/

FOTO Cât timp David Popovici e la Paris, bazinul de la „Lia Manoliu” mai îmbătrânește puțin, mai adună niște rugină și moloz din caldarâmul spart dimprejur. Dar copiii continuă să înoate

Bazinul catastrofal al unui campion olimpic
Bazinul catastrofal al unui campion olimpic (sursa: Petru Zoltan)

Bazinul catastrofal al unui campion olimpic: David Popovici, medaliat cu aur și bronz la Jocurile Olimpice de la Paris, a atras atenția public asupra stării dezastruoase în care se află bazinul de înot „Lia Manoliu”, acolo unde s-a antrenat să devină campion olimpic.

Citește și: Rentă viageră de 21.000 de lei lunar pentru David Popovici, după retragerea din activitate, din partea statului. Suma nu se oferă automat, sportivul trebuie să o ceară

Un bazin de înot, bun de o bălăceală de vară, nu pentru sportivii de performanță care se antrenează continuu pentru a obține cele mai bune rezultate la nivel internațional.

La scurt timp după câștigarea medaliei de aur, politicienii români, în frunte cu președintele Klaus Iohannis și premierul Marcel Ciolacu, s-au înghesuit să-l felicite pe tânărul sportiv de aproape 20 de ani. Liderul PSD s-a lăudat că a discutat despre înot chiar și la întâlnirea de taină pe care a avut-o cu Mircea Geoană și Victor Ponta.

Însă David Popovici le-a cerut politicienilor după câștigarea medaliei de bronz să investească mai mult în sport pentru o României educată și sănătoasă.

Părinții, nelipsiți

A doua zi după ce David Popovici a câștigat medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Paris, porțile verzi, vechi și pe alocuri ruginite ale bazinului de înot „Lia Manoliu” erau larg deschise.

Citește și: Criticile lui David Popovici către politicieni, inexistente pe site-ul TVR 1. TVR Info a realizat interviul, dar titlul este „mesaj pentru decidenți”

În dreapta lor se află o terasă abandonată.

Iar în stânga, pe niște bănci, se aflau joi la prânz câteva grupuri de părinți.

Pe gardul intermediar, lângă cabina paznicilor, era lipit un anunț cu tarifele pentru cei care doresc să urmeze cursurile de înot.

400 de lei, 12 ședințe de înot, indiferent de vârstă. Cei care optează pentru un abonament de o lună de zile trebuie să scoată din buzunar 700 de lei.

O femeie, mamă a doi băieți, le povestea reporterilor de la o televiziune că o costă peste 2.000 de lei lunar doar pentru antrenamentul copiilor.

Bazinul catastrofal al unui campion olimpic

Bazinul de înot se află între sala de gimnastică și sala de atletism „Ioan Soter”. Betonul din jurul bazinului arată ca după război.

Piatra spartă și roasă de intemperii te întâmpină încă de la intrarea principală.

În dreapta și în stânga se află câte o tribună cu scaune vopsite în albastru, iar în fața bazinului, sub tabelă, se află încă două rânduri de scaune.

Tribuna principală are în față un stâlp pe care tronează un cronometru blocat în negura vremii. Un altul, care funcționează, a fost montat pe cabina de lângă tribună.

Un loc care pare părăsit

În celălalt capăt al bazinului se află birourile administrative și câteva vestiare pentru sportivi.

Dar adevăratul dezastru se află ascuns printre arbori, în spatele birourilor. Acolo se află bazinul de înot acoperit, între zidurile unei clădiri cu tencuiala căzută și geamurile sparte.

O clădire emblematică care simbolizează decadența sportului românesc și incompetența politicienilor care au abandonat investițiile în educația sportivă.

Bazinul acoperit este ascuns în spatele unor arbori falnici, care la rândul lor sunt încojurați de un gard acoperit cu o folie verde. Pe principiul „afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul”.

Imagini de la bazinul „Lia Manoliu” (sursa: Petru Zoltan)

„Sunt promisiuni de atâta timp”

David Popovici a povestit calvarul pe care trebuie să îl îndure la bazinul de înot „Lia Manoliu” pe timpul iernii, atunci când acesta este acoperit cu un balon.

„Sportul poate fi unul dintre cei mai buni ambasadori ai ţării. Şi nu este de ajuns doar să vorbesc despre asta, pentru că sunt în lumina reflectoarelor şi toată lumea mă ascultă, pentru că oamenii de la conducere ştiu treaba asta, ci trebuie să punem şi presiune.

OK, e campion olimpic, medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice, dar eu în timpul iernii, când e frig, la <Lia Manoliu> se pune un balon în care în trei minute te sufoci. Eh, noi acolo ne antrenăm, pentru că acela e bazinul din interior de la <Lia Manoliu>.

Sunt promisiuni de atâta timp, de atâţia ani, cum e şi cu patinoarul acela, cum sunt şi alte bazine, şi alte arene. Avem destule stadioane, dar bazine, săli pentru sporturi, mai greu”, a declarat David Popovici pentru Televiziunea Română.

„De ce să nu avem mai mulţi olimpici?”

Proaspătul campion olimpic a mai spus că este invidios pe delegațiile sportive ale altor țări care au venit cu „o tonă de inși”, în contextul în care România a avut trei sportivi la înot.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

„De ce să nu avem mai mulţi olimpici? Ar trebui investit mai mult în sport şi investit cu cap, chiar trebuie să facem ceva şi eu îmi voi face partea.

Nu ştiu în momentul ăsta ce înseamnă asta, dar voi avea tot timpul să mă gândesc şi asta este o misiune mult mai importantă pentru mine şi pentru sport, decât să înot patru lungimi de bazin şi să bag mâna în faţă şi să iau aur.

Da, e impresionant, tare, ne-am distrat, ne-am bucurat, dar nu e vorba despre asta. Este vorba despre a face o diferenţă şi eu voi face tot posibilul”, a mai spus David Popovici.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

21:41Paleologu, critici dure către USR: „Prostia de partid a prevalat, Lasconi a picat testul capacității de a depăși tribalismul”
20:58Concursul „Pasărea Anului”, organizat în Noua Zeelandă, are drept câștigător un pinguin: Hoiho cel cu ochii galbeni
20:48„Jignire” pentru Ciolacu: Buzăul face parte din Moldova, cel puțin din punct de vedere seismic. Directorul Institutului pentru Fizica Pământului: Cutremurul din Buzău face parte din activitatea seismică normală a zonei Vrancea
20:40Înregistrările cu patroni făcute pe ascuns de angajați pot fi folosite în litigii de muncă, a decis Înalta Curte
20:34Boris îneacă Europa: furtuna excepțională abătută asupra Europei Centrale și de Est aduce noi inundații de amploare
20:28Femeile care nu poartă văl nu vor mai fi „deranjate” de poliția moravurilor, promite noul președinte iranian
20:22Cutremur de 5,4 grade în județul Buzău, resimțit și la București, dar și în Republica Moldova
19:19EXCLUSIV Aflat în vizorul DNA pentru relația cu generalul Dumitru Dumbravă (ex-SRI), afaceristul Tufan vinde terenuri de 4,8 milioane de euro și sponsorizează un partid cu 750.000 lei
17:42Antena 3 susține că Klaus Iohannis ar putea candida la Senat, pentru PNL. Liberalii neagă: „Nu s-a discutat în PNL acest lucru”
17:36Moscova amenință ONU și Crucea Roșie: Să nu accepte invitația Ucrainei de a se deplasa în Kursk
17:29Ce problemă mai are Trump: Taylor Swift. Candidatul republican a scris că o „URĂȘTE” pe artistă
17:22Germania a suspendat Schengen-ul terestru de luni, 16 septembrie. Controalele la frontieră, valabile șase luni
17:20România, țara din UE cu cel mai mare procent al persoanelor suferind de sărăcie severă – Eurostat
17:16Deputata Raisa Enachi susține că a fost bătută în propriul birou de consilieri AUR, de față cu polițiști locali. Enachi a intrat în Parlament pe lista AUR, dar a părăsit partidul
17:10Cât dă social-democratul Ciolacu pentru un decedat în inundații: 10.000 de lei