/

EXCLUSIV Generalii de carton ai lui Bode: șeful de la Dinamo, avansat general la 36 de ani de către Iohannis. Alt avansat, generalul Mastan de la Jandarmerie, implicat în violențele de la 10 august

Generalii de carton ai lui Bode
Generalii de carton ai lui Bode (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)

Generalii de carton ai lui Bode: fostul secretar general al PNL, a tras sforile pentru ca apropiații lui să fie făcuți generali de președintele Klaus Iohannis.

Generalii de carton ai lui Bode

Primul este comisarul șef de poliție Marius Anton Stupar, șeful Poliției Sălaj, autorul unei lucrări de doctorat fără nici o valoare academică în care prezintă un amalgam de definiții și rolul Ministerului Afacerilor Interne. 

Citește și: EXCLUSIV Horațiu Potra, asociat cu un partener al colonelului GRU Boris Golovin, Costache Nicolae. Mercenarul și Nicolae, afaceri cu diamante în Africa și planuri de plantații de cannabis în România

Un alt comisar șef de poliție făcut general (la vârsta de 36 de ani!) este Ionuț Adrian Popa, președintele Clubului Sportiv Dinamo, fost „spion” în serviciul secret de informații al Ministerului de Interne.

Generalul Alin Mastan, șeful Jandarmeriei Române, și-a luat a doua stea de general tot cu recomandarea și susținerea oferită de Lucian Bode. 

Subcomisar de 32 de ani, președinte la Dinamo

Ionuț Adrian Popa a fost numit la conducerea Clubului Sportiv Dinamo în data de 9 iunie 2020 de ministrul de Interne Marcel Vela.

Citește și: EXCLUSIV Ionuț Lupescu, susținut de Bode și de controversatul afacerist Adrian Tărău să candideze la Primăria București. Tărău, implicat într-o afacere imobiliară de cinci milioane de euro cu PMB în mandatul Firea

Atunci avea 32 de ani și gradul de subcomisar de poliție, conform comunicatului de presă postat pe site-ul clubului sportiv.

Comunicatul de numire a lui Popa la Dinamo în iunie 2020 (sursa: csdinamo.eu)

Ulterior, în decembrie 2020, la șefia Ministerului de Interne a fost numit liberalul Lucian Bode, care l-a „adoptat” rapid pe șeful CS Dinamo. Pe repede înainte, Popa a fost avansat în gradele de comisar de poliție, comisar șef de poliție și chestor de poliție.

Ultimul grad este echivalent cu gradul de general de poliție cu o stea. Totul, în doar patru ani. 

Avansat fulgerător în trei ani în loc de șase

Statutul Polițistului prevede termene fixe și clare pentru avansarea la termen și înainte de termen.

De exemplu, de la data obținerii gradului de comisar de poliție trebuia să treacă trei ani pentru avansarea la termen în gradul următor, adică cel de comisar șef de poliție.

Citește și: FOTO Rareș Bogdan, la piață cu Rolex de 30.000 de euro la mână. La piață în Șimleul Silvaniei, împreună cu Ciucă, Bode și Buda

Pentru a putea obține gradul de general (chestor de poliție), trebuia să treacă alți trei ani. Însă, în cazul în care avansarea are loc înainte de termen, polițistul trebuie să îndeplinească jumătate din stagiul minim al gradului profesional pe care îl deține. 

Concret, dacă Ionuț Popa a fost avansat în gradul de comisar de poliție la data de 1 decembrie 2020, trebuia să treacă minim un an și șase luni pentru a putea obține gradul de comisar șef. Adică ministrul de Interne Lucian Bode putea să îl avanseze în grad, cel mai devreme, în mai 2022.

Însă, de regulă, avansările în Ministerul de Interne se fac la data de 25 martie sau de Ziua Națională a Românie. În acest context, gradul de comisar șef de poliție putea să îl obțină cel mai devreme în decembrie 2022. Ceea ce s-a și întâmplat.

Tot înainte de termen, Popa a fost avansat de la gradul de comisar șef de poliție la cel de chestor de poliție. Adică a devenit general de poliție la 36 de ani. Totul, datorită liberalului Lucian Bode. 

Stupar, polițist la Rutieră

Un alt polițist ajuns pe panoplia cu generali a lui Lucian Bode este Marius Anton Stupar, pe care liberalul l-a numit șef al Inspectoratului de Poliție al Județului Sălaj, de unde Lucian Bode provine. 

Citește și: Mai poate fi ministrul de Interne de la București un partener credibil la Bruxelles pentru ai săi omologi din UE când vine vorba de Schengen? Plagiatul lui Bode, vulnerabilitate națională

Marius Anton Stupar și-a început cariera în anul 1992 ca instructor auto la poligonul MApN din Turda. Apoi, în perioada 1995-2002, a fost agent de circulație în Cluj. A trecut în corpul ofițerilor în 2002 și se ocupa de educația rutieră, radare și coordonarea agenților de poliție rutieră.

În 2010 a fost făcut șef Birou Autostrada Transilvania în cadrul Serviciului Rutier Cluj. În perioada 2013 – 2019 a fost șef Birou  A3 Turda – Borș.

Bode l-a făcut șef la IPJ Sălaj și general

Norocul i-a surâs în anul 2019, atunci când a fost împuternicit în funcția de adjunct șef inspector la IPJ Sălaj, funcție pe care a ocupat-o până în 2021. În acel an, ministrul Lucian Bode a ordonat ca Marius Anton Stuparu să fie numit la conducerea IPJ Sălaj. 

Ce îl recomandă pe Marius Anton Stupar pentru gradul de general? Doctoratul obținut la Universitatea Valahia din Târgoviște în anul 2021 cu teza „Contribuții privind Managementul Riscurilor de Corupție în Ministerul Afacerilor Interne”.

O lucrare cu titlu pompos, coordonată de prof. univ. dr. Mohammad Jaradat. În paginile acestei lucrări de 179 de pagini se află o compilație de definiții ale riscului, o scurtă istorie a Ministerului de Interne, citări din studii internaționale și rapoarte DGA. 

Mastan, general cu două stele, cu piciorul în ghips în Piața Victoriei

Ultimul general avansat la propunerea lui Lucian Bode este Alin Mastan, șeful Jandarmerie Române. Acesta se află la șefia Jandarmeriei Române din octombrie 2020. Prima stea de general a primit-o din partea președintelui Klaus Iohannis în noiembrie 2021. Acum, pe final de mandat, președintele Klaus Iohannis l-a avansat în gradul de general maior, adică general cu două stele. 

Numele generalului Alin Mastan apare menționat în rechizitoriul procurorilor care au instrumentat dosarul „10 August”. În august 2019, Alin Mastan era împuternicit la șefia Jandarmeriei București.

Înainte de protestele din Piața Victoriei, a intrat în concediu medical. Dar, deși era operat și cu piciorul în ghips, generalul Mastan a fost prezent în comandamentul format în apropierea sediului Guvernului.

Ordin „pe gură” la proteste

„Cercetările efectuate în cauză au stabilit că ordinul de intervenție nr. S/221652/10.08.2018, ce a stat la baza acțiunii în forță a militarilor jandarmi asupra manifestanților, a fost întocmit, în intervalul orar 22.00 – 22.30, de către martorul mr. VLAD ADRIAN, șeful Serviciului misiuni ordine publică din cadrul D.G.J.M.B. și membru al echipei din cadrul punctului de comandă al misiunii, la dispoziția martorului lt. col. MASTAN ALIN, fiind semnat și însușit în cele din urmă de către comandantul acțiunii, inculpatul mr. CAZAN LAURENȚIU VALENTIN, după ora 23.11 când a început intervenția propriu-zisă”, se menționează în rechizitoriu.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

Generalul Alin Mastan nu a putut semna ordinul pentru că se afla oficial în concediu. 

La finalul anului 2019, atunci când a fost audiat ca martor în dosarul „10 August”, Alin Mastan a negat orice implicare în luarea deciziilor din timpul protestului. 

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

3 Comments

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

10:31VIDEO Preot și profesor de religie, propagandă legionară și pro-Călin Georgescu pentru elevi de liceu
10:22Din ce în ce mai multe lanuri instagramabile: prognozele meteo îi fac pe fermieri să cultive rapiță în dauna altor culturi
10:16Cea mai săracă regiune a României (nord-est) a împrumutat statul cu peste 1,7 miliarde de lei în 2024
10:07Dascăl la una din bisericile mari din Iași, arestat pentru agresiune sexuală asupra unei minore
10:01TikTok trebuie închis în SUA, a decis Curtea Supremă, dacă proprietarul chinez nu vinde compania, dar Trump promite să-i salveze pe chinezi
09:52Până la 50.000 de lei amendă pentru oricine îndeamnă să se voteze sau să nu se voteze un candidat la prezidențialele din luna mai
09:40SUA, aproape în incapacitate de plată chiar înainte ca Trump să-și preia mandatul. Trezoreria a decis stoparea mai multor plăți publice
19:49„Raisa” de pe TikTok care face propagandă pentru Călin Georgescu și promovează teorii ale conspirației nu a fost niciodată încadrată în Armată, spune MApN
19:46Succes major al libertarianului Milei: Argentina a înregistrat în 2024 primul său surplus bugetar din ultimii 14 ani
18:23Lui Rafila i se cere demisia și de către Alianța Pacienților Cronici din România, care se alătură protestelor săptămânale din fața Ministerului Sănătății
18:06Haosul de la Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice afectează CA-uri din țară
16:11Daniel Constantin, pe vremuri omul lui Dan Voiculescu, de la care s-a și împrumutat, numit în funcția de secretar general al Guvernului
15:09Călin Georgescu anunță că serviciile secrete trec de partea sa și îi amenință pe cei care i se opun: „Pot fi și consecințe!”
12:24Primarul din Ceatalchioi spune că drona rusească a căzut la 150 de metri de case. Ciolacu: „România nu a fost pusă în pericol niciun moment”
11:25Ponta, tot mai ferm de partea lui Călin Georgescu: pârăște România la Trump că aici a avut loc o lovitură de stat