Circa 3% din populația României folosește antibiotice în fiecare zi, se arată în nota de fundamentare a unei hotărâri de guvern privind înfiinţarea Comitetului Naţional pentru Limitarea Rezistenţei la Antimicrobiene.
În notă se arată că fenomenul infecțiilor intraspitalicești este puternic subraportat și nu este ținut sub control.
Citește și: Primele demiteri la spitalul unde mai mulți pacienți și-au pierdut vederea, după infecții nosocomiale
3% din populația României folosește antibiotice în fiecare zi
„Perioada actuală poate fi caracterizată prin: Nivel ridicat al consumului de antibiotice (între primele cinci state din Europa, cu 70% peste media europeană; ceva mai mult de 3% din populația României folosește antibiotice în fiecare zi)”, se arată în nota de fundamentare. În plus, antibioticele sunt utilizate frecvent în mod nejustificat. „Sunt utilizate în exces antibiotice de rezervă – cu spectru ultralarg”, arată documentul Executivului.
În notă se apreciază că România este pe primele locuri în Europa la germeni importanți în infecții asociate asistenței medicale și comunitare: MRSA, Pseudomonas aeruginosa, Acinetobacter, Klebsiella pneumoniae, Escherichia coli.
„Problemele majore existente sunt: subraportarea majoră, măsuri insuficiente de control al acestor infecții (afirmație care poate fi susținută prin evoluția emergentă și endemicizarea infecțiilor cu Clostridium difficile în spitalele din România)”, arată documentul.
Înă singura propunere concretă din viitoarea hotărâre de guvern este modificarea componenței Comitetului Național pentru Limitarea Rezistenţei la Antimicrobiene (CNLRA).
România raportează în prezent 1% din totalul cazurilor externate ca fiind infecţii asociate asistenţei medicale, în timp ce media la nivel european este de 7%, a declarat, la 25 octombrie, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. „Zilnic în România sunt în medie, conform estimării, probabil, în jur de cinci decese. Aceasta este situaţia”, a spus demnitarul.
„Avem cea mai proastă situaţie din punct de vedere al bacteriilor multirezistente care produc infecţii invazive, pentru că se folosesc cele mai multe antibiotice. (…) În ceea ce priveşte consumul de antibiotice, suntem pe locul întâi în Uniunea Europeană”, a mai precizat Rafila.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.