/

EXCLUSIV Adrian Curaj, „baronul” fondurilor din cercetare, în conflict grav de interese: câștigă sute de mii de lei din proiecte finanțate de UEFISCDI, instituția pe care o conduce

Adrian Curaj, în conflict de interese
Adrian Curaj, în conflict de interese (sursa: Inquam Photos/George Călin)

Adrian Curaj, în conflict de interese: câștigă sub 75.000 de lei pe an din funcția de director general al UEFISCDI, dar încasează de aproape cinci ori mai mult din proiecte finanțe de UEFISCDI.

Salariu de 6.000 de lei

Potrivit declarației de avere depuse în iunie a.c., Adrian Curaj câștigă anual de la UEFISCDI (Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării), ca director general, 74.264 de lei.

Citește și: Șmecheria lui Curaj, acolitul Ecaterinei Andronescu și al lui Sorin Cîmpeanu: eliminarea unui banal filtru de nume distruge proiecte de cercetare de zeci de milioane EUR

Adică puțin peste 6.000 de lei lunar.

Un mizilic, având în vedere că cel mai recent program al UEFISCDI, CoEx, are un buget de 320 de milioane de euro.

Dar Curaj are un atu în mânecă: semnează ca director pentru finanțări pe care le ia tot el, ca cercetător, specialist, participant în proiecte etc.

Proiecte de 255.650 de lei

În declarația de avere depusă anul acesta, de exemplu, Adrian Curaj a menționat suma de 255.650 lei ca fiind încasată din „Proiecte cu finanțare europeană”.

Există o singură problemă: aceste proiecte sunt gestionate de UEFISCDI, instituție al cărei director general este chiar Curaj.

Curaj, șeful UEFISCDI, bani din proiecte ale UEFISCDI (sursa: integritate.eu)

Bani și printr-o asociație

O altă sumă, de 82.524 lei, a fost declarată de șeful UEFISCDI ca fiind încasată pentru „Implementare proiecte” de la Asociația Institutul de Prospectivă (AIP).

Curaj, sumă mare de la Prospectivă (sursa: integritate.eu)

Această asociație, în care Curaj este membru, este implicată într-un proiect (cu durata de trei ani) al cărei coordonator este tot UEFISCDI, după cum arată chiar site-ul AIP.

Șeful UEFISCDI dă bani unei asociații a șefului UEFISCDI (sursa: prospectiva.ro)

Numai în 2023, deci (declarația de avere depusă în 2024 menționând date pentru anul financiar 2023), Adrian Curaj a încasat peste 338.000 de lei din proiecte finanțate de instituția pe care o conduce.

Adrian Curaj, în conflict de interese

Dar Curaj se află în conflict de interese de foarte mulți ani.

„Adrian Curaj a coordonat ca manager sau a activat ca expert în mai multe proiecte finanțate de Uniunea Europeană și implementate în România chiar de instituția pe care o conducea – UEFISCDI (UEFISCSU), fiind plătit în același timp pentru munca sa la proiecte, din bani europeni, dar încasând și salariul de director al instituției, de la stat”, scria Gândul în 2016.

Publicația identifica atunci 18 astfel de proiecte internaționale, în care UEFISCDI și Adrian Curaj au participat.

Inestimabilă experiență internațională a șefului UEFISCDI

Explicația lui Adrian Curaj pentru acest cumul de poziții, transmisă prin intermediul biroului de presă al Ministerului Educației, era atunci că totul se datorează experienței și expertizei sale, mai nota publicația citată:

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

„Prin prisma experienței și a expertizei pe care le deține, Adrian Curaj a luat parte în mod direct, în calitate de expert sau coordonator, în scrierea și implementarea mai multor proiecte, fără a beneficia întotdeauna de remunerație.

De altfel, prezența instituției în aceste proiecte internaționale se datorează prestigiului UEFISCDI la nivel internațional și a recunoașterii de care se bucură expertiza domniei sale în mediile internaționale”.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

12 comentarii

  1. Normal că nu vrea să iasă la pensie. N-o fi niciun director din instituție suficient de „competent” ca să-l înlocuiască.

  2. Justificarea lui este exact ca cea a candidatului comun PNL-PSD la primaria capitalei, doctorul Cîrstoiu. Nu contează că e conflict de interese, pentru că el e un specialist prea bun ca să i se aplice legea. Cîrstoiu zicea că dacă îl cheamă un coleg la o operație care îl pune în incompatibilitate nu poate să nu meargă, că rămâne pacientul neoperat. Dacă îl cheamă un coleg pe Curaj să participe la un proiect în conflict de interese el nu poate să refuze, că rămâne proiectul fără un mare specialist de neînlocuit care să buzunarizeze banii de la stat pe care îi alocă chiar de instituția pe care el o conduce. Așa integritate mai rar. Are avere, pentru că e integru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

21:41Paleologu, critici dure către USR: „Prostia de partid a prevalat, Lasconi a picat testul capacității de a depăși tribalismul”
20:58Concursul „Pasărea Anului”, organizat în Noua Zeelandă, are drept câștigător un pinguin: Hoiho cel cu ochii galbeni
20:48„Jignire” pentru Ciolacu: Buzăul face parte din Moldova, cel puțin din punct de vedere seismic. Directorul Institutului pentru Fizica Pământului: Cutremurul din Buzău face parte din activitatea seismică normală a zonei Vrancea
20:40Înregistrările cu patroni făcute pe ascuns de angajați pot fi folosite în litigii de muncă, a decis Înalta Curte
20:34Boris îneacă Europa: furtuna excepțională abătută asupra Europei Centrale și de Est aduce noi inundații de amploare
20:28Femeile care nu poartă văl nu vor mai fi „deranjate” de poliția moravurilor, promite noul președinte iranian
20:22Cutremur de 5,4 grade în județul Buzău, resimțit și la București, dar și în Republica Moldova
19:19EXCLUSIV Aflat în vizorul DNA pentru relația cu generalul Dumitru Dumbravă (ex-SRI), afaceristul Tufan vinde terenuri de 4,8 milioane de euro și sponsorizează un partid cu 750.000 lei
17:42Antena 3 susține că Klaus Iohannis ar putea candida la Senat, pentru PNL. Liberalii neagă: „Nu s-a discutat în PNL acest lucru”
17:36Moscova amenință ONU și Crucea Roșie: Să nu accepte invitația Ucrainei de a se deplasa în Kursk
17:29Ce problemă mai are Trump: Taylor Swift. Candidatul republican a scris că o „URĂȘTE” pe artistă
17:22Germania a suspendat Schengen-ul terestru de luni, 16 septembrie. Controalele la frontieră, valabile șase luni
17:20România, țara din UE cu cel mai mare procent al persoanelor suferind de sărăcie severă – Eurostat
17:16Deputata Raisa Enachi susține că a fost bătută în propriul birou de consilieri AUR, de față cu polițiști locali. Enachi a intrat în Parlament pe lista AUR, dar a părăsit partidul
17:10Cât dă social-democratul Ciolacu pentru un decedat în inundații: 10.000 de lei