/

Colegiul Medicilor, atac neobișnuit de dur după tăierea bugetului alocat Sănătății de guvernul Ciolacu: reducere cu 38% a fondurilor pentru medicii de familie, cu 50% pentru stomatologie

Colegiul Medicilor, atac neobișnuit de dur după tăierea bugetului alocat Sănătății Foto: Facebook

Colegiul Medicilor din România (CMR) a lansat un atac neobișnuit de dur la tăierea bugetului alocat Sănătății de guvernul Ciolacu: organizația indică o reducere cu 38% a fondurilor pentru medicii de familie, cu 50% pentru stomatologie și cu 27% a ambulatoriului de specialitate.

Citește și: VIDEO EXCLUSIV Liderul AUR, George Simion, huiduit de fermieri: „Ai venit acu’, la cules de voturi?”

Colegiul arată că bugetul alocat Sănătății a crescut pentru a acoperi majorările de salarii și finanțarea măsurilor cuprinse în Planul Național de Redresare și Reziliență.

Colegiul Medicilor, atac dur după tăierea bugetului alocat Sănătății

„Colegiul Medicilor din România împărtășește preocuparea generală pentru situația critică în care se află sistemul de sănătate și, în contextul amplu al problemelor existente, atragem atenția asupra consecințelor scăderii bugetului pentru serviciile medicale.

Deși, în ansamblu, bugetul alocat Sănătății în 2024 este mai mare, în comparație cu execuția precedentă, resursele financiare prevăzute reflectă o reducere a fondurilor disponibile pentru sectoare vitale: medicina de familie, ambulatoriul de specialitate și stomatologie. Mai exact, creșterea se referă la totalul cheltuielilor sistemului, inclusiv creșterea salariilor și la finanțarea măsurilor cuprinse în Planul Național de Redresare și Reziliență.

Astfel, încadrarea în limitele bugetare stabilite va fi realizată prin scăderea valorii punctelor sau a veniturilor finale, preponderent în segmentele precizate.

Această scădere este evidențiată în mesajul transmis astăzi de Casa Națională de Sănătate: pentru punctul per capita, se stabilește valoarea de 7,7 lei, pentru punctul pe serviciu medical în asistența medicală primară, 6,2 lei, iar pentru punctul pe serviciu medical în asistența medicală ambulatorie de specialitate, 3,3 lei.

Această situație are consecințe grave asupra îndeplinirii nevoilor de îngrijiri medicale ale populației”, se arată în comunicatul CMR.

Grafic: CMR

CMR cere să fie consultat

Colegiul mai cere:

  • „Colegiul Medicilor din România susține necesitatea unei reforme structurale a sistemului de sănătate, temă ce revine periodic în discuție, însă fără să se înregistreze un progres real”
  • „Din punct de vedere teroretic, plata pe baza performanței și a serviciilor prestate ar putea contribui la îmbunătățirea calității îngrijirii medicale, la fel cum o poate face în orice alt domeniu, nu doar în sănătate. În mod similar reformei structurale, fără existența unui plan coerent și asumat de către autorități, afirmațiile potrivit cărora «fiecare angajare trebuie să se reflecte, în mod concret, în servicii mai bune pentru pacienți, un plus de empatie și de responsabilitate», respectiv «bani avem, dar corect este să-i plătim mai bine pe medicii care muncesc serios» pot conduce la demotivarea corpului medical, colegii noștri fiind nevoiți să depună constant eforturi pentru a-și desfășura activitatea, într-un context tot mai nefavorabil”

Guvernul Ciolacu a tăiat cu 25% finanțarea medicilor de familie pentru anul 2024, arată un comunicat al Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF). În comunicat se mai arată că medicilor de familie li s-au decontat doar 40% din sumele datorate pentru noiembrie 2023.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

1 Comentariu

  1. Să se gândească că rămân fără bani tocmai fiindcă prescriu medicamente care nu ajută. Banii lor au mers la industria farma. În antifebrile (când se știe că febră ajută în lupta cu boala) sau altele gen fixotide (care inhibă sistemul imunitar dar – vezi Doamne – ia tusea ca prin minune). Ar mai fi inhibitoarele de aciditate care te fac să te simți bine dar nu rezolvă infecția din stomac și multe, multe altele. Majoritatea ați fost prescriptori nu doctori! Câți aveți microscop in cabinet? Veterinarii au! Voi nu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

19:01Primarul pesedist care-l adula pe Ceaușescu a comis un accident și a fugit de la fața locului
13:17Fotografie virală: la o oră după pelerinajul cu sute de mii de participanți de la Șumuleu Ciuc, câmpia era curată, „nici o batistă aruncată”
12:37Veto la legea putinistă a „influenței străine” din partea președintei georgiene, Salome Zurabişvili. Partidul aflat la putere, însă, poate vota definitiv legea care „omoară” societatea civilă
12:36Băsescu: „Eu cred că va câștiga și Clotilde la Sectorul 1. Femeia asta a avut curaj să oprească dezmățul de la salubrizare”
12:24Urs împușcat mortal la Oituz după ce a atacat echipa de intervenție venită să-l elibereze dintr-un gard de sârmă
10:21Ciolacu, tur de forță în județele Moldovei, pentru a repara mojicia referitoare la „jignirea” că ar fi moldovean. Șeful PSD a spus că cele mai multe investiții publice recente sunt în regiune
18:14Numărul uriaș al sporurilor și salariile mari de care beneficiază angajații Guvernului, care azi cer majorări și fac grevă japoneză. În ultimii ani, personalul Executivului a crescut cu 50%
13:55Potop de vouchere peste angajații excelent plătiți ai companiei de stat care nu a construit nici un kilometru de autostradă
12:59FOTO Coloana premierului Ciolacu, blocată în trafic la Podu Iloaiei, unde ambuteiajele se formează permanent, iar CNAIR tergiversează aplicarea soluției, care există
12:32Piedone, atacuri în serie la „Firea Pandele”: „A făcut 20 de companii, a cheltuit banii, a îndatorat Bucureștiul și a plecat!”. El cere să se voteze împotriva „lenei și incompetenței”
11:40DNA nu a început urmărirea penală față de Nicușor Dan, cum fals a afirmat candidatul AUR la Primăria București
09:41De ce și-a ucis un polițist mama: „Bea și mă bătea când eram mic”. Culmea, a cerut o pedeapsă mai mică pentru că era om al legii
09:27Un ONG a vrut să finanțeze cu peste 200.000 de euro construcția unei pasarele pietonale. Primăria a avut nevoie de doi ani și jumătate pentru a emite autorizație. A fost prea târziu: costul se dublase
21:14Pentru judecătoarea Stoicescu, cei care cer abrogarea pensiilor speciale vor „câte un BMW, ca să ajungă la toţi, examene luate de toate loazele şi să se vindece mătuşa de bătături”
17:29După ce a decis să facă metrou până la ea acasă, în Voluntari, Firea promite și un aeroport nou. Proiect comun cu primarul Băluță, deși edilii nu au nici o competență