„Cum poate un Cal din Pâine să destabilizeze o democrație?”: o analiză a mesajelor care promovează nostalgii comuniste pentru „baby boomers” încearcă să explice capcanele întinse pe rețelele sociale celor cu vârste între 61 și 79 de ani. Analiza a fost publicată pe site-ul newmind și a fost scrisă de Luminița Kohalmi și Andreea Aurescu.
Cum poate un Cal din Pâine să destabilizeze o democrație
Ce este „Calul de Pâine”? „Pe 18 ianuarie 2025, pe pagina de Facebook «Faithful» a fost publicată o imagine creată cu ajutorul inteligenței artificiale cu o femeie brutar care pozează cu mândrie lângă un cal uriaș făcut din pâine, înalt de câțiva metri.
«Am realizat fiecare detaliu cu iubire, dar se pare că nimeni nu vrea să mă felicite», se arată în textul publicat alături de fotografie, un evident fals.
Imediat după publicarea imaginii, like-urile și comentariile de felicitare au început să curgă pe pagină, iar postarea a acumulat peste trei milioane de like-uri. Inclusiv șeful Meta, Mark Zuckerberg, a dat like postării”, se arată în analiză.
Această postare atrage atenția asupra capcanelor pentru „boomeri” – cei născuți între 1946 și 1964.
„După același model, mii de pagini de Facebook care par administrate de boți și sunt înregistrate la adrese din străinătate au inundat, în ultimele luni, feed-urile utilizatorilor din România cu imagini generate de inteligența artificială și mesaje care promovează nostalgii comuniste, ultranaționalism sau tradiții idealizate”, se arată în analiza de pe newmind.ro.
Se pregătește terenul dezinformării
Analiza arată cele șase roluri ale unor astfel de postări:
- crearea și consolidarea unor identități online aparent inofensive, cunoscute sub denumirea de „sleeper accounts”
- testare a algoritmilor și a mecanismelor de viralizare
- cartografierea comunităților digitale și a grupurilor de influență
- modelarea și testarea reacțiilor emoționale
- formarea unei mase de utilizatori reali care reacționează automat.
- pregătesc terenul pentru campanii de dezinformare sau propagandă. După ce au acumulat suficienți urmăritori și un nivel ridicat de interacțiuni organice, conturile pot începe să disemineze mesaje politice subtile.
„Postările de tip Calul din Pâine nu sunt doar simple glume sau momente virale fără miză. Ele pot reprezenta piese esențiale într-un puzzle complex al războiului informațional, în care influențarea subtilă a percepțiilor și manipularea emoțiilor devin arme mai puternice decât discursurile politice directe”, explică Luminița Kohalmi și Andreea Aurescu.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.