Cum construiește statul român spitale noi: la Botoșani, o construcție nouă, finalizată de doi ani, nu poate fi recepționată urmare a erorilor majore.
Este vorba de Spitalul de Boli Cronice şi Îngrijiri Paliative din Botoşani, unde CNI – companie de stat – nu semnează recepția, datorită problemelor descoperite. Valoarea investiţiei este de 15,6 milioane de lei, iar banii au venit de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin Compania Naţională de Investiţii. Spitalul ar urma să fie subordonat Consiliului Local Botoșani.
Lucrările au început în noiembrie 2016.
Cum construiește statul român spitale noi
Iată lista reparațiilor necesare la spital, potrivit Monitorului de Botoșani:
- Geamurile simple pe care le are spitalul la casa scării ar trebui înlocuite cu geamuri armate.
- Este necesară montarea de dispozitive automate pentru închiderea ușilor
- Verificarea instalațiilor de stingere a incendiilor cu hidranți și instalația de detectare – semnalizare incendiu, verificarea instalațiilor de gaze medicale și punerea în funcțiune, de către o persoană autorizată, efectuarea de probe ale instalațiilor și punerea în funcțiune a acestora.
Reparațiile ar costa doar 320.000 de lei.
Primarul: constructorul este în faliment
Cosmin Andrei, primarul orașului Botoșani a explicat, pentru Kanal D: „Constructorul este în faliment în acest moment, iar în urma discuțiilor cu lichidatorul judiciar s-a ajuns la concluzia că trebuie reluate licitații pentru rezolvarea problemelor. La prima licitație s-a prezentat un singur ofertant care a oferit o sumă mai mare decât cea disponibilă pentru remedierea neconformităților și în acest moment se desfășoară cea de-a doua licitație pentru a rezolva problemele de acolo. După ce vor fi finalizate lucrările, așa cum au fost detaliate în documentațiile tehnice, acest spital va trece în administrarea Consiliului Local și a Spitalulul de Recuperare, urmând ca noi să facem toate diligențele cu personalul și dotările suplimentare pentru a fi funcțional. Pe scurt, spitalul este încă în construcție la CNI pentru rezolvarea neconformităților”.
În plus, presa locală scrie că în județ va fi imposibil de găsit personal specializat în îngrijiri paliative.
„La ora actuală nu există aproape niciun medic sau asistent în judeţ care să aibă cursuri de îngrijiri paliative. Nu orice medic sau asistent poate activa într-un astfel de spital, pentru că şi pacienții care ajung acolo au un anumit statut şi necesită cu totul alte servicii medicale”, a spus un medic din cadrul Spitalului Județean, citat de Monitorul de Botoșani.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.