/

EXCLUSIV Singura groapă de gunoi a Capitalei, cea de la Vidra, este oficial închisă. Invocând un proces, operatorul gropii încă depozitează gunoi, dar Bucureștiul e în pragul sufocării cu deșeuri

Bucureștiul se va sufoca în gunoaie
Bucureștiul se va sufoca în gunoaie (sursa: ecosud.ro)

Bucureștiul se va sufoca în gunoaie. Groapa de gunoi de la Vidra, unde operatorii de salubritate din București și Ilfov duc gunoaiele, nu mai are licență pentru depozitarea deșeurilor. Totuși, compania Eco Sud, care deține groapa, continuă să transporte acolo gunoaie, pretextând că există pe rolul instanțelor procese de contestare a retragerii licenței.

Bucureștiul se va sufoca în gunoaie

Bucureștiul se îndreaptă cu pași repezi spre o criză a gunoaielor din cauza faptului că autoritățile locale nu au găsit un teren pentru a construi o nouă groapă de gunoi. Ultima groapă de gunoi a fost construită în urmă cu 24 de ani, atunci când municipalitatea s-a asociat pe o perioadă de 20 de ani cu firma Capitel Invest, deținută de Georgeta Gabrea și Nicolae Caval, pentru proiectarea, construirea și exploatarea depozitului de deșeuri de la Vidra.

Primăria Municipiului București (PMB) a concesionat atunci un teren de 24 hectare de la comuna Vidra. Ulterior, PMB a concesionat terenul firmei Capitel Invest, societate care se obliga ca în primi doi ani să perceapă o taxă de depozitare de zece dolari pe tona de gunoi. Apoi, Capitel Invest a cesionat contractul către Capitel Systema Ecologic, care a fost rebotezată sub numele Systema Ecologic. În aprilie 2005, contractul de delegare pentru depozitarea gunoiului din București a fost cesionat firmei Eco Sud.

Citește și: Rareș Bogdan despre profilul alegătorului PNL: „Trăiește în orașe mici și în mediul rural și parțial doar în mediul urban mare”

Contractul semnat în anul 1999 prevedea ca „în cazul în care, după expirarea perioadei de 20 de ani va mai exista capacitate de depozitare, contractul își va prelungi valabilitatea în mod tacit, din an în an, până la umplerea completă a depozitului”. S-a prelungit primul an, până în iulie 2020. Apoi, Primăria Municipiului București, în ultimele luni de mandat ale primarului Gabriela Firea, a decis să rezelieze defintiv contractul cu depozitul de la Vidra.

În acest sens, PMB a trimis adresa 1.078/05.06.2020 către Garda Națională de Mediu prin care notifica rezilierea contractului cu Capitel Invest, respectiv cu Eco Sud.

ANRSC: Eco Sud nu mai poate depozita gunoi la Vidra

În urma notificării de reziliere emise de către PMB, Garda Națională de Mediu a informat Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC). La rândul ei, ANRSC a răspuns că „în forma actuală a Licenței 3683/05.05.2016, societatea Eco Sud SA nu mai are recunoscut prin licență dreptul dreptul de a presta activitatea de depozitare a deșeurilor municipale la depozitul Vidra, începând cu data de 14.07.2020”.

Ionel Tescaru, președintele ANRSC, a transmis la solicitarea Defapt.ro că „operatorului Eco Sud S.A. nu îi este recunoscut dreptul de a presta activitatea de depozitare a deșeurilor provenite de pe raza municipiului București la depozitul ecologic Vidra întrucât nu au fost îndeplinite condițiile legale”.

Totodată, președintele Ionel Tescaru a menționat că Eco Sud deține o licență prin care i se recunoaște dreptul de a administra depozitul de la Vidra până la data de 23.11.2023 numai pentru depozitarea deșeurilor provenite de pe raza administrativ – teritorială a comunei Jilava.

Eco Sud a dat în judecată ANRSC

Cu toate acestea, gunoiul colectat din București ajunge în continuare la depozitul de la Vidra. Cum? Compania Eco Sud a solicitat ANRSC să-i permită depozitarea gunoiului din București. ANRSC s-a opus pentru că PMB a reziliat contractul. Însă, decizia ANRSC prin care nu a acordat dreptul de depozitare a gunoiului la Vidra a fost contestată în instanță. Conform ANRSC, procesele deschise de Eco Sud se judecă la Înalta Curte de Casație și Justiție, Judecătoria Sector 1 și Curtea de Apel București. Astfel, până la finalizarea proceselor depozitul de la Vidra este deschis pentru gunoiul din Capitală.  

Între timp, Asociația de Dezvoltarea Intercomunitară pentru Gestionarea Integrală a Deșeurilor Municipale în Municipiul București (ADIGID), condusă de primarul Nicușor Dan, a organizat o licitație pentru „servicii de eliminare prin depozitare a deseurilor reziduale, a deşeurilor stradale, a deşeurilor de pământ şi pietre provenite de pe căile publice”.

În urma licitației cu un singur ofertant pentru Lotul 2, aferent deșeurilor din Sectorul 2 al Capitalei, contractul a fost atribuit firmei Eco Sud SA. Valoarea contractului câștigat de Eco Sud este de peste 40,67 milioane lei, echivalentul a peste 8,3 milioane de euro.

Eco Sud: Depozităm legal gunoi

Roxana Manea, directorul executiv al firmei Eco Sud, a declarat că deșeurile din București sunt aduse la depozitul de la Vidra în baza unor contracte rezultate în urma unor licitații publice. Întrebată dacă Eco Sud deține licență valabilă pentru depozitarea deșeurilor din București la Vidra, directorul Roxana Manea a specificat că „în momentul ăsta, având în vedere că se prestează activitatea în baza unor contracte, răspunsul este da. Refuz să cred că nu avem.”.

Însă, când i s-a spus că ANRSC susține oficial că Eco Sud nu deține licență, conform răspunsului transmis către Defapt.ro, Roxana Manea a întrebat dacă răspunsul este de dată recentă. După ce a primit un răspuns afirmativ, Manea a precizat că, „atunci, este o problemă la dânșii pe care trebuie să o reglăm. La nivel de București și Ilfov au fost organizate două licitații pentru preluarea deșeurilor, licitații la care noi am participat și pe care le-am câștigat. Atâta timp cât eu preiau deșeuri în baza unor contracte, în baza unor licitații, eu nu cred că este o problemă. Dar undeva, nu știu, cred că e o problemă. Ori au departamente diferite, nu pot să știu ce se întâmplă la ANRSC.”.

Directorul executiv al Eco Sud a mai precizat că ANRSC a fost informată cu privire licitații: „Dar singura variantă pe care o mai văd este că dumneavoastră vă răspunde un departament, nouă, altul. Nu pot să vorbesc în numele ANRSC. Ceea ce vă pot spune este că în momentul actual am câștigat două licitații la București și Ilfov”.

Primarul Ciucu: Avem un monopol al Eco Sud

ADIGID nu a făcut încă publice costurile pe care le va plăti pentru fiecare tonă de gunoi depozitată la Vidra. Însă Consiliul General al Municipiului București a adoptat în iulie 2021 o hotărâre care prevede un tarif de 24,9 euro pe tona de gunoi depozitată la depozitul ecologic Vidra, deținut de Eco Sud.

Primarul Nicușor Dan a declarat în decembrie 2022, la semnarea unui proiect de management integrat al deșeurilor în Sectorul 6, că groapa de la Vidra are suficient spațiu pentru a mai prelua deșeuri, însă se înregistrează probleme cu contractul semnat în 1999, fiind deschise proce în instanță. Mai mult, edilul Nicușor Dan susține că hotărârea CGMB privind tariful nu este recunoscută de către Eco Sud.

Tot atunci, primarul Sectorului 6, liberalul Ciprian Ciucu, a atras atenţia asupra riscului de intrare în procedură de infringement a Bucureștiului. „Nu mai avem unde să punem gunoiul, despre asta este vorba. Intrăm în infringement, avem un monopol dat de Eco Sud, la nişte costuri foarte, foarte mari”, a precizat primarul Sectorului 6.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

16:43Afaceri austriece: Austrian Airlines ia banii pe mai multe bilete decât locuri în avion, apoi le cere unor pasageri să renunțe la cursă
15:03Gabriela Firea, atac brutal la Ciprian Ciucu și Piedone: „În aceşti ani, doar două sectoare au avut noroc: Sectorul domnului Robert Negoiţă şi al lui Daniel Băluţă, în rest, Evul Mediu”
13:02Un fost bucătar îl atacă pe Nicușor Dan cu rețeta micilor: „Nu există mici fără usturoi în compoziția pastei”. Piedone a fost bucătar la Mărul de Aur, unde vindea carne la bișnițari
12:36Judecătoarea care a amânat 44 de procese într-o zi pe motiv de „standard de transparență” a trecut la anulări pe un alt motiv halucinant
16:13Mituitorul judecătoarei drogate din Suceava a șters-o de sub nasul Justiției: un judecător l-a scos din arest și l-a plasat în arest la domiciliu cu o zi înainte de o condamnare definitivă
16:04Un nou lot din autostrada A8, pregătit pentru licitație. Pe 19 kilometri vor fi construite șapte tuneluri
15:53Al doilea mare oraș al României nu-și mai permite cheltuielile cu termoficarea. Sistemul este în faliment
13:28Ciolacu crede că Mihai Tudose, care a fost premierul lui Dragnea, și-a plagiat doctoratul și se lăuda că nu are cont în bancă, ar fi un bun comisar european pe buget-finanțe
13:02Trolling masiv pe Facebook-ul lui Firea: un comentator îi urează să ajungă „unde a fost domnu Piedone”, candidata PSD răspunde „Mulțumesc pentru urările dumneavoastră”
12:12Băsescu explică de ce votează cu Nicușor Dan: „A reușit să lucreze la infrastructura subterană, ceea ce ceilalți primari nu au făcut dintr-un motiv foarte simplu – nu aduce voturi”
18:03DOCUMENT Guvernul a rămas fără bani de salarii: se caută câteva miliarde pentru salarii și drepturile salariale câștigate de magistrați în instanță, plus zece miliarde de lei pentru pensii
16:27Iubita lui Sorin Oprescu a pierdut procesul cu Cătălin Cîrstoiu: ea fusese eliminată din concursul de manager al Spitalului Universitar de Urgență București fiindcă nu avea dosarul complet
15:29Un bărbat întors din Lumea de Apoi va conferenția la Iași, promite Festivalul Holistic desfășurat în oraș
15:14Suzeta de 10.000 de euro tocmai a fost creată în România și se poate cumpăra și online
14:51Baronul PSD Ionel Arsene, zis „Șosetuță”, nu vrea în pușcărie în România fiindcă e „timid” și „sensibil”. Avocații săi blochează extrădarea pe motiv că a ajuns să evite „petrecerile și dansul”