/

EXCLUSIV Șeful Loteriei, pesedistul Nedelcea, evaluat și controlat de el însuși, ca secretar de stat la Economie. Funcționari din minister s-au opus conflictului de interese, dar fără succes

Șeful Loteriei, evaluat de el însuși
Pesedistul Constantin Nedelcea, șeful Loteriei, evaluat de el însuși (sursa: ionutpopovici.ro)

Șeful Loteriei, evaluat de el însuși. Pesedistul Constantin Flavius Nedelcea, secretar de stat în Ministerul Economiei, se află în conflict de interese: este președinte al Consiliului de Administrație al Loteriei Române, una dintre companiile de stat aflate în coordonarea sa directă ca secretar de stat.

Citește și: VIDEO Și cu banii Nordis, Selly și-a luat Mercedes Maybach clasa S de peste 250.000 de euro. Firma influencerului are datorii de milioane, dar plătește leasing pentru Mercedes și Porsche

La solicitarea DeFapt.ro, secretarul de stat Constantin Nedelcea a declarat că nu consideră că se află în conflict de interese. El susține că firma care l-a recrutat pentru Loteria Română i-ar fi dat o patalama la mână în acest sens.

Pe de altă parte, chiar Ministerul Economiei i-ar fi dat un punct de vedere din care rezultă că se află în conflict de interese.

Vice la PSD Caraș Severin

Constantin Flavius Nedelcea este vicepreședintele organizației PSD Caraș Severin, organizație care l-a susținut politic pentru numirea în funcția de secretar de stat la Ministerul Economiei.

Din această postură, coordonează activitatea Direcției Administrarea Participațiilor Statului (DAPS) din cadrul ministerului. Adică activitatea toate companiile de stat deținute de Ministerul Economiei.

Era deja secretar de stat când a fost recrutat de firma Fox Management Consultants pentru funcția de administrator al Loteriei Române.

Recrutarea s-a făcut în 2024 în baza prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului 109/2011. Ulterior a fost ales în funcția de președinte al Consiliului de Administrație al Loteriei Române.

Șeful Loteriei, evaluat de el însuși

Pentru a nu fi în conflict de interese, pesedistul Constantin Flavius Nedelcea trebuia să renunțe la una din cele două funcții: fie la cea de secretar de stat, fie la cea de administrator al Loteriei Române.

Motivul e evident: din funcția de secretar de stat, respectiv cea de coordonator al DAPS, are mai multe atribuții de organizare și desfășurare a procesului de administrarea participațiilor statului.

Și anume, de la împuternicirea reprezentanților în Adunarea Generală a Acționarilor până la evaluarea activității membrilor CA pe baza indicatorilor de performanță.

Practic, din scaunul de secretar de stat se poate evalua pe sine ca șef al Loteriei.

„Firma a avut argumente”

Secretarul de stat Constantin Flavius Nedelcea nu consideră că se află în conflict de interese.

„Firma care a făcut selecția pe 109 a avut argumente și vă poate da mai multe detalii. Nu am avut nici o activitate vizavi de Loteria Română, nu există nici un document semnat.

Efectiv m-am ocupat de partea bugetară. Corect că partea bugetară ține și de activitatea Loteriei, dar nu am avut decizii, nu am avut nici un fel de semnătură pe nici un document”, a spus Constantin Nedelcea.

Funcționari din Ministerul Economiei s-au opus

Întrebat dacă sunt și puncte de vedere din care rezultă că este în conflict de interese, Nedelcea a răspuns sincer: „Așa este!”.

Dar nu a vrut să spună cine din Ministerul Economiei a dat un astfel de punct de vedere.

Apoi a revenit și a menționat din nou că a primit o hârtie că nu se află în conflict de interese, „deoarece există și un punct de vedere solicitat de firma de consultanță, care a dovedit că nu sunt în conflict de interese.

Firma nu este o instituție a statului, dar ei au făcut selecția. Nu am nici un document de la Agenția Națională de Integritate.”.

Nu semnează documente ale Loteriei

Pe lângă „hârtia” cu care speră să scape de un posibil caz de conflict de interese, pesedistul Constantin Nedelcea a explicat că, atunci când a întocmit bugetul pentru Loteria Română în calitate de președinte de CA, nu l-a aprobat în calitate de secretar de stat.

„Nu l-am aprobat. Eu nu am aprobat nici înainte de a fi în CA. De doi ani de zile nu am aprobat absolut nici un document pentru Loteria Română. Le aprobă directorul de DAPS împreună cu ministrul.

Este corect că DAPS este în coordonarea mea”, a spus secretarul de stat.

Nu a întrebat la ANI

DeFapt.ro l-a mai întrebat pe Nedelcea de ce nu a solicitat, totuși, un punct de vedere de la ANI, iar secretarul de stat a răspuns vizibil mirat.

„Să întreb eu? Atâta timp cât nu am avut semnături… nu mi-a adus nici un beneficiu material vreo semnătură de-a mea, nu aveam nici un motiv. Tot ce este legat de Loteria Română nu ajunge la mine. Ele trec mai departe.

Eu am decât calitatea de președinte de CA. Tot ce este legat de decizia AGA, aici este punctul de vedere al ministerului, îl ia domnul ministru împreună cu direcția de specialitate. Eu nu am nici un fel de implicare. Direcția este în subordinea mea, dar nu iau nici un fel de decizii legat de Loterie.”.  

Ministrul Oprea nu prea știe ce semnează

Ministrul Radu Oprea a declarat pentru DeFapt.ro că nu semnează toate documentele venite de la Loteria Română.

„Semnez toate de bancă, ceea ce trebuie semnat, inclusiv toate documentele AGA pentru toate companiile din subordine sau din coordonare. Eu mi-am păstrat semnătura pentru AGA”, a spus Oprea.

Întrebat dacă semnează și alte documente venite de la Loterie, altele decât cele de la AGA, ministrul Radu Oprea a precizat că nu știe exact, dar că în general semnează tot ce ține de ordonatorul principal de credite.

Pesedistul Nedelcea: patru CA-uri, banca Exim, secretar de stat

Pesedistul Constantin Flavius Nedelcea a făcut o pasiune pentru Consiliile de Administrație.

Conform ultimei sale declarații de avere, secretarul de stat a făcut parte din patru consilii de administrație: CNAIR, Carfil, IOR și Loteria Română, de la care a încasat cumulat în jur de 80.000 lei anul trecut.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

Pe lângă aceste sinecuri, a mai fost numit și la Exim Banca Românească în funcția de vicepreședinte al Comitetului Interministerial de Finanțări, de unde a încasat aproximativ 156.000 lei.

Constantin Flavius Nedelcea mai încasează alți 115.000 lei pentru funcția de secretar de stat. Veniturile cumulate ale pesedistului din Caraș Severin însumează peste 351.000 lei pe an. 

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

19:02Proprietarii fraieriți de Nordis, șanse spre zero să mai recupereze banii. Cum funcționa țeapa, explică doi avocați
18:28Selly, lux second-hand: influencerul Nordis și-a luat Mercedes S580 Maybach la mâna a doua din Suedia. Bolidul a trecut pe la o firmă de ambalaje și pe la mai mulți dealeri auto
16:39Mario Iorgulescu are toate șansele să scape de orice pedeapsă: va fi judecat pentru „ucidere din culpă”, termen de prescriere – opt ani
15:10EXCLUSIV Șeful Loteriei, pesedistul Nedelcea, evaluat și controlat de el însuși, ca secretar de stat la Economie. Funcționari din minister s-au opus conflictului de interese, dar fără succes
15:01VIDEO Cum se asfaltează un drum din Argeș, fief PSD, în anul 2024: un muncitor udă bitumul cu un șomoiog de crengi cu frunze
11:44CNAS este incapabil să mai achite concediile medicale: s-au acumulat datorii astronomice la plata acestora
10:17România nu va intra în Schengen în anul acesta, iar vizele pentru SUA nu vor fi ridicate de la 1 ianuarie 2025 – minciunile lui Ciolacu se evaporă
09:37România, depășită de șase state în clasamentul PNRR de când Ciolacu este premier – Siegfried Mureșan
08:16Autostrada A8, în faza transferului unor contracte de la CNAIR la CNIR, noua companie de drumuri a statului român
08:01Cu familia la pelerinaj: la sărbătoarea Sfintei Parascheva, mulți adulți își aduc și copiii, unii de doar câțiva ani
07:46Cum te ferești de țepe imobiliare: pașii concreți pe care-i poți face dacă vrei să cumperi un apartament sau o casă în construcție
21:13Dragnea junior – și divorțat, și cu banii luați. Fiul fostului șef al PSD și-a dat fosta soție în judecată pentru „partaj bunuri comune/lichidarea regimului matrimonial”
18:54Cum răspunde Guvernul la întrebarea: „Are Sorina Docuz un apartament la Nordis, unde ar locui împreună cu Marcel Ciolacu?”
18:20VIDEO Selly, tras în noroi de Nordis: influencerul adolescenților se plânge că i se reproșează că a promovat o escrocherie și spune că-i pare rău dar adaugă că nu știa că e vorba de o fraudă
15:23Peste 22.000 de pelerini evrei hasidici au tranzitat aeroportul Bacău pe drumul de la Tel Aviv spre Uman, în Ucraina