/

Ciolacu, eșec major, deși i-a cedat lui von der Leyen: România va primi cel mai prost portofoliu în Comisia Europeană, din 2009 până acum

România va primi cel mai prost portofoliu în Comisia Europeană Foto: Guvernul României

Marcel Ciolacu a înregistrat un eșec major la Bruxelles, deși i-a cedat lui von der Leyen: România va primi cel mai prost portofoliu în Comisia Europeană, din 2009 până acum. Inițial, premierul PSD a spus că România vrea un portofoliul Economiei, dar acum se declară mulțumit cu unul pentru probleme sociale.

Citește și: Spital nou de lux pentru pensionarii speciali ai Internelor. Valoarea totală: două miliarde de lei – un miliard din PNRR, celălalt miliard – de la bugetul public al României

„Ne dorim comisarul pe economie, actualul comisar pe economie fiind domnul Gentiloni din Italia”, spunea Ciolacu, la 17 iulie.

„Este tentant un portofoliu pe social mărit, cu locuințe sociale, cu două direcții generale, în care acel comisar este decident”, a declarat azi premierul PSD.

În realitate, greutatea unui portofoliu se calculează în funcție de bugetul administrat, iar cel care gestionează Economia are resurse mult mai mari. În 2009, România a primit – prin Dacian Cioloș – Agricultura, care controlează circa o treime din bugetul Comisiei Europene. În 2014, Corina Crețu a preluat Dezvoltarea Regională, iar în 2019 Adina Vălean a primit Transporturile.

Acum, Roxana Mânzatu ar urma să se ocupe de „slujbe, drepturi sociale și locuințe”, dar locuințele sunt o problemă regională, nu țin de UE. România primește acest portofoliu slab deși Ciolacu a cedat și a propus o femeie în Comisia Europeană.

România va primi cel mai prost portofoliu în Comisia Europeană

Un cercetător post-doctoral, român, de la universitatea ETH Zurich (locul 20 în lume, în clasamentul ARWU), Marius Ghincea, explică, pe Facebook, foarte tehnic, eșecul lui Ciolacu.

„Atunci când discutăm despre eșecul sau succesul negocierilor pentru un portofoliu sau altul din viitoarea Comisie europeană, trebuie să avem niște standarde de analiză pe baza cărora determinăm importantă unui portofoliu.

Importanța portofoliului și obiectivele anunțate ex-ante de statul membru determină evaluarea succesului sau eșecului.

Importanța portofoliului este determinată de doi factori:

(1) Nivelul de competență exclusivă de care se bucură UE asupra domeniilor de politică publică acoperite de portofoliu. Cu cât nivelul de competență exclusivă este mai ridicat, cu atât portofoliul este mai important.

(2) Proporția din buget ce va fi administrat de cel ce primește portofoliul. Cu cât proporția din buget este mai mare, cu atât portofoliul este mai important.

De aceea portofoliul pentru politica comercială (competență exclusivă UE) este mult mai important decât portofoliul pentru politica de sport și tineret (competență marginală). În mod similar, portofoliul pentru agricultură (1/3 din buget) este mai important decât portofoliul pentru muncă chiar dacă competența pentru politica agricolă nu este exclusiv a UE ci împărțită cu statele membre.

+ Obiectivul anunțat ex-ante al RO: „portofoliu’ economic de amploare”.

==> Portofoliul pentru muncă, drepturi sociale și politica de locuire ==> competențe marginale + buget foarte mic + nu este un portofoliu economic de amploare = eșec”, a scris Ghincea.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

33 Comments

    • A fi secătură, fără școală, folosind miciuna și șmecheria nu poți obține mai mult. Ciolacu a stat în genunchi deoarece avea nevoie de CE să accepte deficite mari, pensii speciale, jaloane măsluite din pnnr etc etc.
      Așa sunt tratate secăturile de către CE, iar acasă (Romănia) ce miciuni ne spunea Ciolacul, că vrea un portofoliu economic, numai să tăcem ca să-și numească el un mucegai de psd-st.

      • Personaje de calibrul ciolacilor si ciucilor (adică non-valori), NU POT reprezenta interesele României niciunde în lume !
        Dacă acasă au reușit să manipuleze mare parte a populației, la Bruxelles, Washington, Paris, Londra nu „merg ” minciuna, ipocrizia, impostura !!!
        NU MAI AVEM POLITICIENI DE ANVERGURĂ, cu coloană vertebrală, cu vaste cunoștințe economice, politice, istorice, integri, patrioți care să reprezinte țara !
        Avem doar hoți, mincinoși, păcălici care mizează pe cartea ipocriziei pentru a–și menține privilegiile.
        Și în lume primim ceea ce merităm prin reprezentanții noștri: NIMIC !!!

  1. Nu contează despre ce este, contează un salariu și un ban în plus, din care o parte însemnată ajunge la PSD și o parte de loc neglijabilă ajunge la domnul absolvent de bacalaureat. Ciolacu, zis moldoveanul din Buzău.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

08:26Consilier județean AUR patriot: trei apartamente în Dubai. Are multe alte apartamente, terenuri, spații de producție și ceasuri în țară
21:18Cine va intra în turul II? O analiză incompletă și subiectivă a următoarelor 84 de ore
20:10Candidatul Ponta a luat o pauză de la campania electorală ca să joace golf în Dubai. A avut și o scuză: un eveniment la care a fost speaker
18:34Cotele la pariuri politice: vezi cine crede în șansele lui Ciucă și Lasconi, și cine în Simion
14:27Un ziarist i-a spus premierului Ciolacu că minte: „Mințiți constant, domnule prim ministru”
13:48FOTO Milioane de scrisori electorale de la Ciolacu, trimise cu „fantomele” Poștei: plicurile nu conțin nici o ștampilă a companiei de stat
11:41Piedone recunoaște că a vorbit cu Simion, dar spune că n-a înjurat, de vină este inteligența artificială. Ciolacu, reacție agresivă, dar nu neagă informația
10:59Performanța lui Ciolacu la fonduri europene: zero – PNRR, 0,92% – fonduri structurale. Siegfried Mureșan: „România, locul 19 din 27”
10:26Infecțiile sezoniere, greu de ucis. Care sunt metodele de a rări episoadele virale
10:06Autostrada A8: de ce nu au început lucrările pe cele două segmente pentru care contractele au fost atribuite de jumătate de an
10:00EXCLUSIV Ce arată sondajele realizate zilnic de AtlasIntel în mediul urban: bătălie la sânge pe locul II, Ciucă și Georgescu – pe trend de creștere
09:52Procuror-șef, la volan cu 400 ml de pălincă și o bere la bord. Testul a arătat o alcoolemie de 4,19‰
22:07Ministerul Muncii a rămas deja fără bani de pensii, așa că scoate sute de milioane de euro din rezerva bugetară
21:50Promovarea mesajului că Ciolacu ar fi vorbit cu Trump, plătită din bani publici. Premierul îi face campanie electorală șefului PSD
21:31Români traficați în Franța pentru muncă în condiții nedemne în podgorii care produc vinuri de sute de euro sticla