Călin Georgescu, în rețeaua DIE Caraman. În grupul format din foști șefi ai serviciilor secrete românești, masoni, politicieni, lideri ai societății civile se află și generalul SIE Gheorghe Dragomir, fostul adjunct al SIE în mandatul generalului Mihai Caraman.
Kelemen Hunor, președintele UDMR, spunea într-un interviu că Călin Georgescu este un „om al vechiului sistem” și poate fi asociat cu rețeaua de spionaj condusă de generalul Mihai Caraman.
Caraman, zece ani la Paris
Generalul Mihai Caraman, fostul șef al Serviciului de Informații Externe, a murit la data de 25 iulie 2024, la vârsta de 95 de ani. El a fost șeful rezidenței de spionaj de la Paris în perioda 1958 – 1968, timp în care a spionat Organizația Nord-Atlantică (NATO) în favoarea României comuniste.
Aceasta fost una dintre cele mai enigmatice misiuni de spionaj care a bulversat NATO. Informațiile secrete plecau ulterior din România la Moscova.
În ziua înmormântării sale, pe 27 iulie 2024, publicația Gândul semnala că familia Geoană nu a fost prezentă la înmormântare, dar ar fi trimis o coroană de flori. Mircea Geoană, pe atunci secretar general adjunct al NATO, a dat un drept la replică în care a menționat că nu a trimis nici o coroană și nu are nici o treabă cu „făcătura asta cu rușii”.
Călin Georgescu, în rețeaua DIE Caraman
Însă mai mulți apropiați ai lui Mircea Geoană, inclusiv rezerviști din serviciile secrete, au ținut să-l conducă pe ultimul drum pe generalul Mihai Caraman.
Mai mult, acești susținători s-au încolonat în spatele lui Călin Georgescu.
Kelemen Hunor, președintele UDMR, a dezvăluit într-un interviu acordat publicației Maszol că „în spatele lui Georgescu se află o rețea de rezerviști, care influențează societatea din multe direcții, care a găsit un candidat și au mobilizat resurse.
Pe de altă parte, el (Călin Georgescu – n.r.) nu este anti-sistem, ci aparține vechiului sistem, fiindcă el deja, în 1986, studia la New York și Londra, ceea ce nu era posibil pentru oricine. El însuși a spus că mentorul său a fost Mircea Malița (diplomat comunist – n.r.), care poate fi asociat cu rețeaua Caraman”.
Alianța lui Călin Georgescu, girată de Celac
De-a lungul ultimilor 30 de ani, Călin Georgescu a fost asociat cu activistul Mircea Toma, actual membru CNA, a făcut parte din anturajul guvernatorului BNR Mugur Isărescu, a ținut conferințe de presă împreună cu primarul Klaus Iohannis și a fost promovat de Dan Voiculescu.
Mai mult, președintele Traian Băsescu a fost la un pas de a-l numi pe funcția de prim-ministru al României, dar în ultimul moment l-a preferat pe Mihai Răzvan Ungureanu, fostul șef al SIE.
În anul 2009, Călin Georgescu a lansat manifestul Alianței Profesioniștilor pentru Progres, o organizație girată de diplomații Sergiu Celac și Mihnea Constantinescu, de Dan Puric, dar și de mai mulți profesori și academicieni.
Rolul lui Geoană, protejatul lui Celac
Printre ei se afla și politologul Cristian Pîrvulescu. La lansarea organizației a participat inclusiv Mircea Geoană, care a fost angajat în MAE de Sergiu Celac.
Profesorul Cristian Pîrvulescu, decan azi al Facultății de Științe politice din cadrul SNSPA, s-a lepădat acum de Călin Georgescu.
Acesta a declarat, potrivit hotnews.ro, că l-a cunoscut pe Călin Georgescu la recomandarea lui Mircea Geoană, în anul 2007, iar Geoană i-ar fi cerut să-l sprijine pe Georgescu motivând că actualul prezidențiabil era „un om interesat să contribuie la reformarea României”.
Adjunctul lui Caraman, generalul Dragomir
DeFapt.ro a devăluit în exclusivitate că unul dintre susținătorii lui Călin Georgescu a fost generalul de brigadă (r) Gheorghe Dragomir de la SIE, fost spion al României în regimul comunist și un apropiat al generalului Mihai Caraman.
În anul 1990, după căderea regimului comunist, generalul Mihai Caraman a fost numit la conducerea Serviciului de Informații Externe. Ca adjunct, Caraman l-a numit pe generalul Gheorghe Dragomir.
În anul 2019, istoricul Florian Banu a publicat volumul „Mihai Caraman, un spion în războiul rece”.
„Principalul element de noutate este adus de mărturia generalului Mihai Caraman, ajuns la venerabila vârstă de 90 de ani. Aceasta a fost completată cu informaţii extrase din arhivele desecretizate ale Securităţii, ale NATO şi ale CIA, dar şi cu mărturii ale altor protagonişti ai evenimentelor”, se menționează pe site-ul Agenției Media a Armatei.
Cristoiu „Coroiu”, în indexul DIE
Tot de acolo aflăm că prefața este semnată de jurnalistul Ion Cristoiu, în vreme ce postfața este girată de generalul de brigadă (r) Gheorghe Dragomir, fost adjunct al șefului SIE în perioada 1990-1992 și autor al lucrării în două volume „Recviem pentru spioni”.
Generalul (r) SIE Gheorghe Dragomir este membru în Consiliul Consultativ al Partidului LEU, o mică formațiune politică care îl susține pe Călin Georgescu. Mai mult, Călin Georgescu și-a făcut sediu de campanie într-o vilă din Izvorani deținută de Andy Constantin Lupu, președintele Partidului LEU.
Tot în campania pentru prezidențiale, jurnalistul Ion Cristoiu a excelat în ridicatul de osanale candidatului Călin Georgescu. Este vorba de același Ion Cristoiu figurează în Indexul de colaboratori al DIE (Direcția de Informații Externe) 41448, cât și în Indexul de urmăriți. Numele său conspirativ: „Coroiu”.
Legăturile lui Ion Cristoiu cu Securitatea au fost dezvăluite de cercetătorul Mădălin Hodor.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.