/

ANALIZĂ Trei atacuri propagandistice împotriva Ucrainei dirijate de Antena 3 „CNN” și preluate de PSD, AUR și Șoșoacă

Trei atacuri propagandistice împotriva Ucrainei dirijate de Antena 3 „CNN” Foto: Captură video

În mai puțin de două luni, cel puțin trei atacuri propagandistice împotriva Ucrainei au fost dirijate de Antena 3 „CNN” și, ulterior, au fost preluate de PSD, AUR și Șoșoacă. În toate cele trei cazuri se poate constata același tipar: atacul este lansat cu multă violență, de obicei în prime time, este preluat de site-uri și televiziuni apropiate PSD, precum și de liderii acestei formațiuni și, brusc, subiectul dispare.

În plus, se poate ușor observa că unele mesaje sunt asemănătoare cu cele ale presei din Ungaria controlată de guvernul Viktor Orban: ele au rolul de a submina susținerea populației pentru cauza ucraineană, la un an de la invadarea acestei țări de către trupele lui Vladimir Putin.

După „dezvăluirile” Antenei 3 „CNN”, de obicei liderii PSD reacționează indignați și cer ministerelor controlate de PNL să rezolve presupusa criză.

Interesant este și faptul că aceste atacuri au apărut, în principal, dar nu numai, la emisiunea „Exces de putere”, moderată de Adrian Ursu și Oana Zamfir, soția unui parlamentar PSD apropiat de familia Firea-Pandele. Un alt deputat susținut de familia Pandele, Daniel Ghiță, este unul din cei mai brutali critici ai lui Zelenski.

Trei atacuri propagandistice împotriva Ucrainei

Primul atac împotriva Ucrainei a pornit de la o temă veche: această țară ar restrânge drepturile minorității române din Bucovina.

Emisiunea „Exces de putere a mediatizat subiectul, iar pe site ea a fost prezentată sub titlul: „Aurica Bojescu, româncă din Cernăuţi, despre limitarea accesului la limba română în şcolile din Ucraina: «Nu putem accepta asta pentru copiii şi şcolile noastre»”.

Subiectul a fost dezbătut și al emisiunea Decisiv: „Scandal uriaș între Ucraina și România înainte de sărbători. Copiii români nu vor putea învăța în limba maternă, în Ucraina”.

În aceeași zi, 23 decembrie, președintele PSD, Marcel Ciolacu, i-a cerut public președintelui Zelenski să „modifice legea recent adoptată care afectează drepturile românilor în Ucraina” – potrivit tot Antenei 3 „CNN”.

„România nu mai trebuie să ajute Ucraina dacă românii din Cernăuți sunt batjocoriți în continuare!”, a reacționat George Simion.

Și Viktor Orban se folosește de problema minorității maghiare din Ucraina pentru a refuza să discute, în cadrul NATO, cu Ucraina.

Ambasada Ucrainei la București a explicat că legea este, de fapt, despre folosirea limbii ruse: „Cu părere de rău, chiar și în condițiile războiului pe scară largă al Federației Ruse împotriva Ucrainei, precum și a sprijinului puternic al Ucrainei din partea autorităților și a poporului român, se difusează mituri cu privire la statul care apără cu prețul vieții cetățenilor săi independența, libertatea și democrația întregii Europe”.

Atacul nr.2

Al doilea atac a fost legat de presupusa oprimare a preoților români din Ucraina. În acest scop, Antena 3 „CNN” și alte posturi au mediatizat declarațiile unui mitropolit de origine română, dar subordonat Bisericii Ortodoxe Ruse, care susține invadarea Ucrainei.

„Drept mulţumire pentru modul în care le-am primit şi găzduit refugiaţii, preşedintele Zelenski s-a gândit că e bine să interzică limba română pentru minoritatea noastră din Ucraina şi să-i prigonească pe preoţii ortodocşi”, a comentat senatoarea Diana Șoșoacă.

Iată cum a abordat Antena 3 „CNN” subiectul:

  • „Patimile preoţilor români din Ucraina. Mărturii tulburătoare: «Nu te poţi ruga nici la Dumnezeu, dormi cu frică în casă»” – emisiunea Sinteza Zilei, moderată de Mihai Gâdea.
  • „Preoți români din Ucraina, acuzați că sunt agenți ai Rusiei | Ei spun că li se fabrică dosare și riscă să fie deportați”.

Subiectul a fost demontat de Patriarhia de la București:  „Preoții comunităților de etnie română din Ucraina nu aparțin de Patriarhia Română / BOR, ci în mod majoritar de Biserica Ortodoxă Ucraineană rămasă în comuniune cu BO Rusă”.

Atacul nr.3

În sfârșit, al treilea caz a fost cel din aceste zile, când Ucraina a fost acuzată că distruge ecosistemul Deltei Dunării, prin lucrări la canalul Bâstroe. Însă ambasada Ucrainei a clarificat subiectul, după ce șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, a discutat cu omologul său de la Kiev, Dmitry Kuleba.

Acest scandal a fost lansat de către ministrul PSD Sorin Grindeanu, lăudat de Antena 3 „CNN” pentru vigilența sa.

Citește și: Demontarea unei manipulări PSD&A3: pe Bâstroe, Ucraina desfășoară lucrările anuale de decolmatare. Ambasada Kievului cere să nu fie alimentată „propaganda rusă”

„Pe canalul Bâstroe au început lucrări de dragare. Imagini exclusive cu vasele ucrainene săpând | Consecințele pot fi dezastruoase pentru Deltă!”, a titrat site-ul Antenei 3 „CNN” , după o dezbatere în emsiunea Exces de putere, moderată de Ursu și Zamfir.

Ambasada Ucrainei a cerut, sâmbătă, „avansarea responsabilă de informații publice pentru a nu prejudicia relațiilor bilaterale și pentru a nu alimenta propaganda rusă”.

Citește și: Încă o emisiune anti-Ucraina la Antena 3 „CNN”: fermierii români ar falimenta „din cauza cerealelor fără taxe din Ucraina”. Plus: acuzații că cerealele din Ucraina sunt modificate genetic

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

4 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

13:28Ciolacu crede că Mihai Tudose, care a fost premierul lui Dragnea, și-a plagiat doctoratul și se lăuda că nu are cont în bancă, ar fi un bun comisar european pe buget-finanțe
13:02Trolling masiv pe Facebook-ul lui Firea: un comentator îi urează să ajungă „unde a fost domnu Piedone”, candidata PSD răspunde „Mulțumesc pentru urările dumneavoastră”
12:12Băsescu explică de ce votează cu Nicușor Dan: „A reușit să lucreze la infrastructura subterană, ceea ce ceilalți primari nu au făcut dintr-un motiv foarte simplu – nu aduce voturi”
18:03DOCUMENT Guvernul a rămas fără bani de salarii: se caută câteva miliarde pentru salarii și drepturile salariale câștigate de magistrați în instanță, plus zece miliarde de lei pentru pensii
16:27Iubita lui Sorin Oprescu a pierdut procesul cu Cătălin Cîrstoiu: ea fusese eliminată din concursul de manager al Spitalului Universitar de Urgență București fiindcă nu avea dosarul complet
15:29Un bărbat întors din Lumea de Apoi va conferenția la Iași, promite Festivalul Holistic desfășurat în oraș
15:14Suzeta de 10.000 de euro tocmai a fost creată în România și se poate cumpăra și online
14:51Baronul PSD Ionel Arsene, zis „Șosetuță”, nu vrea în pușcărie în România fiindcă e „timid” și „sensibil”. Avocații săi blochează extrădarea pe motiv că a ajuns să evite „petrecerile și dansul”
13:48Primăria București a atribuit încă un contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai de 293 de milioane lei fără TVA
12:06FOTO Prefectul PSD de Tulcea, în campanie cu colegii de partid, deși legea o interzice „sub sancțiunea demiterii”. Șefii deconcentratelor, certați pentru că au amendat candidații PSD
11:20Motivul stupefiant pentru care o judecătoare a amânat 44 de dosare într-o singură zi: „Standardul transparenţei instituit de Declaraţia Universală a Drepturilor Omului”
10:33Dialogul halucinant din debutul procesului accidentului din stațiunea 2 Mai. Judecătoarea Popoviciu întreabă, mirată: „A decedat vreo victimă?”
20:46Candidatul lui Dan Voiculescu la Parlamentul European Mugur Ciuvică anunță cine este competitorul favorit la președinție: „Ar fi un super președinte, zic eu”
17:36Suma astronomică pe care contribuabilii au investit-o în aeroportul Tulcea, prin care, în primul trimestru, au trecut exact doi călători
16:19Procurorii europeni conduși de Kovesi au primit 3,6 milioane de euro în plus la buget, urmare a aderării Poloniei la EPPO