/

Secretarul general NATO părăsește Alianța, îl înlocuiește Mark Rutte, fostul premier olandez, de la 1 octombrie

Mark Rutte este noul şef NATO (sursa: Facebook/MinPres Mark Rutte)

Mark Rutte este noul şef NATO. Fostul prim-ministru olandez Mark Rutte preia marţi funcţia de şef al NATO, dar liderul celei mai puternice alianţe militare de pe planetă are puţină putere pentru a schimba situaţia în profunzime.

Mark Rutte este noul şef NATO

La NATO, „totul, şi într-adevăr absolut totul, de la cel mai banal lucru la cel mai strategic, este decis prin consens”, spune Ian Lesser de la German Marshall Fund, un think tank cu sediul la Bruxelles.

Citește și: „Ashley e o găselniță pur românească. Acest ciclon nu există”, e un „episod mai consistent de ploi torențiale”, spune un universitar. Riscul: decredibilizarea meteorologiei ca știință

„Domeniul de aplicare al posibilităţilor secretarilor generali de a schimba în profunzime ceea ce face NATO este, prin urmare, în mod evident foarte limitat”, adaugă el.

„Secgen”, aşa cum este supranumit la Bruxelles, lucrează „în culise” la stabilirea deciziilor, care apoi trebuie aprobate de cele 32 de ţări membre.

„În calitate de secretar general al NATO, ai puterea de a stabili agenda, eşti cel care prezidează Consiliul Nord-Atlantic”, explică pentru AFP Jamie Shea, fost purtător de cuvânt al alianţei şi cercetător la think tank-ul britanic Chatam House.

Dar nu secretarul general al NATO este cel care decide singur intrarea în război şi cu atât mai puţin cel care apasă butonul nuclear. Numai ţările membre, şi în special Statele Unite, au această competenţă.

Șeful NATO are totuși influență

Fostul secretar general Lord Robertson a jucat un rol semnificativ în declanşarea articolului 5 după atacurile din 11 septembrie 2001, îşi aminteşte Ian Lesser.

Articolul 5, pilonul Alianţei, îi obligă pe toţi membrii săi să vină în ajutorul unei ţări NATO în cazul unui atac. A fost declanşat, simbolic, în favoarea Statelor Unite, pentru prima şi singura dată în istoria Alianţei.

Personalitatea noului secretar general îşi va juca şi ea rolul, iar Mark Rutte, după cei 10 ani de mandat ai fostului premier norvegian Jens Stoltenberg, este aşteptat cu curiozitate.

Va dori să-şi lase amprenta de îndată ce va ajunge sau va aştepta un posibil al doilea mandat?

„Când vin, (secretarii generali) tind să fie candidaţii continuităţii, dar după ce stau puţin, evident că câştigă încredere”, mai spune Shea.

Realizările lui Stoltenberg

Jens Stoltenberg a orientat astfel puternic Alianţa către un sprijin sporit pentru Ucraina, în special după invazia rusă din februarie 2022.

El a propus şi a obţinut un angajament din partea aliaţilor de a furniza cel puţin 40 de miliarde de euro pe an Ucrainei şi ca NATO să se implice pe deplin în furnizarea de ajutor militar occidental.

Rămâne faptul că, în vremuri de război, unitatea şi continuitatea au prioritate, ceea ce nu încurajează bulversările.

„Într-o situaţie geopolitică atât de dificilă, menţinerea continuităţii şi a aceleiaşi direcţii în politica externă şi de securitate este foarte importantă”, afirmă un diplomat NATO, vorbind sub condiţia anonimatului.

Pe coridoarele uriaşei clădiri a NATO de la Bruxelles, înlocuitorul lui Stoltenberg este de aşteptat să aibă un nou stil de management, „puţin mai incluziv”, după un deceniu de administraţie „norvegiană”, mai degrabă verticală, potrivit unui alt diplomat al NATO.

Experiența lui Mark Rutte

Mark Rutte nu este străin de coridoarele NATO şi UE după 14 ani în fruntea guvernului olandez.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

Prin urmare, se aşteaptă ca el să se concentreze în special pe coordonarea dintre NATO şi Uniunea Europeană, într-un moment în care aceasta din urmă este din ce în ce mai implicată în probleme de securitate.

Acest dosar nu este exploatat suficient, din cauza diferendelor dintre Turcia, membră a NATO, dar nu şi membră a UE, şi Grecia în ceea ce priveşte problema Ciprului.

Iar în cazul revenirii lui Donald Trump la Casa Albă, aliaţii europeni mizează mai ales pe abilităţile de negociere ale lui Rutte pentru a menţine unitatea Alianţei.

Jens Stoltenberg a refuzat public să-i dea vreun sfat, subliniind doar că va fi „excelent”.

Dar el a rezumat totuşi într-o singură formulă ceea ce se aşteaptă mai ales de la un şef NATO: „Cea mai importantă sarcină a sa va fi, desigur, să-i ţină pe cei 32 de aliaţi împreună”.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

08:38Casa Călăului, lăsată să moară între bălării: firma care și-a asumat restaurarea a intrat în insolvență
08:22CCR, apărată – surprinzător – de unul din criticii ei: profesorul Valerius Ciucă, fost judecător la Curtea de Justiție a UE, spune că Șoșoacă a negat „însăși esența statului român” și aduce în discuție dictatori sângeroși care au luat legal puterea
21:01Trump, foarte grijuliu cu Putin în pandemie: i-a trimis două teste COVID pentru uz personal, dezvăluie Bob Woodward, celebrul jurnalist (Watergate)
20:53Orban vrea să conducă iar PNL: le cere liberalilor să-i abandoneze pe Iohannis și Ciucă și să-l urmeze pentru a „bate PSD”
20:46Geoffrey Hinton, un pionier al inteligenţei artificiale (AI), nu exclude ca aceasta să poată prelua controlul asupra omenirii
20:38Urmează cea mai grea iarnă pentru Ucraina, a avertizat noul secretar general al NATO: Infrastructura energetică este atacată neîncetat
20:30Încăierare pe amante: Gorghiu (PNL) îi reproșează lui Lasconi (USR) că nu e empatică cu victimele violenței domestice după o declarație a celei din urmă despre PNL
19:26ANALIZĂ Ciolacu vrea să dea CCR pe mâna Înaltei Curți de Casație și Justiție, unde Lia Savonea va fi președinte. Planul, conceput de Florin Iordache când Dragnea conducea PSD
18:14Ciolacu recunoaște ceea ce DeFapt.ro a arătat acum un an: poartă pantofi italienești, produși manual, de circa 1.500 de dolari
16:53Forțele aeriene israeliene au eliminat un alt lider Hezbollah: comandantul cartierului general al miliției islamiste
16:39Fiul lui Osama Bin Laden a fost expulzat din Franța pentru apologia terorismului. Omar Bin Laden a primit interdicție administrativă pe teritoriul francez
16:02Franța va livra Ucrainei avioane de luptă Mirage 2000-5. Piloții ucraineni vor fi instruiți de militari francezi
15:53Organizațiile civice desființează decizia CCR în cazul Șoșoacă: „Întâlnim astfel de cazuri în țări ca Rusia, Belarus sau Venezuela”
15:50Curtea Constituțională, exclusă din procesul de validare a candidaților și înlocuită de Înalta Curte și BEC – proiect de lege
15:30Kremlinul susține că menține deschise canalele de comunicații de urgență cu Statele Unite și NATO. Oficialii ruşi afirmă că războiul cu Ucraina intră în cea mai periculoasă fază