/

Vestul Sălbatic la Piața Unirii: loialii primarului Băluță (S4) împiedică polițiștii locali ai PMB să aplice decizia lui Nicușor Dan de a îndepărta gardurile așa-zisului șantier de reparare a planșeului

Băluță, ambuscadă disperată la Piața Unirii (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)

Băluță, ambuscadă disperată la Piața Unirii. Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, împreună cu reprezentanți ai Poliției Locale București, ALPAB și Administrația Străzilor, au participat luni seară la o acțiune de îndepărtare a gardurilor amplasate pentru organizarea de șantier în Piața Unirii. Scopul acestei acțiuni a fost refacerea planșeului, însă inițiativa a întâmpinat rezistență din partea Poliției Locale Sector 4, care s-a poziționat în fața vehiculelor de lucru aduse la fața locului.

Băluță, ambuscadă disperată la Piața Unirii

Nicușor Dan a anunțat că a emis o dispoziție prin care autorizează Poliția Locală a Municipiului București, împreună cu ALPAB și Administrația Străzilor, să desființeze construcțiile considerate ilegale amplasate pe terenul administrat de Primăria Capitalei. 

Citește și: EXCLUSIV Laura Vicol, șefă peste Portul Constanța prin intermediul finului ei, Mihai Teodorescu, numit director General al Portului de către Sorin Grindeanu, foarte apropiat de Vicol

Edilul a subliniat că această acțiune a fost necesară după ce constructorul a refuzat să își demoleze singur lucrările ilegale.

În cazul în care Poliția Locală va fi împiedicată să finalizeze demolarea, primarul a solicitat intervenția Poliției Naționale pentru a asigura desfășurarea legală a operațiunilor.

Conflictul privind dreptul de utilizare a terenului

Primarul general a explicat că terenul din Piața Unirii este administrat de Primăria Capitalei, iar firma de construcții nu avea dreptul să înceapă lucrările. 

Nicușor Dan a precizat că a solicitat constructorului să oprească activitatea și să elibereze terenul, însă acest lucru nu s-a întâmplat. 

După o tentativă de mediere cu Poliția Națională, care nu a dus la un rezultat clar, primarul a emis dispoziția de demolare și a cerut sprijinul autorităților pentru a pune în aplicare această decizie.

Disputa juridică și măsurile de ordine publică

Direcția Generală de Poliție a Municipiului București (DGPMB) a emis un comunicat în care subliniază că situația din Piața Unirii face obiectul unui litigiu civil, ceea ce înseamnă că doar instanța de judecată poate soluționa acest conflict. 

În plus, DGPMB și Jandarmeria Capitalei au instituit măsuri de siguranță publică pentru a preveni escaladarea conflictului.

Poliția a precizat că, în cazul în care vor fi identificate fapte de natură penală sau contravențională, se vor lua măsurile necesare.

Situația din zona Unirii rămâne sub supravegherea autorităților până la clarificarea completă a litigiului.

Măsuri de siguranță în zona Unirii

Poliția Capitalei a anunțat că, împreună cu Jandarmeria, a luat măsuri de ordine și siguranță publică în zona Unirii, pentru a preveni escaladarea conflictului legat de lucrările de reconstrucție.

Această acțiune a avut loc luni seară și a fost coordonată în urma unor tensiuni apărute în cadrul organizării de șantier.

Litigiul civil în zona Unirii

Conform unui comunicat al Direcției Generale de Poliție a Municipiului București (DGPMB), după analizarea documentelor depuse, s-a stabilit că există un litigiu civil, ceea ce înseamnă că doar instanța de judecată poate soluționa acest conflict.

De asemenea, Poliția a precizat că, dacă vor fi identificate fapte de natură penală sau contravențională, vor fi luate măsurile necesare.

Lucrările de reconstrucție la Planșeul Unirii

Luni au început lucrările de reconstrucție la Planșeul Unirii, în urma unei autorizații de construire emisă de Primăria Sectorului 3, conform declarațiilor făcute de primarul Sectorului 4, Daniel Băluță.

Cu toate acestea, primarul Capitalei, Nicușor Dan, a contestat legalitatea acestei autorizații, susținând că prezintă „multiple elemente de nelegalitate”.

Primarul general, Nicușor Dan, a afirmat, de asemenea, că nu există nicio confirmare din partea experților care să indice că situația de la Planșeul Unirii reprezintă un pericol public, astfel că nu este necesară o intervenție urgentă. 

Această declarație a fost făcută în contextul în care Primăria Sectorului 4 solicitase autorizație de urgență pentru lucrările la Planșeul Unirii.

Nicuşor Dan a atras atenția că Primăria Sectorului 4 a acționat în mod similar și în cazul Pasajului Unirii, unde lucrările au fost efectuate în regim de urgență, ceea ce a condus la diverse probleme, inclusiv la incidente grave.

„Nu există un expert care să spună că e pericol public,” a declarat edilul, criticând autorizațiile de urgență și modul în care acestea au fost utilizate.

Autorizația de construire, „Flagrant nelegală”

Primarul general a criticat și autorizația de construire emisă de Primăria Sectorului 3 pentru lucrările la Planșeul Unirii, pe care a catalogat-o drept „flagrant nelegală”.

Nicușor Dan a subliniat că nu este pentru prima dată când Primăria Sectorului 3 emite astfel de autorizații, menționând că ar mai exista peste 1.000 de autorizații ilegale.

El a precizat că această autorizație nu are toate avizele necesare și că există discrepanțe între suprafața lucrărilor și costurile estimate.

În ceea ce privește situația juridică a terenului din zona Planșeului Unirii, primarul general a explicat că terenul se află în proprietatea Municipiului București, conform unei hotărâri de Consiliu General din 2008.

El a oferit ca exemplu parcajul public de la Piața Universității, unde există o separare între drepturile asupra subsolului și cele asupra suprafeței terenului.

Primarul general a comparat situația actuală de la Planșeul Unirii cu incidentul în care Primăria Sectorului 3 a plantat palmieri în aceeași zonă, subliniind că există un „numitor comun” între aceste acțiuni, respectiv Partidul Social Democrat (PSD).

El a precizat că Primăria Sectorului 4 trebuie să obțină toate avizele necesare înainte de a primi autorizația și de a putea începe lucrările în mod legal.

Poliția Locală a Municipiului București vs Poliția Locală Sector 4

Tensiunile dintre Primăria Generală și Primăria Sectorului 4 au culminat cu o confruntare între polițiștii locali.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

O echipă a Poliției Locale a Municipiului București, însoțită de primarul general, a încercat să demonteze gardurile care împrejmuiau șantierul din zona Parcului Unirii, organizat de Primăria Sectorului 4.

Aceștia au fost opriți de polițiști locali din Sectorul 4, ceea ce a condus la escaladarea conflictului, fiind necesară intervenția Poliției naționale pentru soluționarea situației. 

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

1 Comentariu

  1. Băluță,du-te tată și pune plăci fixe sau mobile cum are bunica,tu te pricepi la dinți ce dracu,lasă specialiștii să toarne plăci de beton armat,e altă meserie fraiere,nu le poți ști pe toate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

22:04Ciucă intervine de partea lui Nicușor Dan: „În lipsa tuturor avizelor necesare, Primăria Sectorului 4 nu ar fi trebuit să intervină în forță”
21:52UE avertizează Georgia: Guvernul pune în pericol aderarea la Uniunea Europeană
21:44Rușii sunt persecutați în Republica Moldova, se plânge Kremlinul după ce Chișinăul a respins înregistrarea blocului politic al lui Ilan Șor
21:34Elisabeta Lipă, candidată PSD pentru Camera Deputaților, cap de listă la Botoșani
21:26Un tribunal din Rusia a condamnat un cetățean francez la trei ani de închisoare. Laurent Vinatier a fost acuzat de încălcarea legii ruse privind „agenții străinătății”
21:09Rusia va putea ataca NATO din 2030, va dispune de resurse materiale, deja practică sabotaj extins în UE, avertizează Germania
21:02Agenții ruși care au încercat să-l otrăvească în Anglia pe Skripal cu Noviciok ar fi putut omorî mii de oameni: recipientul cu neurotoxină a fost abandonat în public
20:52Vestul Sălbatic la Piața Unirii: loialii primarului Băluță (S4) împiedică polițiștii locali ai PMB să aplice decizia lui Nicușor Dan de a îndepărta gardurile așa-zisului șantier de reparare a planșeului
18:54Sute de cazuri de urgențe medicale pe zi printre pelerinii de la Iași care au stat la coadă să se închine la moaștele Sfintei Parascheva
18:45Seara în care apare cancerul în viața unui om: un semn minuscul, venit de nicăieri
18:31Doi cumetri au ieșit la vânat de vulpi. Unul dintre ei a sfârșit mort, după ce a fost împușcat în piept
17:47Circul făcut de Băluță, explicat pe înțelesul tuturor: autorizația de la Sectorul 3, semnată de un viceprimar trimis în judecată DNA
17:37EXCLUSIV Laura Vicol, șefă peste Portul Constanța prin finul ei, Mihai Teodorescu, numit director General al Portului de către Sorin Grindeanu, foarte apropiat de pesedistă
16:01Poliția dezertează în disputa Nicușor Dan-Băluță. „A mai închis un dosar cu şină şi am plecat acasă”, spune ironic primarul general al Capitalei
14:54EXCLUSIV Geoană, la masă de protocol cu Rafila, vechii tovarăși din PSD și oamenii lui Ciolacu, după pelerinajul la Sfânta Parascheva