Ana Bărbosu a primit bronzul olimpic. Gimnasta Ana Maria Bărbosu a primit medalia de bronz câştigată în finala de la sol de la Jocurile Olimpice de la Paris, în urma deciziei Tribunalului de Arbitraj Sportiv, în cadrul unei ceremonii organizate vineri pe esplanada Casei Olimpice din Bucureşti, la care a participat şi premierul Marcel Ciolacu.
Ana Bărbosu a primit bronzul olimpic
Medalia i-a fost decernată de către Octavian Morariu, membru al Comitetului Internaţional Olimpic pentru România, în timp ce mascota şi programul Jocurilor Olimpice de la Paris i-au fost înmânate gimnastei de către preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu.
COSR a subliniat în cadrul ceremoniei că medalia primită de Ana Bărbosu nu este aceeaşi pe care a purtat-o la gât pe podiumul de la Paris americanca Jordan Chiles.
„Astăzi nu s-a întâmplat decât un singur lucru, s-a făcut dreptate în acordarea medaliilor. A fost o luptă contracronometru pentru că procedurile sunt foarte stricte şi contestaţia (la TAS – n.r.) trebuia făcută în 24 de ore de la acordarea medaliei către gimnasta americană. Prin mandatul care mi-a fost conferit am putut să acord astăzi această medalie Anei.
Mă bucur din suflet pentru gimnastica românească pentru că sunt 12 ani de la ultima medalie olimpică. E un semnal pe care gimnastica românească îl dă lumii. Gimnastica românească revine la locul care i se cuvine”, a afirmat Morariu.
„Medalia este foarte grea”
Ana Bărbosu a declarat în cadrul festivităţii că îşi doreşte să aducă în continuare medalii României la competiţiile internaţionale.
„E un moment emoţionant pentru mine. Îi auzeam pe campionii noştri de la Paris spunând că medalia este foarte grea, dar nu am realizat asta până acum. Le mulţumesc tuturor celor care au adăugat câte un pic de bronz la această medalie, pentru că rezultatul acesta a venit după mulţi ani de muncă în sala de gimnastică.
Le mulţumesc antrenorilor fără de care nu aş fi reuşit. Mă bucur că sunt în posesia acestei medalii şi sper să continui să reprezint România la cel mai înalt nivel şi să îi aduc cât mai multe medalii”, a spus gimnasta.
Decizia TAS a tranșat disputa
Tribunalul de Arbitraj al Sportului (TAS) a decis ca medalia de bronz la sol, la Jocurile Olimpice de la Paris, să revină gimnastei Ana Maria Bărbosu, în urma memoriilor făcute de Federaţia Română de Gimnastică şi de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român.
În urma acestei decizii, Ana Maria Bărbosu a obţinut medalia de bronz la sol, în timp ce Sabrina Maneca Voinea a încheiat competiţia pe locul 4.
Memoriul depus de FRG şi Sabrina Maneca Voinea a fost respins.
Pe 5 august, în finala de la sol, Ana Bărbosu a fost pentru câteva zeci de secunde medaliată cu bronz, însă americanca Jordan Chiles a depus contestaţie şi i s-a mărit nota, de la 13,666 la 13,766 astfel că a terminat pe poziţia a treia. Sabrina Maneca-Voinea a făcut şi ea contestaţie pentru nota primită (13,700), dar aceasta a fost respinsă.
Medalia de aur a fost cucerită de brazilianca Rebeca Andrade, notată cu 14,166, în timp ce argintul a revenit americancei Simone Biles (14,133).
În urma deciziei TAS, Ana Maria Bărbosu încheie pe 3, cu 13,700, Sabrina Maneca-Voinea ocupă locul 4, cu 13,700, iar americanca Jordan Chiles va ocupa locul 5, cu 13,666.
Prima medalie olimpică a României după 2012
România nu mai obţinuse o medalie olimpică la gimnastică artistică din 2012 (Londra), când Sandra Izbaşa câştiga aurul la sărituri, Cătălina Ponor cucerea argintul la sol, iar echipa feminină a României lua bronz.
Echipa feminină de gimnastică a României a revenit după 12 ani la Jocurile Olimpice cu prilejul acestei ediţii. Gimnastele noastre s-au clasat pe locul 7 în finala pe echipe, Ana Maria Bărbosu pe 17, iar Amalia Ghigoarţă pe 22 la individual compus, Sabrina Maneca-Voinea pe 8 la bârnă şi pe 4 la sol, iar Ana Bărbosu pe 3 la sol.
România a încheiat participarea la Jocurile Olimpice de la Paris cu nouă medalii, dintre care trei de aur, patru de argint şi două de bronz, clasându-se pe locul 23 în clasamentul pe naţiuni.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.