/

Secretarul general NATO părăsește Alianța, îl înlocuiește Mark Rutte, fostul premier olandez, de la 1 octombrie

Mark Rutte este noul şef NATO (sursa: Facebook/MinPres Mark Rutte)

Mark Rutte este noul şef NATO. Fostul prim-ministru olandez Mark Rutte preia marţi funcţia de şef al NATO, dar liderul celei mai puternice alianţe militare de pe planetă are puţină putere pentru a schimba situaţia în profunzime.

Mark Rutte este noul şef NATO

La NATO, „totul, şi într-adevăr absolut totul, de la cel mai banal lucru la cel mai strategic, este decis prin consens”, spune Ian Lesser de la German Marshall Fund, un think tank cu sediul la Bruxelles.

Citește și: „Ashley e o găselniță pur românească. Acest ciclon nu există”, e un „episod mai consistent de ploi torențiale”, spune un universitar. Riscul: decredibilizarea meteorologiei ca știință

„Domeniul de aplicare al posibilităţilor secretarilor generali de a schimba în profunzime ceea ce face NATO este, prin urmare, în mod evident foarte limitat”, adaugă el.

„Secgen”, aşa cum este supranumit la Bruxelles, lucrează „în culise” la stabilirea deciziilor, care apoi trebuie aprobate de cele 32 de ţări membre.

„În calitate de secretar general al NATO, ai puterea de a stabili agenda, eşti cel care prezidează Consiliul Nord-Atlantic”, explică pentru AFP Jamie Shea, fost purtător de cuvânt al alianţei şi cercetător la think tank-ul britanic Chatam House.

Dar nu secretarul general al NATO este cel care decide singur intrarea în război şi cu atât mai puţin cel care apasă butonul nuclear. Numai ţările membre, şi în special Statele Unite, au această competenţă.

Șeful NATO are totuși influență

Fostul secretar general Lord Robertson a jucat un rol semnificativ în declanşarea articolului 5 după atacurile din 11 septembrie 2001, îşi aminteşte Ian Lesser.

Articolul 5, pilonul Alianţei, îi obligă pe toţi membrii săi să vină în ajutorul unei ţări NATO în cazul unui atac. A fost declanşat, simbolic, în favoarea Statelor Unite, pentru prima şi singura dată în istoria Alianţei.

Personalitatea noului secretar general îşi va juca şi ea rolul, iar Mark Rutte, după cei 10 ani de mandat ai fostului premier norvegian Jens Stoltenberg, este aşteptat cu curiozitate.

Va dori să-şi lase amprenta de îndată ce va ajunge sau va aştepta un posibil al doilea mandat?

„Când vin, (secretarii generali) tind să fie candidaţii continuităţii, dar după ce stau puţin, evident că câştigă încredere”, mai spune Shea.

Realizările lui Stoltenberg

Jens Stoltenberg a orientat astfel puternic Alianţa către un sprijin sporit pentru Ucraina, în special după invazia rusă din februarie 2022.

El a propus şi a obţinut un angajament din partea aliaţilor de a furniza cel puţin 40 de miliarde de euro pe an Ucrainei şi ca NATO să se implice pe deplin în furnizarea de ajutor militar occidental.

Rămâne faptul că, în vremuri de război, unitatea şi continuitatea au prioritate, ceea ce nu încurajează bulversările.

„Într-o situaţie geopolitică atât de dificilă, menţinerea continuităţii şi a aceleiaşi direcţii în politica externă şi de securitate este foarte importantă”, afirmă un diplomat NATO, vorbind sub condiţia anonimatului.

Pe coridoarele uriaşei clădiri a NATO de la Bruxelles, înlocuitorul lui Stoltenberg este de aşteptat să aibă un nou stil de management, „puţin mai incluziv”, după un deceniu de administraţie „norvegiană”, mai degrabă verticală, potrivit unui alt diplomat al NATO.

Experiența lui Mark Rutte

Mark Rutte nu este străin de coridoarele NATO şi UE după 14 ani în fruntea guvernului olandez.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

Prin urmare, se aşteaptă ca el să se concentreze în special pe coordonarea dintre NATO şi Uniunea Europeană, într-un moment în care aceasta din urmă este din ce în ce mai implicată în probleme de securitate.

Acest dosar nu este exploatat suficient, din cauza diferendelor dintre Turcia, membră a NATO, dar nu şi membră a UE, şi Grecia în ceea ce priveşte problema Ciprului.

Iar în cazul revenirii lui Donald Trump la Casa Albă, aliaţii europeni mizează mai ales pe abilităţile de negociere ale lui Rutte pentru a menţine unitatea Alianţei.

Jens Stoltenberg a refuzat public să-i dea vreun sfat, subliniind doar că va fi „excelent”.

Dar el a rezumat totuşi într-o singură formulă ceea ce se aşteaptă mai ales de la un şef NATO: „Cea mai importantă sarcină a sa va fi, desigur, să-i ţină pe cei 32 de aliaţi împreună”.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

19:18AfD, partidul german de extremă-dreapta, ar putea fi scos în afara legii. Parlamentarii germani examinează calea prin care pot demara procesul
19:10Israelul va intra cu trupe terestre în Liban și a anunțat deja SUA, potrivit Washington Post
18:58Cum l-a localizat armata Israelului pe Hassan Nasrallah: liderul Hezbollah ar fi fost marcat cu o substanță specială, printr-o strângere de mână
18:51Volvo, controlat de compania chineză Geely, cere UE să interzică vânzarea de mașini noi cu motoare pe combustie. China este un concurent pentru Europa pe piața auto doar la electrice
18:46Ciolacu aruncă un miliard de lei pe încă două stadioane de fotbal, investiții anunțate înainte de a doua tură de alegeri comasate
15:59Parada militară de 1 Decembrie ar putea fi mutată pe 30 noiembrie. Fasolea cu ciolan, suspendată, ca să nu fie considerată mită electorală
14:38Acumulatorii pentru energia produsă de panouri solare pot produce incendii. În ce condiții se poate produce flacăra
14:29Ciolacu călărind ciclonul „Ashley”: istoria unei dezinformări oficiale a statului român
13:53„Leacurile băbești” pot ucide, deși pare că este vorba doar de plante inofensive. Unele, însă, sunt foarte toxice
13:47Directorul Laicu de la Drumuri și Poduri, dat în judecată pentru anti-„Like” pe Facebook la adresa liderului de sindicat
12:35EXCLUSIV Spitalul Militar Central, condus ilegal de comandantul Florentina Ioniță-Radu, care se pontează și din Sharm El-Sheikh și și-a delegat toate atribuțiile. Spitalul, risc major la incendii
12:11EXCLUSIV Ciolacu nu mai afirmă că a luat bacalaureatul, ci doar că „a susținut examenul de bacalaureat”. Informația apare într-un drept la replică trimis către DeFapt.ro
11:14David Popovici donează echipamentul de la JO 2024 pentru a strânge 115.000 euro: proiect dedicat copiilor cu nevoi speciale
10:54Siegfried Mureșan: „Acțiunile antieuropene ale lui Nehammer, inclusiv blocarea aderării României la spațiul Schengen, în zadar”
10:11Secretarul general NATO părăsește Alianța, îl înlocuiește Mark Rutte, fostul premier olandez, de la 1 octombrie