/

Julian Assange, fondatorul Wikileaks, a explicat la Consiliul Europei de ce a făcut o înțelegere cu SUA pentru a fi eliberat după 12 ani în închisoare

Julian Assange explică înțelegere cu SUA (sursa: X/WikiLeaks)

Julian Assange explică înțelegere cu SUA. Julian Assange, explicații la Consiliul Europei. Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a rupt tăcerea marţi la Consiliul Europei din Strasbourg, după ce a petrecut 12 ani privaţi de libertate în închisoarea britanică de maximă securitate din Belmarsh, şi a spus că eliberarea sa a reprezentat „o schimbare cu adevărat profundă”.

Julian Assange explică înțelegere cu SUA

„Tranziţia de la anii de detenţie într-o închisoare de maximă securitate până la a apărea în faţa reprezentanţilor a 46 de ţări a fost o schimbare cu adevărat profundă”, a declarat Assange la începutul discursului său în faţa unei comisii a Consiliului Europei însărcinată cu studiul condiţiilor de detenţie.

Citește și: Cui i-a folosit isteria falsului ciclon Ashley: Ciolacu, la Comandamentul pentru gestionarea efectelor inundaţiilor, a spus că „s-a acţionat profesionist, ca la carte, nu avem nici o victimă”

Audiat de comisia care investighează „detenţia şi condamnarea lui Julian Assange şi efectele lor disuasive asupra drepturilor omului”, Julian Assange a fost aplaudat la instalarea sa în faţa Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), ridicând pumnul ca reacţie.

„Regret amploarea terenului pierdut în această perioadă. Până unde a fost stigmatizat, atacat, slăbit şi diminuat a spune adevărul”, a afirmat Assange.

Jurnalistul australian şi-a exprimat, de asemenea, regretul că vede „mai multă impunitate, mai mult secret, mai multe represalii împotriva (celor care spun) adevărul şi mai multă autocenzură”.

De ce a pledat vinovat

Fondatorul WikiLeaks a declarat că readaptarea sa a avut câteva aspecte complicate.

„Readaptarea mea la lume include unele lucruri pozitive, dar şi complicate, cum ar fi să redevin tată pentru un fiu care a crescut fără mine. Să fiu din nou soţ”, a spus Assange.

Julian Assange a declarat că este liber după ce „a pledat vinovat că a făcut jurnalism”.

„Nu sunt liber astăzi pentru că sistemul a funcţionat.

Sunt liber astăzi, după ani de închisoare, pentru că am pledat vinovat că fac jurnalism”, a spus fondatorul WikiLeaks, care şi-a petrecut ultimii 14 ani iniţial în ambasada Ecuadorului la Londra, apoi în închisoarea din Belmarsh.

„Am pledat vinovat pentru că am încercat să obţin informaţii de la o sursă şi am pledat vinovat că am informat publicul despre natura acestor informaţii.

Nu am pledat vinovat pentru nici un alt capăt de acuzare”, a continuat el.

El a susţinut că acordul său de recunoaştere a vinovăţiei l-a împiedicat să iniţieze noi proceduri legale în Statele Unite.

„De aceea este atât de important ca (…) instituţiile care creează norme, precum APACE, să acţioneze pentru a clarifica că ceea ce mi s-a întâmplat nu ar trebui să se întâmple şi altora”, a insistat el.

„Să ne angajăm cu toţii să facem partea noastră pentru a ne asigura că lumina libertăţii nu se estompează niciodată, că va continua căutarea adevărului şi că interesele câtorva nu vor reduce la tăcere vocile celor mulţi”, a declarat Assange.

„Sper că mărturia mea de astăzi va putea servi pentru a evidenţia punctele slabe ale garanţiilor existente şi pentru a-i ajuta pe cei ale căror cazuri sunt mai puţin vizibile, dar care sunt la fel de vulnerabili”, a mai spus Julian Assange.

Înțelegerea cu justiția americană

În iunie, Julian Assange a ajuns la o înţelegere cu justiţia americană, care i-a cerut extrădarea şi l-a ameninţat cu o pedeapsă grea cu închisoarea.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

În temeiul acestui acord de recunoaştere a vinovăţiei, el a fost condamnat la o pedeapsă deja executată în arest preventiv, pentru obţinerea şi dezvăluirea de informaţii privind securitatea naţională şi, prin urmare, a putut fi eliberat.

Jurnalistul s-a întors apoi în Australia, soţia lui explicând că are nevoie de intimitate şi timp pentru a se recupera.

WikiLeaks a publicat începând din 2010 sute de mii de documente clasificate referitoare la activităţile militare şi diplomatice ale SUA, precum şi relatări despre execuţii extrajudiciare şi strângere de informaţii împotriva aliaţilor Washingtonului.

Aceste activităţi au făcut din Julian Assange o figură a libertăţii de exprimare pentru susţinătorii săi şi un blogger imprudent, care a pus vieţi în pericol şi a compromis serios securitatea SUA, din punctul de vedere al criticilor săi.

Pledoaria sa ar putea submina cererea de graţiere înaintată preşedintelui Joe Biden.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), formată din aleşi numiţi de parlamentele celor 46 de state membre, urmează să dezbată miercuri în urma acestei audieri.

Dezbaterea se va baza pe un raport prezentat de deputata islandeză Thorhildur Sunna Aevarsdottir (Partidul Piraţilor), care califică urmăririle şi condamnările suferite de australianul de 53 de ani drept „disproporţionate” şi îl descrie drept „deţinut politic”. 

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

13:56Descoperirea microARN-ului, recompensată cu premiul Nobel pentru Medicină 2024. Câștigătorii: Victor Ambros şi Gary Ruvkun
12:16Curtea Constituțională a respins de cel puțin patru ori, în 1996, 2000, 2009 și 2014, contestațiile împotriva candidaturii lui Vadim Tudor
11:18Ce salariu primește beizadeaua Alexandra Păcuraru, moderatoare TV și candidată la președinție, de la televiziunea controlată de tăticul ei
10:29În Buzău, castanii au înflorit pentru a doua oară. Specialiștii susțin că arborii „și-au pierdut calendarul”
10:15Românii, mai avuți de la un an la altul, spune INS: veniturile totale medii pe gospodărie, 8.210 lei în prezent, cu aproape 20% mai mari decât anul trecut
10:07Ramura armată a Hamas a fost învinsă, dar Israelul duce un război de lungă durată, spune șeful forțelor israeliene
09:47Cristina Neagu a devenit cea mai bună marcatoare din istoria Ligii Campionilor la handbal feminin: românca are 1.155 de goluri
09:42Primarul unui oraș mexican, ucis și decapitat la câteva zile după instalarea în funcție. Și secretarul primăriei a fost asasinat
09:19Casa donată de părinți nu e acasă: iad într-o familie extinsă, după ce părinții și fiica măritată au decis să locuiască sub același acoperiș
09:05Dedeman își extinde domeniul de activitate: va construi clădiri pe care le va închiria. Primul proiect are o suprafață de 4,6 hectare
08:57Elevii români, transformați în hamali: ghiozdanul ar trebui să aibă maximum patru kg, dar ajunge și la zece
08:45EXCLUSIV Rafila a refuzat să trimită Inspecția Sanitară de Stat să verifice decesele suspecte de la spitalul „Sf. Pantelimon” în primăvară, acum refuză să explice de ce
22:25OFICIAL Șoșoacă nu poate candida la prezidențiale, a decis BEC duminică seară. Și această decizie poate fi contestată la CCR
21:08Un atac cu armă de foc a avut loc în sudul Israelului. O persoană a murit și mai multe au fost rănite
21:02Iranul a anulat zborurile în toate aeroporturile ţării. Autoritățile au invocat „constrângeri operaţionale”