/

DOCUMENTE EXCLUSIVE Miza războiului dintre Rafila și Arafat: Comisia interministerială care aprobă achiziții de sute de milioane EUR pentru sistemul de urgență. Arafat e șeful Comisiei

Rafila și Arafat, război pe contracte
Rafila și Arafat, război pe contracte (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)

Rafila și Arafat, război pe contracte. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a pierdut războiul cu secretarul de stat Raed Arafat care are ca miză Comisia interministerială pentru suport tehnic, organism care aprobă achizițiile de sute de milioane de euro pentru dotarea cu ambulanțe și echipamente medicale a serviciilor medicale de urgență.

Defapt.ro a obținut în exclusivitate mai multe documente din care rezultă că scandalul dintre ministrul Alexandru Rafila și secretarul de stat nu este doar la nivel declarativ, ci și la nivel instituțional.

Mai mult, ministrul Alexandru Rafila îi reproșează lui Raed Arafat că nu a mai convocat Comisia interministerială pentru suport tehnic din aprilie 2022, în ciuda problemelor cu care se confruntă Serviciile de Ambulanță Județene din cauza stării precare a ambulanțelor și lipisei de personal.

Arafat, șeful CIMST pe semnătura lui Ponta

Serviciile publice de ambulanță și cele medicale de urgență sunt controlate cu mână forte de Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență. Totodată, Raed Arafat este și șeful Comisiei interministerială pentru suport tehnic (CIMST), organism în care se aprobă din 2014 toate propunerile de buget pentru serviciile publice de ambulanță și pentru Unitățile de Primiri Urgențe (UPU).

Importanța CIMST este dată și de faptul că avizează și toate „propunerile referitoare la înzestrarea, dotarea, precum şi investiţiile pentru buna funcţionare a UPU/CPU”, dar și cele referitoare la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) și Inspectoratul General de Aviație (IGAv) pe partea de SMURD. Tot în CIMST se avizează propunerile de înființare/desființare a stațiilor de ambulanță, a Unităților de Primiri Urgențe și a stațiilor SMURD. Adică, achiziții de zeci de milioane de euro anual.

Această comisie a fost înființată prin Hotărârea de Guvern nr. 144 din 6 martie 2014, semnată de premierul Victor Ponta și contrasemnată de Gabriel Oprea, Liviu Dragnea și Nicolae Bănicioiu. Conform actului normativ, din CIMST mai fac parte alți doi membri de la Departamentul pentru Situații de Urgență, unul de IGAv, unul de IGSU, unul de structura operativă a serviciilor de ambulanță, unul de la structura operativă UPU/SMURD, doi membri din partea Ministerului Sănății și câte un reprezentant din partea federațiilor sindicale „Ambulanța” și „Sanitas”. Președintele comisiei este numit prin decizia prim-ministrului României. Practic, guvernul  condus de premierul Victor Ponta i-a făcut cadou această comisie lui Raed Arafat.

Rafila vrea schimbarea lui Arafat de la șefia CIMST

Pe 29 decembrie 2022, ministrul Alexandru Rafila i-a trimis o depeșă secretarului de stat Raed Arafat prin care cerea ca în CIMST să fie discutate mai multe subiecte. Primul era legat de șefia comisia. În acest sens, ministrul Rafila menționa că „președintele (comisiei – n.r.) desemnat de Primul – Ministru este secretar de stat, iar ministrul Sănătății este membru al acestei comisii. Solicităm trimiterea către Primul-ministru a unei note prin care să se propună desemnarea în calitate de președinte a ministrului Afacerilor Interne sau a ministrului Sănătății”. 

O altă nemulțumire a lui Rafila este legată de faptul că Lucian Bode, în calitate de ministru al Afacerilor Interne, la propunerea secretarului de stat Raed Arafat, i-a numit în comisie pe doi medici coordonatori din cadrul unor UPU, finanțate de Ministerul Sănătății. În acest sens, ministrul Rafila i-a cerut lui Raed Arafat să facă dovada că cei doi membri, dr. Bogdan Opriță și dr. Hadrian Borcea, sunt angajați în cadrul IGAv, respectiv DSU.

Totodată, Rafila i-a reproșat lui Arafat că nu a mai fost convocată Comisia din aprilie 2022, în ciuda problemelor cu care se confruntă Serviciile de Ambulanță Județene „generate de starea precară” a ambulanțelor și a lipsei de personal. Conform legii, Arafat trebuia să solicite membrilor comisiei să se întrunească cel puțin de două ori pe lună.

Într-o altă notă, din 12 ianuarie 2023, ministrul Rafila îi atrage atenția lui Raed Arafat că „secretarii de stat din MAI pot emite dispoziții în domeniul de competență, obligatorii DOAR pentru instituțiile și structurile din cadrul MAI”.

Medicii de la UPU (Rafila) sunt consilieri ai lui Arafat

Contactat de către Defapt.ro, medicul Hadrian Borcea a declarat că este consilier onorific al secretarului de stat Raed Arafat: „Am fost angajat din 2014 până în august 2022 cu contract de muncă pe jumătate de normă. Iar de atunci sunt consilier onorific, fără salariu. Din partea DSU, care e structura MAI, am fost propus eu în comisie. Așa cum am fost propus în foarte multe comitete la nivel internațional. De exemplu, sunt expert civil NATO tot din partea DSU. Domnul ministru Rafila are mai multe semne de întrebare. Sunt doar probleme de detaliu. O dată că nu știa care era situația reală, dar i s-a transmis. Sper că a înțeles și putem continua această activitate în cadrul comisie.”.

Întrebat de ce nu s-a mai întrunit comisa din aprilie 2022, dr. Hadrian Borcea a spus că „din cauza unor probleme la nivelul Ministerului Sănătății și a comunicării extrem de defectuoase cu Ministerul Sănătății. Plus încă niște aspecte de detaliu legate de niște proceduri interne ale Ministerului de Interne s-a creat această amânare. Este punctul de vedere al Ministerului Sănătății. Cea mai mare problemă, și domnul ministrul Rafila nu o amintește, e faptul că totul a pornit de la ideea că el este ministru, iar președintele este secretar de stat. Acesta este unul dintre motivele acestei amânări.”.

La rândul său, medicul Bogdan Opriță a declarat sec: „Sunt consilierul doctorului Arafat și cu IGAv am un contract de voluntariat. Sunt consilier cu jumătate de normă.”.

Arafat cere date, Rafila interzice furnizarea

Șefia acestei comisii este râvnită însă de Alexandru Rafila pentru că are rang de ministru, în timp ce Raed Arafat este secretar de stat. Ceea ce înseamnă că, în comisie, ministrul Rafila este subalternul secretarului de stat Arafat. Mai mult, șeful comisiei poate controla voturile asupra avizelor privind achizițiile de ambulanțe și echipamente medicale.

Scandalul dintre Alexandru Rafila și Raed Arafat a trecut de la nivel declarativ, la nivel instituțional.

De exemplu, pe 6 ianuarie 2023, Departamentul pentru Situații de Urgență, condus de Raed Arafat, a solicitat direct serviciilor publice de ambulanță informații despre situația personalului din sistemul de urgență. În aceeași zi, ministrul Alexandru Rafila a transmis o adresă către toate serviciile publice de ambulanță prin care le-a interzis să transmită datele direct către DSU pentru că „modalitate de comunicare se face prin intermediul Ministerului Sănătății, care finanțează această activitate, iar prevederile bugetare privind necesarul de finanțare pentru cheltuieli salariale și de funcționare sunt în sarcina Ministerului Sănătății.”.

Rafila și Arafat, război pe contracte

Scandalul dintre cei doi demnitari ai statului român ascunde în realitate bătalia asupra controlului achizițiilor medicale de zeci de milioane de euro. De exemplu, pe masa Guvernului se află o Ordonanță de Urgență prin care urmează să se modifice și să se completeze un alt act normativ care a stat la baza înființării Oficiului Național de Achiziții Centralizate, instituție care a girat cele mai controversate achiziții medicale din pandemie.

În Nota de Fundamentare a noii Ordonanțe aflăm că se dorește ca achizițiile de produse medicale pentru entitățile din cadrul Sistemului național de asistență medicală de urgență și prim ajutor calificat să se facă centralizat. Dar se stabilește și cum urmează să se facă achizițiile.

De exemplu, Departamentul pentru Situații de Urgență, condus de Raed Arafat, „în colaborare cu Ministerul Sănătății, prin structurile de specialitate, cu avizul CIMST (condusă tot de Arafat – n.r.), pun la dispoziția ONAC, la solicitarea acestuia, necesitățile centralizate, specificațiile tehnice, valoarea estimată și specialiști care vor acorda suport tehnic pe toată perioada de organizare și derulare a procedurilor de achiziții centralizate, precum și persoanele care vor face parte din comisiile de evaluare.

Mai mult, la alin. 8 se specifică că lista detaliată a produselor achiziționate în sistem centralizat pentru tot Sistemul național de asistență medicală de urgență „se aprobă prin ordin comun al ministrului Sănătății și al președintelui ONAC, în baza propunerii înaintate prin decizia șefului Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne”.

Practic, se cumpără doar ce vrea Raed Arafat, dar documentele vor fi semnate de alții.

Proiect de OUG: Afafat rămâne la butoane

Din proiectul de Ordonanță de Urgență mai aflăm ONAC a făcut deja achiziții de 25 milioane de euro pentru zece categorii de produse prioritare necesare ca măsuri de răspuns la pandemie. Urmează să facă alte achiziții estimate la 35 de milioane de euro privind achiziția a minim 60 de categorii de materiale și dispozitive medicale destinate spitalelor publice și serviciilor de asistență medicală de urgență.

Cei care au scris Nota de Fundamentare menționează că, în cazul în care ONAC nu va finaliza achizițiile la termen, România riscă să piardă cei 35 de milioane de euro împrumutați de la Banca Internațională de Reconstrucție și Dezvoltare. Cu toate acestea, surse din cadrul Serviciului de Ambulanță susțin că secretarul de stat Raed Arafat a stabilit aceste achiziții încă din vara anului trecut.

Citește și: Putin a trecut de la planul de blitzkrieg inițial la faza staționară de război de uzură de tip Afganistan în Ucraina, chiar cu riscul ca economia Rusiei să lucreze doar pentru front

 „Au fost stabilite deja cantitățile de produse medicale, prețurile și specificațiile tehnice”, susțin surse din cadrul Serviciului de Ambulanță.

Printre produsele care urmează să fie achiziționate se află 70 de loturi de la dezinfectanți, combinezoane de protecție, sonde de intubație până la feșe, măști de oxigen și fire de sutură.

„Vechimea documentelor prezentate pentru dovedirea îndeplinirii standardelor și a cerințelor tehnice solicitate nu poate fi mai mare de 5 ani de la data limită de depunere a ofertelor. Totodată, pană la data limită de depunere a ofertelor, ofertanții vor trimite la sediul ONAC (cu titlu gratuit) câte o mostră din fiecare produs ofertat”, se menționează în documentul prin care se stabilește specificațiile tehnice ale produselor care fac obiectul procedurii de achiziție centralizată, consultat de către Defapt.ro.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

1 Comment

  1. Nimic nou sub soare! Asa este in tot guvernul, care nu mai este demult bicolor! Nu mai exista culoare politica nicaieri in lume, decat la nivel declarativ…Cand vin la putere fac aceiasi politica de globalizare!!!
    La noi mostenirea turceasca de mita/spaga/spert… este deja in ADN-ul nostru. Mai nou dam chiar daca nu ni se cere! Am fost dresati ca daca dam ne este mai bine! Cati medici fac puscarie pt. spaga?! Actiunile de imagine cu anticoruptia…la fel si cu vamesii! Suntem o tara de ghiocei, in care dezbinarea este politica de stat, suntem asaltati cu petarde astfel incat sa nu ne mai arda de ce se intampla in jurul nostru. discriminari la tot pasul, salari bugetari versus privat, la bloc este subventionata caldura la restul NU(ce o face avocatul poporului? mai traieste?), suntem acel popor care nu am fost in stare sa facem o revolutie, dar ne-am impuscat conducatorii…numai pe doi, altii au scapat!!! Au facut-o altii pt. noi! Ne-am distrus industria la comanda si spaga altora! Toata industria era dezastroasa??? Am devenit consumatori si agricultori(nu noi ci …arabii)ca in 1948!!! Pe la toate televiziunile se perinda numai somitati in materie de aburit poporul. Nu am vazut niciun neicanimeni sa fie intrebat/invitat pe sticla sa spuna de cum este in teren! Nu stim decat ce se vede din tribuna de vest…totul este perfect daca jucam dupa cum ni se canta! Nu suntem toti idioti, dar suntem prea putini carora le mai pasa! S-a trecut la alt nivel, acela de semianalfabeti functionali, excelenti pt. viitorul tarii. Traim vremuri rusinoase. Ma intreb daca Vlad Tepes, Stefan cel Mare si altii nu sunt din fratii Grimm, sau au existat?!
    Sorry! Ma duc sa iau un Carbaxim…Emetiral!

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

10:17Trump l-a numit pe cel care-i conduce rețeaua sa socială, Truth Social, la șefia unui organism care are acces la informații secrete
10:11Agenția de presă a statului român citează, într-o știre fără autor, un ofițer ucrainean de pe front care spune că planurile de pace sunt iluzii
21:34La jumătatea lunii decembrie 2024, România nu are încă buget pentru 2025. Proiectul nici măcar nu a ajuns în Parlament
21:27Poșta americană, pierderi uriașe: 9,5 miliarde de dolari la 30 septembrie 2024. Trump intenționează s-o privatizeze
21:20Nou eșec al inițiativei de combatere a deșertificării mondiale: nici un acord la COP16 de la Riad
21:07Ambasada Rusiei la București acuză MApN de minciună, Ministerul Apărării respinge acuzațiile
20:59Manevră ciudată a SUA: jumătate din trupele de pe insula Okinawa, aflată la est de Taiwan, sunt relocate în Guam
20:47Strănepoata fostului lider sovietic Nikita Hrușciov, stabilită în SUA, investigată la Moscova pentru spionaj
20:39Situația se complică și mai mult în Georgia: președinta în exercițiu refuză să părăsească postul, deși un alt președinte a fost ales. Puterea amenință cu reprimarea dură a protestelor
20:32Ciudatul caz al românului reținut în Abhazia, teritoriu controlat de Rusia: MAE confirmă situația, dar românul nu a cerut asistență consulară
16:16De Moș Crăciun, judecătorii vor primi salarii restante, tranșa pentru 2024, și dobânzi de peste 330 de milioane de euro
13:39A murit actorul Mircea Diaconu, cu zece zile înainte de a împlini 75 de ani. Suferea de cancer la colon
13:20Spitalele din România au cel mai mic procent de dispensere pentru dezinfectarea mâinilor, dar declară cea mai mică rată de infecții nosocomiale
12:32După Prahova, încă un județ în care PSD și AUR se aliază: la Suceava, cele două partide și-au împărțit locurile în comisiile și CA-urile controlate de consiliul județean
10:48Alianțele politice la nivel local, negocieri separate de cele pentru stabilirea unei formule guvernamentale