/

Demisii și demiteri inutile la vârful instituțiilor care puteau opri ororile din azile: nimeni nu explică „orbirea” celor care au controlat centrele unde bătrânii erau torturați

Controalele din azile, făcute de orbi
Controalele din azile, făcute de orbi (sursa: Facebook/Gabriela Firea)

Controalele din azile, făcute de orbi. Mihai Tomescu și Adela Crăciun, șefii Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanele cu Dizabilități, au fost demiși din funcții în urma scandalului legat de azilele terorii, în care aproape 100 de bătrâni au fost maltratați și jefuiți. Ministrul Muncii a demis-o și pe Cristina Elena Anton, șefa Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

Teodor Gabriel Negulescu, șeful Direcției de Sănătate Publică Ilfov, și-a dat demisia din funcție pentru că inspectorii din subordinea sa „nu au găsit nimic” în neregulă la azile groazei.

Controalele din azile, făcute de orbi

Marcel Ciolacu, premierul României și șeful PSD, a cerut demisii în scandalul legat de azilele terorii în care aproape 100 de bătrâni au fost bătuți, umiliți și jefuiți de două grupări de crimă organizată care primeau bani de la stat pentru a avea grijă de ei. Mai mult, Ciolacu a recunoscut de la tribuna Palatului Victoria că în acest caz este vorba de un „sistem corupt și inert”. Sistem care funcționează în subordinea sa.

„Vreau să fiu foarte clar, nu am nicio milă pentru ticăloșii care au creat aceste azile ale groazei, iar faptul că așa ceva a fost posibil ne arată un singur lucru: avem de-a face cu o problemă de fond, o problemă de sistem, un sistem corupt și inert. Acesta este adevărul”, a spus premierul Marcel Ciolacu.

Tot premierul a arătat că aceste persoane neajutorate au fost efectiv jefuite. „În afară de tratamentul la care au supus aceste persoane, le-au furat și bunurile, și casele, și pensiile”, a declarat șeful guvernului.

„O persoană demnă și un profesionist”

În urma scandalului legat de azilele de bătrâni, Mihai Tomescu și Adela Crăciun, președintele, respectiv vicepreședintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanele cu Dizabilități (ANPDPD), au fost demiși de premierul Marcel Ciolacu.

Mihai Tomescu a scris pe contul său de Facebook că se consideră „o persoană demnă și un profesionist” și nu vrea să comenteze această decizie.

„Pentru mine această funcție nu a reprezentat o sinecură și nu am o miză politică. Tot ceea ce am făcut a fost să mă pun în sprijinul persoanelor cu dizabilități și să repun pe picioare o instituție care a pătimit atat de mult de-a lungul anilor. (…)

Citește și: DOCUMENT Pandele a mințit: Direcția de Asistență Socială Voluntari a făcut anchetă socială la unul din azilurile groazei. Direcția e în subordinea primarului, care știa de centre

Legat de situația tragică și cele petrecute în serviciile sociale apărute în spațiul public zilele acestea, doresc să vă spun că monștrii care au avut aceste comportamente față de persoanele cu dizabilități trebuie să suporte consecințele legii. Vă asigur însă că toate acțiunile noastre de control și monitorizare au fost realizate cu profesionalism și de echipe formate din oameni de înaltă calitate morală”, a spus Mihai Tomescu.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a decis să o demită pe Cristina Elena Anton din funcția de director general al Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială.

Rafila pomenește protecția politică

Ministrul Sănătății, pesedistul Alexandru Rafia, a spus duminică seara la B1 TV că e greu de crezut ca cele două grupări de crimă organizată care exploatau bătrânii în căminele private, finanţate din fonduri publice, să nu fi avut protecţie din partea unor politicieni.

Mai mult, a susținut că inspectorii de sănătate publică din Ilfov au făcut controale la căminele în care persoanele vârstnice erau maltratate, dar că nu au constatat că acolo ar fi probleme. Cu toate că „condiţiile igienico-sanitare sunt oarecum legate şi de modul de acordare a îngirjirii acestor persoane”.

Citește și: EXCLUSIV Azilul ororilor din Voluntari nu era conectat la canalizare: apele menajere uzate erau deversate pe stradă. Societatea de apă din Voluntari, deținută de Primărie, era la curent

„Am cerut un raport ţintit pe judeţul Ilfov, pentru că acolo au fost acum problemele – aceste centre au fost verificate în cursul acestui an, nu au găsit nimic. Mâine o să îl chem pe domnul director de la Direcţia de Sănătate Publică Ilfov să discutăm despre aceste lucruri”, a mai spus ministrul Rafila.

La câteva ore distanță de la declarațiile făcute de ministrul Alexandru Rafila, Teodor Gabriel Negulescu, șeful Direcției de Sănătate Publică Ilfov, și-a dat demisia.

Subordonatul ministrului Rafila, directorul Teodor Gabriel Negulescu a spus că el și-a „făcut datoria”. Adică a făcut controale și a dat șapte amenzi conducerii azilelor.

Suspendare la Sectorul 3

Primăria Sectorului 3, prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), a fost unul dintre finanțatorii azilelor terorii. Mihaela Ungureanu, șefa DGASPC Sector 3, s-a suspendat din funcție în urma anchetei DIICOT.

„Până la finalizarea anchetei și lămurirea situației, am aprobat azi cererea de suspendare din funcție a directorului Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 3.

Susținem cu toată deschiderea și transparența demersurile organelor de anchetă pe tot ceea ce privește activitatea DGASPC S3 și modul în care instituția și-a respectat îndatoririle”, a anunțat primarul Robert Negoiță, pe contul său de Facebook.

Acuzațiile DIICOT

Procurorii DIICOT au anunțat la începutul lunii destructurarea a două grupări de crimă organizată care administrau în regim privat azile pentru bătrâni ale căror servicii medicale erau decontate de către statul român. Conform comunicatului de presă emis de DIICOT, cei care aveau obligația de a îngriji bătrânii îi exploatau.

„Exploatarea persoanelor vătămate, persoane vârstnice sau aflate în incapacitatea de a se îngriji singure, a fost realizată prin supunerea la tratamente inumane ori degradante, prin exploatarea muncii neremunerate, prin constrângere și exercitarea de acte de violență fizică, prin lipsirea de hrană suficientă și adecvată nutrițional, prin lipsa sau neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, prin lipsa îngrijirii și asigurarea igienei beneficiarilor care nu aveau capacitatea fizică și/sau psihică de autoîngrijire”, spun procurorii DIICOT.

Frații Godei, arestați

În acest dosar au fost arestați preventiv pentru 30 de zile Ștefan Godei, fost vicepreședinte al TSD Ilfov și administratorul unuia dintre cele două centre din Voluntari și Afumați pentru persoane vârstnice sau cu dizabilități care aparțin Asociației „Sfântul Gabriel cel Viteaz”, dar și fratele său, Dan Godei, coordonatorul unui alt centru pentru vârstnici al aceleiași asociații.

Citește și: EXCLUSIV Ștefan Godei, administratorul arestat al unui azil în care bătrânii erau abuzați, era șoferul mașinii Audi B 01 PMB în mandatul Gabrielei Firea. Circula pe linia de tramvai separată cu garduri

Polițistul pensionar Ovidiu Dumitra a fost și el arestat preventiv, tot pentru 30 de zile. El este soțul Cristinei Dumitra, cea care administra Centrul de Îngrijire și Asistență Casa Maria SRL. Ulterior, a administrat House Grandma Anastasia’s SRL.

Totodată, a fost arestat preventiv și Andrei Răzvan Țicu, șef serviciu în cadrul Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

3 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

20:56Viața premierului slovac împușcat nu mai este în pericol, însă starea sa este gravă iar Robert Fico rămâne la terapie intensivă
19:52Cine este președintele iranian Raisi, al cărui elicopter s-a prăbușit azi: „judecător” al unor tribunale excepționale care au condamnat mii de oameni la moarte, inclusiv adolescenți
19:01Primarul pesedist care-l adula pe Ceaușescu a comis un accident și a fugit de la fața locului
13:17Fotografie virală: la o oră după pelerinajul cu sute de mii de participanți de la Șumuleu Ciuc, câmpia era curată, „nici o batistă aruncată”
12:37Veto la legea putinistă a „influenței străine” din partea președintei georgiene, Salome Zurabişvili. Partidul aflat la putere, însă, poate vota definitiv legea care „omoară” societatea civilă
12:36Băsescu: „Eu cred că va câștiga și Clotilde la Sectorul 1. Femeia asta a avut curaj să oprească dezmățul de la salubrizare”
12:24Urs împușcat mortal la Oituz după ce a atacat echipa de intervenție venită să-l elibereze dintr-un gard de sârmă
10:21Ciolacu, tur de forță în județele Moldovei, pentru a repara mojicia referitoare la „jignirea” că ar fi moldovean. Șeful PSD a spus că cele mai multe investiții publice recente sunt în regiune
18:14Numărul uriaș al sporurilor și salariile mari de care beneficiază angajații Guvernului, care azi cer majorări și fac grevă japoneză. În ultimii ani, personalul Executivului a crescut cu 50%
13:55Potop de vouchere peste angajații excelent plătiți ai companiei de stat care nu a construit nici un kilometru de autostradă
12:59FOTO Coloana premierului Ciolacu, blocată în trafic la Podu Iloaiei, unde ambuteiajele se formează permanent, iar CNAIR tergiversează aplicarea soluției, care există
12:32Piedone, atacuri în serie la „Firea Pandele”: „A făcut 20 de companii, a cheltuit banii, a îndatorat Bucureștiul și a plecat!”. El cere să se voteze împotriva „lenei și incompetenței”
11:40DNA nu a început urmărirea penală față de Nicușor Dan, cum fals a afirmat candidatul AUR la Primăria București
09:41De ce și-a ucis un polițist mama: „Bea și mă bătea când eram mic”. Culmea, a cerut o pedeapsă mai mică pentru că era om al legii
09:27Un ONG a vrut să finanțeze cu peste 200.000 de euro construcția unei pasarele pietonale. Primăria a avut nevoie de doi ani și jumătate pentru a emite autorizație. A fost prea târziu: costul se dublase