau 2016 (și posibil în 2024) majoritatea americanilor au votat altceva decât candidatul republican.

E cazul ca mișcările axate pe progres să-și bage un pic de sânge în instalație și să nu-și mai frângă mâinile. Ceilalți sunt disperați, iau victoriile cum pot și când pot & nu cunosc moderația, ezitările, dubiile intelectuale”, a afirmat Barbu Mateescu.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

21:42Președintele Trump vrea pace în Ucraina, este un obiectiv oficial al Casei Albe, a spus noul secretar de stat al SUA, Marco Rubio
21:26Premierul britanic susține crearea unui stat palestinian, idee pe care i-a transmis-o și premierului israelian Netanyahu
21:18Ursula von der Leyen scapă de justiția belgiană în dosarul vaccinurilor anti-COVID, dar nu și de dosarul EPPO deschis de Kovesi
21:11Tudorache „Diamant”, fostul primar de la Sectorul 1, a scăpat de închisoare: Înalta Curte i-a redus pedeapsa și l-a condamnat cu suspendare
20:42EXCLUSIV Cum a „omis” Emil Hurezeanu să-și declare asocierea în afaceri cu Michael Schmidt, omul care a încasat 283 de milioane de euro de la statul român
19:08Protest al angajaților Senatului față de reorganizarea propusă de Bolojan: nu este benefică pentru funcționari și „familiile lor”
18:09BREAKING Bolojan se pregătește să dea afară aproape 200 de angajați ai Senatului și să reducă consumul de carburanți ai instituției
17:40Wizz Air renunță, în sfârșit, la taxa telefonică de lux de un euro pe minut: pasagerii români pot vorbi la tarife locale cu operatorii companiei
17:32Călin Georgescu, înfrângere de etapă la CEDO, care a respins cererea instituirii de măsuri provizorii în cazul alegerilor
17:24VIDEO Tragedie la schi: 66 de morți și 51 de răniți după un incendiu care a cuprins un hotel de 12 etaje în stațiunea Kartalkaya din Turcia
17:16Scădere semnificativă a exporturilor de țiței rusesc după cele mai recente sancțiuni SUA, pe care Trump le-ar putea relaxa
17:05Litoralul Mării Negre ar putea fi afectat de păcura scursă din cele două petroliere rusești naufragiate în strâmtoarea Kerci, Apele Române fac teste
16:49Fost ministru al Energiei: benzina la un leu litrul, cum propune Georgescu, înseamnă că nu mai sunt bani de salarii și ajutăm șmecherii cu mașini mari
14:15Ne batem de proști cu “extremiștii“: PSD și PNL susțin candidatura loserului Antonescu ca să se asigure că Georgescu va fi președinte, nu un om liber, fără tinichele
12:04ANALIZĂ Noul Marcel Ciolacu: zile întregi fără nici o activitate la Guvern, dar foarte activ pe TikTok