/

Julian Assange, fondatorul Wikileaks, a explicat la Consiliul Europei de ce a făcut o înțelegere cu SUA pentru a fi eliberat după 12 ani în închisoare

Julian Assange explică înțelegere cu SUA (sursa: X/WikiLeaks)

Julian Assange explică înțelegere cu SUA. Julian Assange, explicații la Consiliul Europei. Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a rupt tăcerea marţi la Consiliul Europei din Strasbourg, după ce a petrecut 12 ani privaţi de libertate în închisoarea britanică de maximă securitate din Belmarsh, şi a spus că eliberarea sa a reprezentat „o schimbare cu adevărat profundă”.

Julian Assange explică înțelegere cu SUA

„Tranziţia de la anii de detenţie într-o închisoare de maximă securitate până la a apărea în faţa reprezentanţilor a 46 de ţări a fost o schimbare cu adevărat profundă”, a declarat Assange la începutul discursului său în faţa unei comisii a Consiliului Europei însărcinată cu studiul condiţiilor de detenţie.

Citește și: Cui i-a folosit isteria falsului ciclon Ashley: Ciolacu, la Comandamentul pentru gestionarea efectelor inundaţiilor, a spus că „s-a acţionat profesionist, ca la carte, nu avem nici o victimă”

Audiat de comisia care investighează „detenţia şi condamnarea lui Julian Assange şi efectele lor disuasive asupra drepturilor omului”, Julian Assange a fost aplaudat la instalarea sa în faţa Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), ridicând pumnul ca reacţie.

„Regret amploarea terenului pierdut în această perioadă. Până unde a fost stigmatizat, atacat, slăbit şi diminuat a spune adevărul”, a afirmat Assange.

Jurnalistul australian şi-a exprimat, de asemenea, regretul că vede „mai multă impunitate, mai mult secret, mai multe represalii împotriva (celor care spun) adevărul şi mai multă autocenzură”.

De ce a pledat vinovat

Fondatorul WikiLeaks a declarat că readaptarea sa a avut câteva aspecte complicate.

„Readaptarea mea la lume include unele lucruri pozitive, dar şi complicate, cum ar fi să redevin tată pentru un fiu care a crescut fără mine. Să fiu din nou soţ”, a spus Assange.

Julian Assange a declarat că este liber după ce „a pledat vinovat că a făcut jurnalism”.

„Nu sunt liber astăzi pentru că sistemul a funcţionat.

Sunt liber astăzi, după ani de închisoare, pentru că am pledat vinovat că fac jurnalism”, a spus fondatorul WikiLeaks, care şi-a petrecut ultimii 14 ani iniţial în ambasada Ecuadorului la Londra, apoi în închisoarea din Belmarsh.

„Am pledat vinovat pentru că am încercat să obţin informaţii de la o sursă şi am pledat vinovat că am informat publicul despre natura acestor informaţii.

Nu am pledat vinovat pentru nici un alt capăt de acuzare”, a continuat el.

El a susţinut că acordul său de recunoaştere a vinovăţiei l-a împiedicat să iniţieze noi proceduri legale în Statele Unite.

„De aceea este atât de important ca (…) instituţiile care creează norme, precum APACE, să acţioneze pentru a clarifica că ceea ce mi s-a întâmplat nu ar trebui să se întâmple şi altora”, a insistat el.

„Să ne angajăm cu toţii să facem partea noastră pentru a ne asigura că lumina libertăţii nu se estompează niciodată, că va continua căutarea adevărului şi că interesele câtorva nu vor reduce la tăcere vocile celor mulţi”, a declarat Assange.

„Sper că mărturia mea de astăzi va putea servi pentru a evidenţia punctele slabe ale garanţiilor existente şi pentru a-i ajuta pe cei ale căror cazuri sunt mai puţin vizibile, dar care sunt la fel de vulnerabili”, a mai spus Julian Assange.

Înțelegerea cu justiția americană

În iunie, Julian Assange a ajuns la o înţelegere cu justiţia americană, care i-a cerut extrădarea şi l-a ameninţat cu o pedeapsă grea cu închisoarea.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

În temeiul acestui acord de recunoaştere a vinovăţiei, el a fost condamnat la o pedeapsă deja executată în arest preventiv, pentru obţinerea şi dezvăluirea de informaţii privind securitatea naţională şi, prin urmare, a putut fi eliberat.

Jurnalistul s-a întors apoi în Australia, soţia lui explicând că are nevoie de intimitate şi timp pentru a se recupera.

WikiLeaks a publicat începând din 2010 sute de mii de documente clasificate referitoare la activităţile militare şi diplomatice ale SUA, precum şi relatări despre execuţii extrajudiciare şi strângere de informaţii împotriva aliaţilor Washingtonului.

Aceste activităţi au făcut din Julian Assange o figură a libertăţii de exprimare pentru susţinătorii săi şi un blogger imprudent, care a pus vieţi în pericol şi a compromis serios securitatea SUA, din punctul de vedere al criticilor săi.

Pledoaria sa ar putea submina cererea de graţiere înaintată preşedintelui Joe Biden.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), formată din aleşi numiţi de parlamentele celor 46 de state membre, urmează să dezbată miercuri în urma acestei audieri.

Dezbaterea se va baza pe un raport prezentat de deputata islandeză Thorhildur Sunna Aevarsdottir (Partidul Piraţilor), care califică urmăririle şi condamnările suferite de australianul de 53 de ani drept „disproporţionate” şi îl descrie drept „deţinut politic”. 

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

20:58Trebuie distrus acum arsenalul nuclear iranian, spune fostul premier israelian Naftali Bennett
20:47Fiica guvernatorului Isărescu, numită membru în Comitetul Reprezentanţilor Fondului Proprietatea pentru trei ani
20:39Opt soldați israelieni, uciși în confruntările cu combatanți ai Hezbollah în sudul Libanului
20:33Obeliscul din Pisa, în Alba: monumentul înalt de 20 de metri dedicat lui Horea, Cloșca și Crișan s-a înclinat
20:24Vrancea, un loc periculos dacă vrei să muncești: peste 100 de morți în accidente de muncă în ultimii cinci ani
20:17Masacrele de la Volînia, diferend istoric între Ucraina și Polonia, pe cale de a fi cercetate după 80 de ani, la cererea expresă a Varșoviei
17:43Compania lui Elon Musk, Space X, a efectuat un test unic în România, împreună cu ministerul Apărării și ANCOM
17:12Un deputat PNL le cere lui Dan Voiculescu și trustului Intact să oprească amenințările și șantajul mediatic la adresa conducerii PNL
16:37Victorie muncită pentru Halep la primul meci după patru luni: a învins-o în trei seturi pe Rodionova la Hong Kong
16:28Importul cărnii de pui și al ouălor din Ucraina ar trebui interzis, spun crescătorii români. Aceștia se tem de faliment și sugerează că produsele ucrainene ar prezenta riscuri pentru sănătate
16:14Polițele RCA sunt plafonate pentru că e an electoral și se vrea liniște cu orice preț, dar decontarea va veni la anul, spune Virgil Șoncutean (Allianz-Țiriac)
16:07Secretarul general al ONU, declarat persona non grata în Israel, acuzat că nu a condamnat atacul iranian cu rachete
16:02Nicușor Dan insistă că nu va elibera autorizația pentru planșeul Unirii în lipsa avizelor: Nu e un moft, așa cere legea și poți avea mari probleme în practică
15:55Guvernul dă 26 de milioane de lei pe două clădiri (una la Roma, alta la Paris) care să fie folosite de Biserica Ortodoxă Română
14:35Tribunalul Bucureşti a validat al doilea mandat de primar general câştigat de Nicuşor Dan