Șapte minciuni ale Rusiei privind situația din Ucraina: EUvsDisInfo a realizat o analiză a propagandei Moscovei. Presa rusă controlată de stat aruncă permanent povești despre atrocitățile iminente sau chiar în
curs împotriva populației din Donbas. Rusia încearcă astfel să aibă un pretext pentru o invazie sau pentru a menține deschisă opțiunea unei noi agresiuni militare împotriva Ucrainei.
Șapte minciuni ale Rusiei
Minciuna 1: „Tensiunile actuale sunt rezultatul unui comportament agresiv persistent al Ucrainei și al aliaților săi din Occident. Rusia nu face altceva decât să își apere interesele legitime și nu poartă responsabilitatea pentru acest conflict“.
În realitate, Rusia a anexat Crimeea și a desfășurat acțiuni armate în Ucraina. Rusia a încălact cel puțin 12 tratate internaționale.
Minciuna 2: „Situația din Ucraina a declanșat acest conflict. Există dovezi că Ucraina comite atrocități împotriva populației vorbitoare de limbă rusă din estul țării. Rusia trebuie să intervină, nu în ultimul rând pentru că Ucraina și Rusia formează «o singură națiune». Ucraina aparține pur și simplu «sferei de influență privilegiate» a Rusiei“.
Aceste povești s-au dovedit a fi fabricate.
Mitul 3: „Ucraina ar trebui să se îndrepte spre Rusia, deoarece UE și Occidentul nu sunt interesate de această țară și au abandonat-o“.
UE este cel mai mare partener comercial al Ucrainei, reprezentând peste 40% din schimburile comerciale ale acesteia. Din 2014, UE a acordat Ucrainei 17 miliarde EUR sub formă de împrumuturi și granturi.
Gorbaciov dezminte tema propagada lui Putin
Mitul 4: „Criza actuală este din vina NATO și a Occidentului. Dacă și-ar fi respectat promisiunea de a nu extinde alianța, Rusia nu s-ar fi simțit amenințată”.
NATO nu a făcut niciodată o astfel de promisiune și nici nu i s-a cerut niciodată să o facă. Presa rusă controlată de stat a afirmat adesea că liderului sovietic Mihail Gorbaciov i s-a promis „verbal” că NATO nu se va extinde dincolo de Germania reunificată. De fapt, Gorbaciov însuși a negat această afirmație într-un interviu din 2014, spunând că „subiectul «expansiunii NATO» nu a fost dezbătut deloc și nu a fost menționat în acei ani”.
Mitul 5: „Din cauza expansiunii agresive a NATO, Rusia este acum «încercuită de dușmani» și trebuie să se apere singură”.
Fapte: Rusia este cea mai întinsă țară din lume, cu o populație de peste 140 de milioane de locuitori și una dintre cele mai mari forțe armate din lume, cu cel mai mare număr de arme nucleare, astfel că este absurd ca Rusia să fi e prezentată ca o țară aflată sub o amenințare acută. Din punct de vedere geografic, mai puțin de o șaisprezecime din frontiera terestră a Rusiei se află în vecinătatea membrilor NATO. Dintre cele 14 țări cu care se învecinează Rusia, doar cinci sunt membre ale
NATO.
Moscova uită cine a început
Mitul 6: „Rusia nu este responsabilă pentru tensiunile actuale din Ucraina. Ucraina a încălcat în mod deliberat acordurile de la Minsk, iar Occidentul continuă să înarmeze Ucraina. Rusia trebuie să reacționeze rapid, apărându-și granițele. Provocarea vine dinspre Occident”.
De fapt, Rusia este cea care a adunat 140.000 de soldați și echipamente militare la granițele Ucrainei, inclusiv în peninsula Crimeea, anexată ilegal. Misiunea de monitorizare OSCE (oricum foarte limitată) a fost întreruptă din cauza unui veto rusesc, în vara anului 2021.
Mitul 7: „UE este slabă și irelevantă. De ce să ne mai obosim să vorbim cu UE?”.
Fapte: UE este cea mai mare zonă economică integrată din lume.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Become a Patron!- cont bancar: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Asociația „Doar fapte”, CIF 45500057.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.