O treime din incendiile de vegetaţie din America de Nord sunt cauzate de energiile fosile, arată un studiu publicat joi în revista ştiinţifică Environmental Research Letters, informează AFP.
Incendiile care devastează vestul Statelor Unite şi sud-vestul Canadei s-au agravat în ultimele decenii, a declarat principala autoare a studiului, Kristina Dahl, membră în Union of Concerned Scientists, o organizaţie non-profit a unor oameni de ştiinţă, cu sediul în Cambridge, Massachusetts. Incendiile se propagă cu o intensitate mai mare, distrug zone mai vaste, ajung la altitudini mai ridicate şi durează mai multe anotimpuri, notează Agerpres.
Incendiile de vegetaţie, cauzate de energiile fosile
Până acum, publicul general şi-a asumat costul lucrărilor de reconstrucţie şi pe cel al protecţiei împotriva noii normalităţi care a devenit riscul de incendiu şi „acesta este motivul pentru care noi am dorit să înţelegem mai bine rolul jucat de emisiile marilor companii din industria energiilor fosile” în această evoluţie, a continuat coordonatoarea studiului.
„Am vrut să evidenţiem rolul lor, pentru ca ele să îşi asume o poarte din responsabilitate pentru costul” incendiilor şi al repercusiunilor lor, a adăugat Kristina Dahl. Cercetătorii au combinat date obţinute din observaţii şi modele climatologice pentru a stabili în ce măsură emisiile de dioxid de carbon şi de metan provenite de la cei mai mari 88 de producători de energii fosile – precum ExxonMobil, BP, Chevron şi Shell – au contribuit la seceta atmosferică.
Acea creştere a temperaturilor a agravat cu 11% deficitul de presiune al vaporilor de apă din atmosfera din vestul Statelor Unite. Un deficit ridicat al presiunii vaporilor de apă înseamnă că aerul ambiant absoarbe mai multe picături de apă emise de plante şi soluri în timpul fotosintezei, ceea ce le usucă şi face vegetaţia să devină mai vulnerabilă la incendii. Potrivit studiilor recente, cu cât deficitul de vapori de apă creşte, cu atât zonele devastate de incendii sunt mai extinse.
Potrivit Union of Concerned Scientists, distrugerea a 8 milioane de hectare de terenuri de incendiile de pădure din vestul Statelor Unite şi sud-vestul Canadei – reprezentând suprafaţa Republicii Cehe – a fost astfel cauzată de cei mai mari producători de energii fosile şi de ciment. Suprafaţa menţionată reprezintă 37% din totalul zonelor distruse complet de incendii de pădure în vestul Americii de Nord între 1986 şi 2021.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.