/

Alegerile la funcția de rector al universității Cuza din Iași, contestate: fostul consilier personal al lui Tudorel Toader, șeful biroului electoral. Fostul ministru agreat de Dragnea a ieșit pe locul II

Alegerile la funcția de rector al universității Cuza din Iași, contestate Foto: Inquam/George Calin

Alegerile la funcția de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași sunt contestate de către unul dintre candidați, profesorul Adrian Muraru: acesta arată, printre altele, că fostul consilier personal al lui Tudorel Toader, pe vremea când era ministru al Justiției, este șeful biroului electoral.

Citește și: „Băieții deștepți” estimau că Gold Corporation pierde procesul Roșia Montana și au pariat pe prăbușire: numărul acțiunilor „shortate” a explodat după declarațiile lui Ciolacu

Muraru a trimis această contestație către Biroul Electoral Central al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Adrian Muraru Foto: Presshub

Liviu Maha și Tudorel Toader au intrat în turul al II-lea al alegerilor pentru funcţia de rector al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași, dar fostul ministru al Justiției din guvernările PSD controlate politic de Liviu Dragnea a avut mai puține voturi decât principalul său contracandidat.

Alegerile la funcția de rector al universității Cuza din Iași, contestate

Președintele biroului electoral (BEC) al UAIC, și în 2020, și în 2024, a fost doctorand al rectorului în exercițiu al UAIC, și totodată consilier personal al aceluiași rector, în vremea în care acesta a ocupat funcția de ministru în Guvernul României.

În 2020 BEC al UAIC, compus din șapte persoane, a numărat peste 26.000 de voturi exprimate pentru atribuirea mandatelor de senator în mai puțin de șapte ore (după mărturia președintelui BEC al UAIC, care a menționat în februarie 2020 că numărarea voturilor și centralizarea rezultatelor a durat mai puțin de șapte ore), ceea ce ar însemna ca în mai puțin de o secundă toți membrii BEC al UAIC au verificat un vot exprimat, consemnându-l.

Această durată, de mai puțin de o secundă, a fost calculată considerându-se că în cele șapte ore membrii BEC al UAIC nu au făcut vreo pauză, nu au îndeplinit nici o altă atribuție legală.

Tot în 2020, cu ocazia alegerilor pentru funcția de rector, la UAIC s-a înregistrat o premieră: 17% din voturile exprimate au fost considerate nule, cele 101 voturi socotite nule depășind diferența de voturi primite de către cei doi candidați indicată de BEC al UAIC”, arată profesorul Muraru.

El mai explică cum a fost recompensat șeful Biroului Electoral al UAIC.

Anul 2020 este unic în privința realizărilor și pentru președintele, și pentru vicepreședintele BEC al UAIC din același an, 2020: cel dintâi primește un directorat la extensia din Bălți a UAIC (nu e singurul director de extensie UAIC acolo), precum și alte două directorate (primul în cazul unui proiect instituțional UAIC finanțat din Fondul de Dezvoltare Instituțională, cel de-al doilea în cazul unui proiect POCU – denumit START.EXE – finanțat așadar de Fondul Social European și asumat tot instituțional de UAIC).

Respectând ordinea, vicepreședintele BEC al UAIC primește și el ceva: funcția de „manager adjunct” al ultimului proiect menționat.

În termeni simpli, aceasta înseamnă că veniturile UAIC au ajuns, pentru președintele BEC al UAIC – un lector universitar –, la circa 200.000 lei anual (v. informația predată de acesta în declarațiile de avere).

Trebuie menționat că înainte de anul 2020 cele două persoane evocate nu au primit vreun astfel de directorat din partea conducerii UAIC.

Cum anii 2019 și 2020 nu par să fi fost marcați de vreo realizare cărturărească, academică remarcabilă pentru cele două persoane (documentele publice relevante nu dau mărturie despre aceasta), și cum funcțiile menționate nu au fost obținute în urma vreunui concurs, vreunei selecții anunțate public de conducerea executivă a universității, ci prin desemnare (neexplicată comunității) a rectorului instituției, rămâne ca fiecare să numească realizarea de excepție grație căreia au survenit multiplele numiri în funcții de conducere în mirabilul an 2020”, mai explică profesorul.

„Și în 2020, și în 2024, BEC al UAIC a lucrat fără să lase, pentru publicul larg sau în comunitatea academică, vreo urmă a deciziilor, hotărârilor luate”, mai arată Muraru.

În plus, el mai scrie că comisia de contestații, în cazul alegerilor universitare la UAIC, este identică cu Biroul Electoral Central.

Turul II: Maha vs Tudorel Toader

Prof.dr. Liviu Maha și prof.dr. Tudorel Toader au intrat în turul al II-lea al alegerilor pentru funcţia de rector al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași. 

Maha a obținut cele mai multe voturi, 222 la număr, în timp ce fostul ministru al Justiției a primit doar 191 de voturi.

Ceilalţi 4 candidaţi, prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, prof. univ. dr. Gabriel Claudiu Mursa, prof. dr. Tudor Luchian și conf. univ. dr. Adrian Muraru au obţinut 128, 121, 44 și respectiv 15 voturi.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

1 Comment

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

10:40Țeapa Nordis, explicată de un avocat specializat în dreptul proprietății: a cerut insolvența pentru ca Statul să îl protejeze de păgubiți
10:01Analiză: Ciolacu are șanse teoretice în turul II doar dacă se confruntă cu Simion. Ciucă, Lasconi, Geoană îl bat la un scor zdrobitor
08:26Consilier județean AUR patriot: trei apartamente în Dubai. Are multe alte apartamente, terenuri, spații de producție și ceasuri în țară
21:18Cine va intra în turul II? O analiză incompletă și subiectivă a următoarelor 84 de ore
20:10Candidatul Ponta a luat o pauză de la campania electorală ca să joace golf în Dubai. A avut și o scuză: un eveniment la care a fost speaker
18:34Cotele la pariuri politice: vezi cine crede în șansele lui Ciucă și Lasconi, și cine în Simion
14:27Un ziarist i-a spus premierului Ciolacu că minte: „Mințiți constant, domnule prim ministru”
13:48FOTO Milioane de scrisori electorale de la Ciolacu, trimise cu „fantomele” Poștei: plicurile nu conțin nici o ștampilă a companiei de stat
11:41Piedone recunoaște că a vorbit cu Simion, dar spune că n-a înjurat, de vină este inteligența artificială. Ciolacu, reacție agresivă, dar nu neagă informația
10:59Performanța lui Ciolacu la fonduri europene: zero – PNRR, 0,92% – fonduri structurale. Siegfried Mureșan: „România, locul 19 din 27”
10:26Infecțiile sezoniere, greu de ucis. Care sunt metodele de a rări episoadele virale
10:06Autostrada A8: de ce nu au început lucrările pe cele două segmente pentru care contractele au fost atribuite de jumătate de an
10:00EXCLUSIV Ce arată sondajele realizate zilnic de AtlasIntel în mediul urban: bătălie la sânge pe locul II, Ciucă și Georgescu – pe trend de creștere
09:52Procuror-șef, la volan cu 400 ml de pălincă și o bere la bord. Testul a arătat o alcoolemie de 4,19‰
22:07Ministerul Muncii a rămas deja fără bani de pensii, așa că scoate sute de milioane de euro din rezerva bugetară