/

Alegerile la funcția de rector al universității Cuza din Iași, contestate: fostul consilier personal al lui Tudorel Toader, șeful biroului electoral. Fostul ministru agreat de Dragnea a ieșit pe locul II

Alegerile la funcția de rector al universității Cuza din Iași, contestate Foto: Inquam/George Calin

Alegerile la funcția de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași sunt contestate de către unul dintre candidați, profesorul Adrian Muraru: acesta arată, printre altele, că fostul consilier personal al lui Tudorel Toader, pe vremea când era ministru al Justiției, este șeful biroului electoral.

Citește și: „Băieții deștepți” estimau că Gold Corporation pierde procesul Roșia Montana și au pariat pe prăbușire: numărul acțiunilor „shortate” a explodat după declarațiile lui Ciolacu

Muraru a trimis această contestație către Biroul Electoral Central al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Adrian Muraru Foto: Presshub

Liviu Maha și Tudorel Toader au intrat în turul al II-lea al alegerilor pentru funcţia de rector al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași, dar fostul ministru al Justiției din guvernările PSD controlate politic de Liviu Dragnea a avut mai puține voturi decât principalul său contracandidat.

Alegerile la funcția de rector al universității Cuza din Iași, contestate

Președintele biroului electoral (BEC) al UAIC, și în 2020, și în 2024, a fost doctorand al rectorului în exercițiu al UAIC, și totodată consilier personal al aceluiași rector, în vremea în care acesta a ocupat funcția de ministru în Guvernul României.

În 2020 BEC al UAIC, compus din șapte persoane, a numărat peste 26.000 de voturi exprimate pentru atribuirea mandatelor de senator în mai puțin de șapte ore (după mărturia președintelui BEC al UAIC, care a menționat în februarie 2020 că numărarea voturilor și centralizarea rezultatelor a durat mai puțin de șapte ore), ceea ce ar însemna ca în mai puțin de o secundă toți membrii BEC al UAIC au verificat un vot exprimat, consemnându-l.

Această durată, de mai puțin de o secundă, a fost calculată considerându-se că în cele șapte ore membrii BEC al UAIC nu au făcut vreo pauză, nu au îndeplinit nici o altă atribuție legală.

Tot în 2020, cu ocazia alegerilor pentru funcția de rector, la UAIC s-a înregistrat o premieră: 17% din voturile exprimate au fost considerate nule, cele 101 voturi socotite nule depășind diferența de voturi primite de către cei doi candidați indicată de BEC al UAIC”, arată profesorul Muraru.

El mai explică cum a fost recompensat șeful Biroului Electoral al UAIC.

Anul 2020 este unic în privința realizărilor și pentru președintele, și pentru vicepreședintele BEC al UAIC din același an, 2020: cel dintâi primește un directorat la extensia din Bălți a UAIC (nu e singurul director de extensie UAIC acolo), precum și alte două directorate (primul în cazul unui proiect instituțional UAIC finanțat din Fondul de Dezvoltare Instituțională, cel de-al doilea în cazul unui proiect POCU – denumit START.EXE – finanțat așadar de Fondul Social European și asumat tot instituțional de UAIC).

Respectând ordinea, vicepreședintele BEC al UAIC primește și el ceva: funcția de „manager adjunct” al ultimului proiect menționat.

În termeni simpli, aceasta înseamnă că veniturile UAIC au ajuns, pentru președintele BEC al UAIC – un lector universitar –, la circa 200.000 lei anual (v. informația predată de acesta în declarațiile de avere).

Trebuie menționat că înainte de anul 2020 cele două persoane evocate nu au primit vreun astfel de directorat din partea conducerii UAIC.

Cum anii 2019 și 2020 nu par să fi fost marcați de vreo realizare cărturărească, academică remarcabilă pentru cele două persoane (documentele publice relevante nu dau mărturie despre aceasta), și cum funcțiile menționate nu au fost obținute în urma vreunui concurs, vreunei selecții anunțate public de conducerea executivă a universității, ci prin desemnare (neexplicată comunității) a rectorului instituției, rămâne ca fiecare să numească realizarea de excepție grație căreia au survenit multiplele numiri în funcții de conducere în mirabilul an 2020”, mai explică profesorul.

„Și în 2020, și în 2024, BEC al UAIC a lucrat fără să lase, pentru publicul larg sau în comunitatea academică, vreo urmă a deciziilor, hotărârilor luate”, mai arată Muraru.

În plus, el mai scrie că comisia de contestații, în cazul alegerilor universitare la UAIC, este identică cu Biroul Electoral Central.

Turul II: Maha vs Tudorel Toader

Prof.dr. Liviu Maha și prof.dr. Tudorel Toader au intrat în turul al II-lea al alegerilor pentru funcţia de rector al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași. 

Maha a obținut cele mai multe voturi, 222 la număr, în timp ce fostul ministru al Justiției a primit doar 191 de voturi.

Ceilalţi 4 candidaţi, prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, prof. univ. dr. Gabriel Claudiu Mursa, prof. dr. Tudor Luchian și conf. univ. dr. Adrian Muraru au obţinut 128, 121, 44 și respectiv 15 voturi.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

1 Comment

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

15:34Statuie antică descoperită printre gunoaie, în Salonic. Poliția elenă a deschis o anchetă
15:23AUR îl susține în continuare pe Călin Georgescu la președinția României, George Simion spune că el nu mai candidează
15:15Tabloidul Sun a acceptat să plătească o sumă uriașă ca să stingă litigiul cu prințul Harry. Publicația și-a cerut scuze public, un gest foarte rar
15:08Multe din locuințele care au ars la Los Angeles nu erau asigurate: companiile de asigurări au refuzat să le asigure, invocând tocmai riscul de incendii
14:52Culmea șpăgii pentru permis auto: a dat 2.500 de lei, dar a picat examenul
14:29În 2025, contribuabilii vor plăti dobânzi de 51 de miliarde de lei la împrumuturile Guvernului. În 2026: 60 de miliarde de lei
11:56Cine îl huiduie pe Bolojan pentru că vrea să-i mai dea afară: funcționarii Senatului au dreptul la pensie specială, media fiind de peste 6.100 de lei pe lună
11:23Suma astronomică pe care a cheltuit-o guvernul Ciolacu, în 2024, pe petreceri la casele de oaspeți RAAPPS și pe mașinile de protocol ale angajaților Executivului
10:28Ponta și-a mai luat un apartament în străinătate, pe lângă cel din Istanbul. Daciana Sârbu, cu care s-a căsătorit la Beijing, expulzată din declarația de avere
10:08Eternul primar din Sinaia, Vlad Oprea, la DNA pentru fapte de luare de mită, abuz în serviciu şi trafic de influenţă în legătură cu emiterea unor autorizaţii de construcţie
10:00Nici măcar un botez pe an în unele sate din România, se plâng preoții. Explicația: depopularea masivă
09:54Trump anunță o investiție uriașă în tehnologie AI, de 500 de miliarde de dolari din fonduri private, sub numele „Stargate”
09:47Inginer la Apele Române, dealer de cannabis de anvergură mică, dar penală
09:40Unde se duc foștii parlamentari când se duc din Legislativ? Unii dispar ca norii
09:33Fără discursuri ale politicienilor pe 24 ianuarie la Iași, la manifestările dedicate Unirii Principatelor. Dar vor avea loc două proteste